TRAŽE PROSTOR

Sedamnaest udruga i stranaka tiska se u dvadeset kvadrata

guzva
Izak Vrtarić / VLM
15.12.2010.
u 09:00

Mjesni odbor Banfica drugi je po veličini u Varaždinu, no jedini nema primjeren prostor, tvrdi njegovo vodstvo

"Makni se malo, Božo! Čuvaj sused! Oprostite, to je moja noga!" – vladala je vreva u prostorijama Mjesnog odbora Banfica, u Teslinoj ulici (pored knjižnice). Okupilo se 40-ak mještana slabijeg imovinskog stanja ovog drugog po veličini gradskog odbora (12 tisuća stanovnika). Vodstvo odbora podijelilo im je po dvije vrećice živežnih namirnica, što su ih „izmolili“ od sponzora – trgovina i obrta. No s vrećicama je bilo teško izaći iz prostorije, u kojoj je, moglo bi se reći, sjedio čovjek na čovjeku.

Naime, odbor ima prostor od 20 (!) metara četvornih. Kad se u njega stavi dugačaki stol, i stolice, jedva ostane mjesta za prolaz.

- Ovdje „živi“ čak 17 udruga građana i političkih stranaka s Banfice! Umirovljenici, vatrogasna sekcija, inovatori, rekreativci koji igraju pikado, šah, a i stolni tenis, kad stol koji smeta iznose doslovno na ulicu. Dobro se slažemo i usklađujemo vrijeme koliko možemo, ali svaka od tih udruga ima veće planove za svoje aktivnosti – objašnjava Nada Zadravec, predsjednica odbora. Odbor je stoga od grada zatražio adekvatan poslovni prostor, kakav, kažu, imaju svi drugi odbori.

Zahtjev Banfičara naći će se i na dnevnom redu sjednice Gradskoga vijeća iduće srijede. No gradonačelnik Ivan Čehok već je na svome kolegiju pričao o tome s pročelnicima.

- U novim zgradama na Banfici postoji prostor od 350 do 400 kvadrata – spomenuo je dogradonačelnik Zlatko Horvat otprije poznatu namjeru da odbor useli u jednu od Stanoingovih novogradnji, iza crkve, nazvanoj Dom za mlade.

- Stanoing nam je, uz Bobić i Varteks, dosta dužan za komunalni doprinos. Možda to možemo kompenzirati na ovaj način – nadovezao se Čehok.

Jerka Kezele, pročelnica za financije, napomenula je da će se pored graditi i POS naselje pa treba izračunati bi li grad tamo prošao jeftinije.

Za konačnu odluku valja pričekati dogovore grada sa Stanoingom, ali i mišljenje Gradskoga vijeća.

Najveći dužnici, među kojima se nalaze Bobić (Mundus), Stanoing i Varteks, gradu za komunalne doprinose i naknade duguju višemilijunske iznose, kaže gradonačelnik Čehok.

- Bolje da probamo nešto kompenzirati, nego da ne dobijemo ništa. Grad bi se lako riješio svojih dugova da tri najveća plate, kad bi ih stisnuli, ali onda bi se 3500 zaposlenih našlo na burzi – kaže i dodaje da će od gradskih vijećnika tražiti da se očituju što s takvim dužnicima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije