Anto Đapić redizajn stranke povjerio Izraelcima R. Assoulinu i Z. Korenu

Sedlar doveo Izraelce da ušminkaju pravaše

hrv-sedlar-txt.jpg
import
26.01.2007.
u 14:50

 Izraelski, pogotovu američki političari, sigurno je da imaju više iskustva u dizajniranju svojega lika te u medijskoj kampanji, no Ante Đapić razlikuje se po tomu što vrlo otvoreno želi pokazati da je, premda političar, otvoreno, prijateljsko i pozitivno ljudsko biće  prvi su dojmovi Ziva Korena, vjerojatno najpoznatijeg izraelskog fotoreportera. Koren je jednako uspješan i kao suradnik poznatih svjetskih magazina  Newsweeka, Timea, Sterna, Paris Matcha, Vanity Faira, dnevnika The New York Timesa i brojnih izraelskih listova  te kao jedan od najboljeg fotodizajnera političara. U Hrvatsku je došao na poziv Rona Assoulinea, isto tako znanog izraelskog filmskog producenta i vlasnika "Filminda".

Shvaćamo Hrvate
Tvrtka je to koja snima desetke filmova godišnje, a posljednji dogovoreni posao im je i najveći  Assoullinea su Izraelci angažirali da napravi stotinjak popratnih, povijesnih filmova, u kojima će uskoro biti "digitalizirano" najsvetije židovsko mjesto  Zid plača.

Assoulline je, zajedno s Jakovom Sedlarom, filmskim producentom iz Hrvatske, radio na nekoliko filmskih projekata, a kako je Sedlar blizak i s Đapićem, rodila se ideja da Izraelci sudjeluju u osuvremenivanju HSP-a. Đapić drži da u izborima 2007. njegov HSP ima dosad najveće mogućnosti za napredovanje, s čime se slaže i Assoulline.
- Kada sam upoznao Đapića, a potom i Hrvatsku te povijest najstarije ovdašnje stranke, HSP-a, bio sam fasciniran. Vrlo smo slični, a meni je kao Izraelcu lakše je shvatiti Hrvatsku, Hrvate i njihovu političku scenu - kaže Assouline.

Novi HSP-ov slogan "Mi smo korijeni, mi smo budućnost" njegovo je djelo. Zna što govori jer iza sebe ima nekoliko pobjedničkih kampanja za izraelskog te austrijskog premijera te za američke demokrate.
- HDZ i SDP su kao dva morska psa koja, onako velika, kruže jedan oko drugoga, a to je prilika za Đapića i HSP. Sasvim ozbiljno računam da bi, do izbora, rejting HSP-a mogao narasti i 50-ak posto, da postane jak poput HDZ-a i SDP-a - uvjeren je Assouline.

Malo nakon što je angažiran, pozvao je i najboljeg izraelskog fotografa Ziva Korena, stručnjaka za "osobne", dakle "ljudske" fotografije političara. Koren je već neoliko puta bio u Hrvatskoj, proputovao je njome, kao i Balkanom, Kavkazom, Kinomu, Mongolijom, sjevernom Afrikom  na motociklu!
- Već godinama nas trojica "ludih" Izraelaca putujemo motorima, sporednim putovima, opremljeni digitalnim čudima od opreme, što zna biti i vrlo opasno - kaže Koren.

Objašnjava kako su ih, mnogo puta, na "obavijesne razgovore" privodili carinici, vojnici i policajci zemalja poput Azerbajdžana, Gruzije, Kirgistana, Uzbekistana, Etiopije i sl.
- U traganju za dobrom pričom, obilazili smo te krajeve, često u vrijeme rata ili u ratnim zonama, pa to i nije bilo čudno - kaže Koren i sa smiješkom navodi da je prvi put planinsku granicu između Crne Gore i Hrvatske prešao 1994., naravno  na motoru.

Tjedni sa Sharonom
Kada ne putuje, fotografira i piše za različite časopise, radi ono što je puno draže njegovoj supruzi, izraelskoj glumici i modelu, te njegovim dvjema kćerima  dizajnira političare. Najdraže mu je bilo raditi s Arielom Sharonom, premijerom s kojim je proveo tjedne. Za razliku od "službenog", beskompromisnog garda, Sharon je zapravo skroman i otvoren, kaže. Kao profesionalac, Koren se nikad ne opterećuje ideologijom pa mu, primjerice, uopće nije smetalo da najdojmljiviji posao odradi sa Sharonom, za kojega nikad nije glasovao.

Iznimno zanimljiv i čovjek kojega u Izraelu najviše poštuju, Shimon Perez, "genijalan je medijski znalac", kojemu je jedini tabu obitelj, pa se s članovima obitelji u izborne svrhe ne fotografira. Još se jedan bivši izraelski premijer, Ehud Barak, otvorio pred njim, no kako je vojnik, nije išlo lako. Sadašnji premijer Ehud Olmert, pak, opsjednut je nogometom pa se isplatilo čekati osobite fotografije  kaže Koren.
Političar koji je na njega ostavio jak dojam jer doslovce "zrači u svakom trenutku" jest Bill Clinton, kao i članovi njegove obitelji.

S Korenom je dosad zadovoljan i Đapić, kao i Koren s njime jer je, kaže, "otvoren i topao na prvu". Kada ponovno dođe u Hrvatsku, slijedi drugi dio posla, u Đapićevu domu i obiteljskom krugu. A tada će Đapiću reći: "Ja sam kao muha na zidu, želim da me ignorirate."


Političar koji ništa ne skriva

Brojni su svjetski političari koje sam danima, pa i tjednima pratio i snimao u stopu. Jedino tako možeš napraviti snimke koje neće djelovati kao naručene. S Antom Đapićem obavio sam prvi dio posla – službeni. Doći ću uskoro opet u Hrvatsku, jer posao obavim onog trenutka kad me političari pozovu k sebi, kući, u obitelj. Tada funkcioniram kao “muha na zidu”, nastaju najbolje osobne fotografije. Đapić je, za razliku od izraelskih političara, vrlo, čak naivno otvoren. Znači da je političar koji ništa ne skriva.


Ne moraju biti 'ljepotani’

Je li za izborni uspjeh važan fizički izgled, pitam Korena s obzirom na to da većinom političari i nisu baš neki “ljepotani”? – Ne postaju oni premijeri zbog svojega izgleda... No, ako smatraju da ne izgledaju dobro, nije im baš ugodno – kaže. Stoga s političarima i mora provoditi dane i dane dok ne uvide da ne vreba na njihove “lošije” strane. Smije se i objašnjava: – Barak je često, gledajući se, govorio: “Uh, kako sam ružan”, a Sharon: “Uh, kako sam debeo!”

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije