MAJKA SE ŽALILA

Serijski silovatelj i bivši vojnik joj uništio život, a onda ju je sud šokirao presudom: 'Taj čovjek smije viđati vašu kćerku'

Obiteljsko nasilje
Davor Puklavec/PIXSELL
01.09.2024.
u 15:00

Iako je White osuđen za silovanje majke i ima prethodnu kaznenu presudu, procjena Cafcassa u početku je sugerirala da bi kontakt mogao biti dopušten. Nakon majčine uspješne žalbe sud je obustavio Whiteov kontakt s djecom, a novi procjenjivač iz Cafcassa upozorio je da White nije siguran za kontakt s djecom. Slučaj sada čeka konačnu sudsku odluku

Majka koju je silovao bivši partner bila je šokirana kada je obiteljski sud odlučio da osuđeni seksualni prijestupnik, Kristoffer Paul Arthur White, može imati kontakt s njihovom kćeri. White, poznat kao serijski silovatelj, dobio je odobrenje za kontakt s djetetom temeljem procjene rizika koju je izradio službenik iz Službe za savjetovanje i podršku suda za djecu i obitelj (Cafcass). Inače, osim što je bio proglašen krivim za silovanje majke djeteta tri puta, White ima i kaznenu presudu za silovanje iz 2008. godine. 

Majka je kazala da je bila užasnuta kad je saznala da bi White mogao imati kontakt s njezinom kćeri, koja je još u osnovnoj školi. Rekla je da se osjećala kao da su joj rekli da Cafcass ne vjeruje u nalaze suda, unatoč tome što je sudac potvrdio da je White počinio zločine. "Iako je osuđeni silovatelj i silovao je mene, može provoditi vrijeme s našom kćeri", istaknula je za Guardian.

Nakon što je uspješno uložila žalbu, majka je podnijela zahtjev da se Cafcass proglasi "aktivno štetnom organizacijom". U pravnim dokumentima njezin pravni tim naglasio je kako je preporuka službenika Cafcassa da White može imati kontakt s mladom djevojčicom u neformalnom okruženju ozbiljna optužba protiv rada te organizacije. Cafcass je rekao da ne može komentirati slučaj dok postupak još uvijek traje.

Pristup silovatelja Whitea djeci obustavljen je nakon što je majka uložila žalbu, a konačna odluka o kontaktu prepuštena je sudu. Slučaj je proslijeđen drugom sucu, a u lipnju ove godine imenovan je novi Cafcassov "procjenjitelj rizika" kako bi zastupao djevojčicu u vezi sa zahtjevom za objavu Whiteova imena. On je na sudu iznio mišljenje da je White, bivši vojnik, "opasan za žene i djecu te da nije sigurno da ima bilo kakav kontakt" sa svojom djecom. Također su podržali zahtjev majke da se Whiteu oduzme roditeljska odgovornost.

VEZANI ČLANCI:

Majka je izrazila zabrinutost zbog činjenice da su dva zaposlenika Cafcassa imala potpuno suprotna mišljenja o zaštiti djece, ističući kako to ukazuje na nedostatak sustava i svijesti o posljedicama obiteljskog nasilja i seksualnog napada. Sada su TBIJ i Observer u mogućnosti otkriti više detalja o slučaju, nakon što je sud izdao nalog o transparentnosti koji dopušta majci da iznese svoju priču. Sud je utvrdio da su majka i dijete, prije nego što su se roditelji razdvojili, živjeli u atmosferi straha i prijetnji zbog Whiteova prisilnog i agresivnog ponašanja.

Na saslušanju u prosincu 2022. godine sutkinja Sophie Harrison donijela je niz ozbiljnih zaključaka nakon što je otac zatražio izmjenu uvjeta pod kojima je viđao svoju kćer. Ti nalazi uključuju da je otac tri puta silovao majku tijekom njihovog odnosa i da ju je jednom prilikom nakon završetka odnosa seksualno napao.

Službenik Cafcassa je u travnju 2023. godine podnio izvješće koje se bavilo opsegom i vrstom kontakta koji bi dijete trebalo imati sa svojim ocem. Sutkinja Harrison je izjavila da je službenik bio "svjestan ozbiljnosti sudskih nalaza i zabrinut zbog toga što otac izričito ne prihvaća te nalaze". Unatoč tome, Cafcass je u početku preporučio da se kontakt može postupno proširiti, tako da se odvija izvan nadziranog kontaktnog centra, u općoj zajednici. Također je predloženo da bi noćni posjeti mogli biti dopušteni nakon najmanje godinu dana, ako tijekom tog razdoblja ne bude bilo problema.

U lipnju 2023. godine sutkinja Harrison donijela je privremenu odluku kojom je dozvolila da Whiteov kontakt s djecom može biti neograničen u zajednici, bez nadzora. Međutim, na konačnom ročištu 12. veljače ove godine službenik Cafcassa promijenio je svoje mišljenje, istaknuvši da kontakt ne bi trebao biti u Whiteovoj kući niti preko noći sve dok postoji "neotklonjen rizik od obiteljskog nasilja". Također je preporučio da White završi program za počinitelje obiteljskog nasilja (DAPP).

U svojoj presudi sutkinja Harrison je pohvalila službenika Cafcassa kao "uvjerljivog, usmjerenog na dobrobit djeteta i razumnog svjedoka" te je odbacila tvrdnje majčine odvjetnice Elisabeth Traugott da je službenik zagovarao "kontakt pod svaku cijenu". Sutkinja je napomenula da je službenik prepoznao ozbiljnost optužbi protiv Whitea, ali i pozitivan odnos i privrženost koju dijete ima prema svom ocu. Iz bilješki o kontaktu vidjelo se da je Whiteovo ponašanje prema kćeri bilo "ljubazno, strpljivo i usmjereno na potrebe djeteta".

Sutkinja je izrazila zabrinutost da bi majčin prijedlog o potpunom zaustavljanju ili značajnom ograničenju kontakta između njene kćeri i Whitea mogao oduzeti djetetu redovitu i pozitivnu prisutnost oca u njenom životu. Sutkinja Harrison je donijela konačnu odluku kojom je dopustila da White ima nesmetan kontakt s kćeri u zajednici. Također je navela da bi trebao završiti program za počinitelje obiteljskog nasilja (DAPP) prije nego što zatraži povećanje kontakta.

VEZANI ČLANCI:

Međutim, ta je odluka poništena nakon žalbenog postupka u travnju pred sucem Greenfieldom. U tom postupku majku je zastupala odvjetnica Charlotte Proudman, koja je tvrdila da odluka sutkinje Harrison nije dovoljno uzela u obzir rizik koji predstavlja osuđeni silovatelj za svoju bivšu partnericu i njihovo dijete. Istaknula je da je White na konačnom ročištu samo "nevoljko" putem svog odvjetnika prihvatio nalaze suda, da je prije toga optuživao majku za laži u vezi s optužbama te da nije završio program DAPP. Majčina tvrdnja bila je da je nalog za kontakt "nesiguran" i da je donesen unatoč "izuzetno ozbiljnom profilu rizika" oca.

Sud je podsjetio da je White služio četiri godine od devetogodišnje kazne za silovanje tinejdžerke 2008. godine. Prema izvještajima iz medija, White je odveo 19-godišnjakinju u vrt, prijetio da će je ubiti i silovao je dva puta. Identificiran je putem svog DNK dvije godine nakon napada i osuđen 2011. godine. Tada je negirao kazneno djelo i nastavio ga negirati tijekom obiteljskog postupka. U odgovoru na majčine razloge za žalbu, White je istaknuo da je tijekom sedam mjeseci prije konačnog saslušanja imao nesmetan i neproblematičan kontakt sa svojom kćeri u zajednici, bez ikakvih incidenata ili poteškoća.

Whiteov odvjetnik, Thomas Pye, rekao je da bi prijedlog za zaustavljanje kontakta uzrokovao "prekid i uzrujanost" djevojčici i oduzeo joj prisutnost oca u njenom životu. Rekao je da je službenik Cafcassa primijetio da su roditelji suglasni da djevojčica uživa u kontaktu i ima dobar odnos s ocem. Greenfield je prihvatio žalbu iz dva razloga, uključujući to što okružna sutkinja Harrison – nakon što je odbila dopuštenje stranama za davanje svjedočenja – nije dala dovoljno težine pisanim izjavama majke koje opisuju traumatski utjecaj očeve zlostavljačke aktivnosti i sudskih postupaka. Pitanje kontakta odredit će sud u kasnijem razdoblju.

Majka je rekla sudu da je proces davanja svjedočanstava o višestrukim silovanjima bez pravne pomoći do konačnog saslušanja bio iscrpljujuć. "On je uništio moje samopouzdanje. Sistematski je rušio svaki prepoznatljiv dio mene... Zlostavljanje koje sam prošla utjecalo je na svaki dio mog života", kazala je u svojem konačnom iskazu pred sudom. Zbog misli o samoubojstvu majka je bila na bolovanju, a doživljavala je akutnu anksioznost kada je saznala da će njena kćer imati kontakt s Whiteom, prema sudskim dokumentima.

FOTO Znate li da kroz Hrvatsku protječe najhladnija rijeka na svijetu, evo o kojoj je riječ

Obiteljsko nasilje
1/14

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije