ZAKON O RADU

Šest tisuća prosvjednika na Markovu trgu

28.02.2003.
u 00:00

"Sad nas je šest tisuća, drugi put će nas biti šezdeset tisuća, ali tada neće biti vas". Tim je riječima sindikalni vođa Davor Jurić okončao dobro organizirani radnički prosvjedni skup na Markovu trgu. Dan uoči saborske rasprave o promjenama tog zakona udruženi su sindikati izveli na zagrebačke ulice i Markov trg više od šest tisuća radnika kako bi poručili da su protiv promjena koje idu na štetu zaposlenih. Okupljanje sindikalaca, koji su autobusima pristigli iz svih dijelova Hrvatske, počelo je u zgradi Radničkog doma, gdje su se sindikalci aklamacijom izjasnili za referendom o općem štrajku i proglašenju 2003. godinom borbe za dostojanstvo radnika, a onda su u koloni, praćeni policijom, krenuli na Markov trg. Za razliku od prijašnjih radničkih demonstracija, kada je na ulicama bilo više policajaca nego prosvjednika, jučer je policija bila diskretnija i usmjerila se uglavnom na regulaciju prometa. Jedini se gaf dogodio na Markovu trgu gdje, očito, nisu očekivali da će sindikati skupiti nekoliko tisuća prosvjednika, pa je prostor bio zakrčen dužnosničkim automobilima. Kako je kilometarska radnička kolona pristizala, osiguranje je maknulo automobile, a i ministri su žurno napuštali Banske dvore.

"Prije nego što su došli na vlast vozili su se romobilima. Ne morate ih čuvati, njih više nitko neće, poručio je s govornice sindikalac Boris Kunst (URSH), koji se prisjetio da je prije 430 godina na istom trgu pogubljen Matija Gubec. Asocijacijama na feudalizam sindikalisti su ponavljali da neće dopustiti vlasti da radnike pretvore u kmetove. Govori sindikalnih vođa bili su začinjeni izvodima ranijih govora premijera Ivice Račana i ministra rada Davorka Vidovića, dvojice najspominjanijih i najizviždanijih političara, kojima su obećavali da teret izlaska iz krize neće pasti na radnička leđa.

Promjene neće početi od Zakona o radu, već od ministra rada, kazao je husovac Zdenko Mučnjak. Krešimir Sever također je aludirao na smjenjivost vlasti riječima "vlade su promjenjive, ali radnici ostaju". Dalimir Kuba je naglasio da su neki građani dovikivali sindikalcima da se bave politikom. - Ako je promjena radničkih prava politika, onda je ovo politički skup - rekao je Kuba.

Ni saborski zastupnici, barem s transparenata, nisu bili pošteđeni radničkih opaski. "Radnik ne može spavati na poslu kao saborski zastupnik", "Izglasajte nama kao što ste sebi" pisalo je na tranasparentima. Zadovoljan dobrim odazivom radnika Jurić je pozvao sindikate da već za 1. svibanj organiziraju drugi svesindikalni sabor.

Ljubica Gatarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije