Crna poput pakla, jaka poput smrti i slatka poput ljubavi... riječi su
kojima stara poslovica opisuje svima poznat napitak – kavu. Ujutro za
dobar početak dana, popodne za užitak, a malo tko će vam oprostiti loše
napravljenu kavu. A najbolji baristi, umjetnici majstori kave, jesu –
Šibenčani. Ovih dana najtraženiji espresso cappuccino je onaj Tomislava
Mrdeže, najboljega majstora barista u Hrvatskoj.
Titulu svojevrsnog sommeliera kave godine Tomislav će pokušati obraniti
i na Svjetskom prvenstvu barista u SAD-u, u Atlanti od 16. do 19.
travnja.
Čarobna formula
– Za dobar espresso potrebno je puno svježine, prvenstveno kave, koju
meljemo, aparata, koji treba biti čist, uredan i, naravno, servisiran.
I najvažnija u cijelom poslu jest svježina osobe koja ga radi. To je
čarobna formula, moja tajna uspjeha – kazao je Mrdeža, inače terenski
coffee ekspert kave Illy opatijske tvrtke Nikas.
Pripreme za svjetsko natjecanje već su u punom jeku, a uspjeh bi, tvrdi
Tomislav, bio plasman u gornju polovinu ljestvice.
– Na svjetskome prvenstvu sudjeluje 70-ak država i konkurencija nikad
nije bila jača. U prostorijama tvrtke Nikas napravili su mi simulaciju
prostorije, aparata i uvjeta koji vladaju na Svjetskom prvenstvu, tako
da imam idealne uvjete za vježbu – otkriva Tomislav.
Baltazar
U Atlanti u WBC (World Barista Championship) kategoriji Tomislav će u
petnaest minuta morati pripremiti četiri espressa, četiri cappuccina i
četiri napitka na bazi kave.
– To je vrlo zahtjevan posao. Moj koktel iznenađenja je baltazar, po
poznatom hrvatskom crtiću, sastojci će, dakako, ostati tajna, a
ispijaju se iz epruvete – otkriva Tomislav.
U SAD putuje s kolegama Zlatkom Vukičevićem, komercijalistom, i Romeom
Lambarom, koordinatorom organizacije hrvatskoga natjecanja. Svi oni dio
su i Universita del caffe della Croazia prošle godine otvorena u
Opatiji, a jedno je od osam sveučilišta kave na svijetu.
USPJEH Tomislav Mrdeža, hrvatski barist godine, spreman za svjetsko natjecanje