Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Običaji za slast

Sijeno i vatra daju i mesu poseban – već zaboravljen okus

\'Podravina-bilogora, 17.1.2011. Grubisno Polje Dlaka sa zivotinje je, kao nekada, uklonjena paljenjem a ne kako je danas uobicajeno vrucom vodom  Michael Palijan / VLM                         \'
Foto: Michael Palijan / VLM
1/3
18.01.2011.
u 15:09

Domaćini su prikazali gotovo izumrli običaj uklanjanja dlake spaljivanjem sijena te drukčiji način rezanja svinje koji se obavlja na stolu

"Bolje da propadne selo nego običaji" – geslo je pod kojim je Zajednica Mađara Grubišnoga Polja privukla više od stotinu i pedeset posjetitelja na njihovo etnoimanje u Grbavcu nedaleko od Grubišnog Polja.

Cijeli obred

Središnji događaj bio je prikaz tradicionalnog seoskoga kolinja, kakvo se danas gotovo više ne radi na seoskim imanjima. To se ponajprije odnosi na posao uklanjanja dlake sa životinje. Dok je već desetljećima uvriježeno "močenje" svinje u vreloj vodi kako bi se dlaka skinula strugalicama, domaćini su prikazali već gotovo izumro običaj uklanjanja dlake spaljivanjem sijenom. Kako su objasnili, takav način koži daje specifičan okus. I rezanje životinje je nešto drukčije te se za razliku od današnjega životinja reže na stolu, što je nešto sporiji način od onoga na "čengelama". Neizostavni dio manifestacije, započete jutarnjom kuhanom rakijom, priprema je brojnih delicija, među kojima je kao prve na meniju bila pržena svinjska jetra. Pripremljeni su zelje s mesom, krvavice, mesne te tzv. buhtove kobasice, kotlovina, pogačice od čvaraka, mađarske longole i krafne, a za večeru uza sve to i salenjaci. No, kako je objasnio Pavle Horvat, predsjednik zajednice, ovim se događajem želi zaboravu otrgnuti nekadašnje seosko kolinje, istodobno se želi potaknuti druženje.

Ne bojimo se ulaska u EU

– Činjenica je da se ljudi danas premalo druže pa su ovakvi događaji odlična prilika i za to – kaže P. Horvat.

Da je u pravu, dokaz je dupkom ispunjeno dvorište posjetiteljima koji su se, došavši iz brojnih susjednih gradova i općina, okupili oko bogatog stola. Zajednica se ne boji da bi ulaskom u EU događaj mogao biti zabranjen, nego ga planira uvrstiti kao dio tradicije u okviru turističke ponude. Druženje je bilo i prilika za razgledanje bogato uređenog etnoimanja zajednice, koje je u dvije godine postalo prava turistička destinacija i obvezna stanica posjetitelja Grubišnog Polja i okolice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije