KOBAN HITAC

Sin slučajno ubio majku, selo prepuno ilegalnog oružja: Skrivaju ga u šumarcima, jamama...

Jedna osoba smrtno stradala u prometnoj nesreći kod Jastrebarskog
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
24.09.2024.
u 10:11

U selu, jednom od najvećih romskih naselja u Međimurju, mještani kažu da je oružje velik problem

- Sin je čistio pušku, nije pazio i pogodio je majku. Tako sam čuo. Nije to namjerno napravio. Jako dobra žena je bila, svima je pomagala. Baš sam malo prije bio kod njih doma. Njega je policija jučer odvela u stanicu - ispričao nam je Nedeljko K. iz Piškorovca u Međimurskoj županiji, gdje je jučer u večernjim satima smrtno stradala 50-godišnjakinja. Prema prvim, neslužbenim informacijama, usmrćena je hicem iz vatrenog oružja, najvjerojatnije puške. U selu, jednom od najvećih romskih naselja u Međimurju, mještani kažu da je oružje velik problem.

Policija često zapljenuje ilegalno oružje i povremeno organizira preventivne akcije "Manje oružja, manje tragedija". U jednoj takvoj 2021. Provedenoj u Piškorovcu, Domašincu i Kotoribi građani koji su željeli ostati anonimni predali su policijskim službenicima 108 komada streljiva raznog kalibra do 14,5 mm, 27 komada lovačkog streljiva i jedan plinski pištolj kalibra 8 mm. Policijski službenici Policijske postaje Prelog te iste godine su temeljem naloga prekršajnog odjela Općinskog suda u Čakovcu pretražili kuće u Piškorovcu i pronašli automatsku pušku nepoznatog proizvođača, pušku M-48, zračnu pušku, stotinjak komada puščanog streljiva kalibra 7,9 mm...

Krajem prošle godine policajcu je pristupio mještanin i predao mu pušku nepoznate marke i modela, s montiranom cijevi ručne izrade kalibra 16 mm. Prije sedam godina u obiteljskoj kući u Piškorovcu ubijena je 60-godišnja žena koja je u selo dolazila prodavati jaja i meso. Kako je te 2017. izvijestila policija, 24-godišnjak s područja općine Domašinec je hicem iz vatrenog oružja, poluautomatskog pištolja Crvena zastava koji je ilegalno držao, usmrtio 60-godišnjakinju bez ikakvog povoda i motiva.  Pogodio ju je u potiljak. Branio se da je bio pijan i da je tog dana pištoljem pucao po selu i nije znao da je ostao metak u cijevi.

U sobi u kojoj je bilo i djece svirala je glazba, pilo se, a on je, rekao je, slučajno ispalio metak. Sud mu nije povjerovao da je pištolj opalio slučajno i da nije znao da se u njemu nalazi metak jer je nakon pucnjave u dvorištu više puta rekao da je još jedan metak u pištolju. Sjedio je na stolcu iza 60-godišnjakinje kojoj je prislonio pištolj na stražnji dio glave. Česte su pucnjave u zrak tijekom slavlja. Prema pričanju mještana, oružje se skriva i u šumarcima, u jamama u dvorištima i drugim mjestima kako ga policija ne bi pronašla.
 
VEZANI ČLANCI:

I u međimurskoj policiji ističu da su u prošle tri godine oduzeli velik broj oružja - 16 automatskih puški, 93 puške raznih vrsta, 26 pištolja i revolvera te nešto manje od 55.000 komada streljiva raznih vrsta. Također u sklopu nacionalne kampanje "Manje oružja, manje tragedija" pretežito u rumskim naseljima upozoravanju stanovnike na opasnosti ilegalnog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. U protekle tri godine provođenje spomenutih preventivnih aktivnosti građani su dragovoljno predali devet automatskih pušaka, 17 pušaka raznih vrsta, 16 pištolja i revolvera, 57 komada ručnih bombi, četiri minsko-eksplozivnih sredstva te nešto više od 6 000 raznih vrsta streljiva.

Što se tiče jučerašnjeg tragičnog slučaja u Piškorovcu, dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem te očevidom na mjestu događaja kojim je rukovodila zamjenica Županijske državne odvjetnice u Varaždinu, utvrđeno je kako je 20-godišnjak počinio kaznena djela teškog ubojstva i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Sumnja se da je u ponedjeljak, 23. rujna oko 20 sati u stambenom objektu u Piškorovcu, iz automatske puške koju je ilegalno posjedovao, ispalio jedan hitac koji je pogodio njegovu 50-godišnju majku u predjelu prsišta. Ozlijeđena 50-godišnjakinja, nakon što je prevezena u čakovečku bolnicu, preminula je uslijed zadobivenih ozljeda. Na mjestu događaja pronađena je automatska puška, koja je očevidom izuzeta.

Protiv 20-godišnjeg osumnjičenika zbog počinjenja kaznenih djela teškog ubojstva i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu te će se tijekom današnjeg dana (24. rujna) predati pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

FOTO Temperature ispod nule, ćelija široka dva metra, elektrošokovi i silovanje: Život u Putinovom gulagu je pravi pakao

Jedna osoba smrtno stradala u prometnoj nesreći kod Jastrebarskog
1/3

Komentara 3

Avatar gusjenica
gusjenica
10:07 24.09.2024.

"Predavali policiji streljivo i jedan plinski pištolj!" Pa tko je moga progutati tako jednu idiotsku akciju. Prosto su se ismijavali sa vlastima.

DA
DarkoIvica
10:22 24.09.2024.

Koji je točno razlog da za njih ne vrijede zakoni kao za ostale građane RH?

PV
prcko.vita
10:04 24.09.2024.

Kaže u članku "branio se da je bio pijan", pa ovo je genijalno. Znači, ministrima koji nam uvode poreze lijepo zahvalu sa metkom u potiljku, i samo nakon toga popit 2 travarice i nemaš brige. Koja koencidijencija, i mi i Izrael imamo na sjeveru da ne kažem kakav narod. I dok Izrael to rješava po kratkom postupku naš ministar Božinović ne štiti narod nikako. Ne vjerujete? Pitajte Međimurce kako im je suživot.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije