Posao bez natječaja

Sindikat Ustavnom sudu: Donesite presudu o kabinetskim službenicima!

Siniša Kuhar
Goran Stanzl/PIXSELL
27.03.2014.
u 08:30

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika traži od Ustavnog suda da "konačno donese odluku o ustavnosti zapošljavanja državnih službenika u kabinetima ministara".

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika traži od Ustavnog suda da "konačno donese odluku o ustavnosti zapošljavanja državnih službenika u kabinetima ministara bez javnih natječaja i bilo kakve provjere njihovih znanja i kompetencija".

Iz sindikata pišu da su prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti spornih članaka Zakona o državnim službenicima uputili još u ožujku 2012. godine. "Dvije godine nakon toga Ustavni sud još nije odlučio o noveli zakona kojom se prijam u državnu službu omogućava po političkim, poslovnim, rođačkim, prijateljskim i drugim nedemokratskim i neprofesionalnim kriterijima", pišu iz Sindikata i podsjećaju da je Ustav prekršen uvođenjem "posebne kategorije 'kabinetskih' službenika, koji se u državnu službu primaju bez prethodne provedbe javnog natječaja.

Njihovo je mišljenje da se time krši članak 44. Ustava u kojem piše da "svaki državljanin Republike Hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe, s time da se pod pojmom 'javne služb' razumijevaju i državne službe".

>>Ustavni sud odlučio: Djecu morate cijepiti

>>Ustavni sud privremeno zabranio Dubrovniku upravljanje zidinama

Komentara 2

GI
gismund
09:43 27.03.2014.

briga vladu za čl.44. ustava, za njih će uvijek postojati jednaki i jednakiji

Avatar fijolica
fijolica
12:54 27.03.2014.

A onda se u javnosti stvara dojam da je isti postupak za sve državne službenike, u stvari obične šljakere, koji imaju i puno manju plaću i kojih u nekim segmentima ima i premalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije