BESPRAVNO USELJENJE Stanari Folnegovićeva naselja ne mogu istjerati nemile susjede

Sirotinja u limuzini

otv-01-txt.jpg
import
16.07.2006.
u 15:11

Kud Dujmići prođu, tud trava ne raste! Nikad ovdje nisu boravili, a kad dođu, imamo probleme - pozvali su nas stanari Folnegovićeva naselja u Dujšinovu 21. Jer, otkad su provalili u gradski stan, već četiri godine Branka Dujmić i njezini sinovi Marijo i Jadranko izluđuju stanovnike ovoga zagrebačkog naselja. Vrijeđaju, prijete, razbijaju ulazna vrata, kradu stvari iz zajedničke ostave, poštu i struju, cijepaju drva usred noći, a istukli su policajca i predstojnicu stanara...
Gradski ured za imovinu i policija četiri su puta zapečatili stan, no Dujmićima to nije problem: motornom pilom ispilili su vrata i uselili se natrag. Na vratima su ostavili brojeve mobitela, u slučaju da ih netko treba, pa smo ih našli s lakoćom.

Ni struje ni vode
U provaljenom stanu, u kojem Branka tvrdi da živi s mlađim sinom, samo je jedan stari madrac, dva jastuka, hrđavi štednjak, a struje ni vode sada nema. - Kao da bih ja dolazila ovamo da imam gdje biti. Ovaj stan želim otkupiti, a nećemo izaći dok ne vidim novo rješenje o deložaciji. Stanari nas tretiraju kao crne ovce - kaže Branka.
Rješenje o deložaciji Općinski sud donio je još 5. svibnja 2005. Brankina žalba je odbijena, ali sud do danas nije zakazao deložaciju, zbog čega susjedi očajavaju. Pomoć su tražili od gradonačelnika Bandića i njegovih ljudi, predsjednika gradske četvrti Ivana Šikića, a pisali su i Državnom odvjetništvu i ministarstvima prvosuđa i graditeljstva.
Policija je u zadnjih godinu i pol protiv Branke, Marija i Jadranka Dujmića osam puta podnijela prekršajnu prijave zbog ometanja javnog reda i mira, a protiv Marija Dujmića i kaznenu prijavu zbog teške krađe.

Moćni zaštitnici
U policiji kažu da Dujmiće ne mogu iseliti jer je riječ o gradskome stanu, a u Gradskom uredu za imovinu da su poduzeli sve, ali stanare ne mogu zaštititi. Stanari Dujšinove 21 uvjereni su, pak, da Dujmići imaju moćne zaštitnike jer su već odavno trebali biti deložirani.


Pojma nemam čija je kuća

Branka Dujmić i mlađi sin Jadranko prebivalište su prijavili u Dujšinoj 21, dok se Marijo Dujmić prijavo u Črnkovcu na broju 48, gdje u prizemlju ogromne kuće vodi restoran Dvori. - Ne, ovo nije kuća moje mame i tate. Unajmio sam jednu sobu u kojoj spavam i restoran, ali ne bih znao od koga sam unajmio, nemojte me pitati! - rekao je Marijo Dujmić. No, od Krešimira Vilajtovića, odvjetnika Branke Dujmić, doznali smo kako je kuća bračna stečevina Branke i Blaža Dujmića, koji su se prošle godine pravno rastali, a sada se spore oko imovine. Branka Dujmić je pak rekla kako se od supruga Blaža rastala prije osam godina, s mlađim sinom živi u Dujšinoj 21 jer nema gdje, a kod obitelji odlazi na tuširanje i jelo. Njezini su je pak susjedi neki dan vidjeli kako zajedno s Blažem kupuje namirnice u trgovini Getro.
Na mobitel Blaža Dujmića javila nam se Svjetlana Tadić, koja tvrdi da je Blažova nevjenčana supruga. Ni ona ne zna čije je vlasništvo kuća u Črnkovcu, no misli da dio pripada Blažu Dujmiću.


Provozao je na haubi

Dujmići su u naselju imali dva dućana mješovite robe. U Dujšinovoj 13 trgovinu Folka i u Rakušinoj 3 trgovinu Jadran. Iako ni jedna trgovina više ne posluje jer nisu plaćali ni dobavljačima ni režije, ne žele napustiti prostore. Dušanku Čehić, predstavnica stanara u Rakušinoj 3, Marijo Dujmić je, čuli smo, pretukao, metnuo na haubu automobila i provozao po kvartu. No, ona nije htjela razgovarati jer “ne želi otvarati sare rane”. Htjela bi da se raskine ugovor o najmu s Dujmićima, jer je inspekcija trgovinu zatvorila još u studenome prošle godine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije