Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cvjetanje mora ili ipak nešto drugo?

Sjeverni Jadran prepun sluzi: Evo o čemu se radi i kada će nestati

Cvjetanje mora na pojedinim pulskim plažama
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
24.06.2024.
u 10:10

Prvi zapisi iz o ovoj pojavi datiraju čak iz 1729. godine, a zadnji put se ovako nešto dogodilo 2018. More bi moglo ostati ovakvo nekoliko dana ili dok bura ne "rastjera" sluz, kažu slovenski stručnjaci

Meteorolozi su za nedjelju najavili buru za primorsku regiju, koju su lokalno stanovništvo i turistički djelatnici iščekivali s nestrpljenjem. Već danima površinu mora uz sjeverni dio jadranske obale prekriva želatinozni sloj mulja. Dok hrvatski mikrobiolozi ovaj fenomen objašnjavaju cvjetanjem mora, slovenski stručnjaci iznose drukčije teorije o uzroku pojave. Prema Slovenskom nacionalnom institutu za biologiju, sluz na površini mora nastaje djelovanjem fitoplanktona koji izlučuje veliku količinu organske tvari u vodu. Potrebno je nekoliko tjedana da mikroorganizmi razgrade ovu sluz. Patricija Mozetič iz Morske biološke postaje naglašava da se ovaj fenomen razlikuje od cvjetanja mora, što dodatno komplicira situaciju.

Sluz, osim što se sastoji od amorfne želatinozne mase, sadrži raznovrsne čestice, kako žive, tako i nežive. Na nju se hvataju fitoplankton, zooplankton i njihove izlučevine, ličinke i jajašca različitih životinja. Također uključuje čestice kostura, ostatke biljnih i životinjskih stanica, bakterije, pelud, ciste te mineralne čestice iz morskih sedimenata i kopnenog porijekla.

Ove čestice variraju u bojama, oblicima i veličinama, a njihov raspored ovisi o različitim čimbenicima. Nakupine sluzi obično se formiraju u dubljim slojevima mora, no postupno se dižu prema površini. Tijekom dana, vjetrovi i površinske struje ih nose prema obali, gdje se najčešće nakupljaju u zatvorenim prostorima poput mandrača i na plažama.

POVEZANI ČLANCI:

Iako sluz ne predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje kupača, zbog prisutnosti zarobljenih organizama, uključujući i potencijalno patogene, preporučuje se izbjegavanje izravnog kontakta. Prema izvještaju Nacionalnog instituta za biologiju, ovaj fenomen sluzi ove godine nije ograničen samo na slovenske obalne gradove, već se proteže i preko cijelog Tršćanskog zaljeva te šire u sjevernom Jadranu. Prvi zapisi o ovoj pojavi datiraju čak iz 1729. godine, a zadnji put se ovako nešto dogodilo 2018. More bi moglo ostati ovakvo nekoliko dana ili dok bura ne "rastjera" sluz, kažu slovenski stručnjaci. 

FOTOGALERIJA Poplavljen dio nastambi u Zoološkom vrtu u Osijeku

Cvjetanje mora na pojedinim pulskim plažama
1/30
Ključne riječi

Komentara 5

AN
antonelić
20:26 24.06.2024.

ovo treba podrobno istražiti !!!! sve je to dio hibridnog rata koji se nesmiljeno vodi protiv svega što počinje sa h ... mislim da bi trebalo i more ograditi sa metalnim ogradama kao i markov trg da onemogućimo hibride u napadima ...

BI
billynik
12:31 24.06.2024.

Ovakvi uradci bi trebali biti kažnjivi.

Avatar HR-Nevini-Vitez
HR-Nevini-Vitez
12:18 24.06.2024.

Sjeverni Jadran prepun sluzi a ostale gadosti, smrad i lopovluk su na obali več odavno kao svoje na svome jer imaju hrvatski odgoj i kulturu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije