Zdravko Petrović:

'Skandalozno ponašanje stečajnog upravitelja PZ Tribunj'

Tribunj
Google Street View
04.05.2018.
u 14:49

Zabranio je stečajnom vjerovniku mogućnost ravnopravnog sudjelovanja na natječaju i daljnjim ulaganjima u PZ Tribunj, tvrdi Petrović.

Zdravko Petrović, predstavnik tvrtke Falcon Peregrin, oglasio se nakon što je raspisan poziv za prikupljanje pisama namjere za kupnju i revitalizaciju Poljoprivredne zadruge Tribunj u stečaju.

- Današnje otvaranje ponuda i proces izbora partnera vrhunac su zloporabe položaja, uništavanja zadruge i nanošenja štete Republici Hrvatskoj od strane stečajnog upravitelja Damira Šebetića. Dotični je stečajni upravitelj u pozivu doslovno zabranio slanje ponude tvrtki čiji je vlasnik jedini (uz Poreznu upravu) stečajni vjerovnik, te koja je spasila zadrugu od propadanja, uložila gotovo četiri milijuna kuna kako bi se obnovila i očuvala proizvodnja, te koja je višegodišnji najmoprimac prostora i opreme PZ Tribunj - naveo je Petrović u priopćenju te dodao:

- Riječ je o tvrtki Falcon Peregrin, d.o.o., koja je ušla u zakup u travnju 2015., nakon nekoliko neuspjelih pokušaja prodaje imovine i propalih zakupa od strane raznih poslovnih subjekata. Preuzevši zakup, dotična je tvrtka provela sanaciju, imovinu privela svrsi, dovršila pogon za preradu maslina i omogućila nastavak tradicije duge sedamdeset godina. Investirala je do 2017. godine više od 3.800.000 kn te je uredno plaćala zakup u iznosu od 696.250 kn, ispunivši sve preuzete obveze iz ugovora. Međutim, promjenom stečajnog upravitelja i dolaskom Damira Šebetića, odvjetnika iz Zagreba, kreće spor s najmoprimcem, želi se ugasiti proizvodnja i zemljište očito prenamijeniti. Novi stečajni upravitelj otvoreno se zalaže za izbacivanje tvrtke Falcon Peregrin d.o.o. iz sustava mimo svih procedura, ne zanimaju ga ulaganja i otvoreno poručuje kako ima druge namjere sa zadrugom i njezinom imovinom. Također, novi stečajni upravitelj nastoji preuzeti svu imovinu koja se nalazi u prostoru stečajnog dužnika, bez prethodne verifikacije onog dijela imovine koja je nesporno vlasništvo zakupca. A zakupac ne želi dopustiti takav postupak i takav odnos prema svojoj imovini.

Petrović podsjeća kako je imovina za koju je njegova tvrtka preuzela odgovornost bila zapuštena, nekompletna, dijelom destruirana, pa bez dodatnih ulaganja nije mogla služiti ničemu. Osim toga, nije zadovoljavala, kako tehnološke, tako ni energetske, ekološke, a pogotovo sanitarne uvjete.

- To je bio razlog zbog kojeg smo bili prisiljeni dodatno uložiti 3.867.940,78 kuna o čemu postoje nesporni dokazi. Ulaganje nije bio hir zakupoprimca, već stvar nužde, ali i uvjeta iz ugovora o najmu. Naime, jedini logičan i razuman motiv najma bilo je organiziranje poduzetničke djelatnosti, u čemu smo uspjeli očuvavši proizvodnju maslinovog ulja i povećavši vrijednost imovine. Namjeravali smo obnoviti i proizvodnju konzerviranog voća i povrća, ali je sanitarna inspekcija zatvorila pogon zbog ne udovoljavanja kriterijima. I sada nakon svega – umjesto zahvalnosti i barem ravnopravnog tretmana s drugim potencijalnim investitorima želi nas se izbaciti, otuđiti nam imovinu i uništiti proizvodnju, najvjerojatnije pokušajem apartmanizacije.“ ili servisom i lakiranjem brodova u suradnji sa firmom Merk&Merk – kaže Petrović te zaključuje:

- S novim stečajnim upraviteljem pokušali smo konstruktivno razgovarati o nastavku ulaganja, ali smo samo nailazili na uvrede i poniženja. Očekujemo potez države da preuzme odgovornost nad našom imovinom i omogući onima koji žele ulagati poštene uvjete, te da ne dopusti daljnju štetu koju joj čini dotični stečajni upravitelj.

S druge strane, stečajni upravitelj Šebetić kaže da se zakupac Zdravko Petrović skoro dvije godine nalazi u prostoru koji je uzurpirao te da firma koju zastupa, Falcon Peregrin, ništa nije uložila u uljaru, kao što ne plaća ni najam, piše Šibenik.in.

- Nije točno da je Petrović doveo prostor u funkcionalno stanje, a strojevi su već bili u uljari. Sve što je primio piše u zapisniku o primopredaji – kazao je stečajni upravitelj Šebetić i dodao da je sve u skladu sa zakonom te da u Javnom pozivu za iskazivanje interesa dostavom pisma namjere za Poljoprivrednu zadrugu Tribunj u stečaju zabranio da se javljaju pravne osobe koje su u sudskom sporu ili su dužne stečajnom dužniku, a to je Falcon Peregrin.

- Najveći vjerovnik je Republika Hrvatska, i nije istina tvrdnja da ja kao stečajni upravitelj nekom pogodujem u ovom postupku. Ne pogodujem nikom, a cilj mi je prodati uljaru onom tko će za nju ponuditi najviše novca. To je, uostalom, i cilj države; da što više novca uđe u budžet i da se u Poljoprivrednoj zadruzi Tribunj nastavi djelatnost proizvodnje ulja, kako piše u pozivu. Biste li vi, kao stečajni upravitelj, dozvolili osobi koja ne želi napustiti prostor i ne plaća za njega najamninu da se natječe za kupovinu te firme – prokomentirao je Šebetić.

Komentara 2

OB
ObrenM
16:09 04.05.2018.

Najveci lopovi lesinari su stecajni upravitelji,a vladajuci im drze ljstve.

ST
Stipan
19:53 04.05.2018.

Pljačka se nastavlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije