Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAĆA OSTALA ISTA

Skupina britanskih tvrtki odlučila testirati četverodnevni radni tjedan. Većina ga i zadržala

posao
Pixabay/Ilustracija
23.02.2024.
u 09:28

Najmanje 89 posto tih tvrtki svejedno je i nakon istraživanja zadržalo takav način rada, dok je njih 51 posto četverodnevni radni tjedan pretvorilo u trajan način poslovanja

Projekt s četverodnevnim radnim tjednom u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazao se kao apsolutna uspješnica nakon što je većina tvrtki uključena u istraživanje odlučila takav model rada i zadržati. Naime, izvješće nakon istraživanja provodilo se u 61 tvrtki u periodu od lipnja do prosinca 2022., s time da su zaposlenici za 80 posto uobičajenog vremena provedenog na poslu dobivali istu plaću kao i ranije. Jedini uvjet je bio, navodi CNN, da odrade svih 100 posto posla kojeg bi i inače. 

Najmanje 89 posto tih tvrtki svejedno je i nakon istraživanja zadržalo takav način rada, dok je njih 51 posto četverodnevni radni tjedan pretvorilo u trajan način poslovanja. Od svih tvrtki samo dvije se nisu odazvale istraživačima. 

>> Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

posao
1/10

Ono što je ovo istraživanje pokazalo je da su benefiti za zaposlenike, kao i tvrtke, bili veliki. Zaposlenici su rekli da je njihovo fizičko i psihičko zdravlje puno bolje, imaju bolji balans privatnog i poslovnog života, a uz to su i zadovoljniji svojim životom.

Osim toga, menadžeri i direktori 28 ispitanih organizacija odgovorilo je i na dodatna pitanja te potvrdilo kako je četverodnevni radni tjedan imao pozitivne učinke na njihove tvrtke. Otkazi i premještaji su pali u polovici tih tvrtki, a puno su lakše dolazili i do novih radnika. 

POVEZANI ČLANCI:

- Ovo istraživanje je pokazalo da četverodnevni radni tjedan nije samo nekakav hir. Tvrtke diljem Kraljevstva uspješno su ga zadržale - pisali su autori. Inače, radi se o tvrtkama u marketingu i oglašavanju, profesionalnim uslugama, kao i neprofitnom sektoru. Drugi dio tvrtki su u industrijama poput građevine, proizvodnje, prodaje, zdravtveni sektor... 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije