SLATINA – Tradicijske prirodne vrijednosti slavonskog podneblja u uzgoju vinove loze i proizvodnji vina posljednjih godina doživljavaju pravi procvat, pa su tako i u tvrtki Stari podrum u Slatini odlučili obnoviti proizvodnju pjenušca.
Poznato je da su u Slatini knezovi Schaumburg-Lippe 1885. godine imali tvornicu prvog hrvatskog pjenušca koji se u ovom vinorodnom kraju proizvodio sve do 1912. godine.
Pjenušac je osvajao značajna priznanja na sajmovima, a bio je cijenjen na gotovo svim europskim dvorovima.
U završnim svečanostima 3. Međunarodnog sajma inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Agro Arca 2010. u Slatini Krešimir Fučkar, direktor i vlasnik Starog podruma, javnosti je predstavio pjenušac Slatinski biser, proizveden prije tri godine u istom podrumu u kojem je prije 125 godina proizveden prvi hrvatski pjenušac.
- Nekada se pjenušac u Slatini proizvodio od grožđa kadarka, a mi ga proizvodimo od sivog pinota i sorte chardonnay. Naš pjenušac je polusuh, dosta je sladak, pa će svakako biti dobro primljen kod žena, naglasio je Fučkar i dodao da će slatinski pjenušac svojim posebnim okusom i bukeom vrlo brzo osvojiti hrvatsko tržište.
Posjetitelji Agro Arce s posebnim su oduševljenjem kušali Slatinski biser, o kojemu su dobre kritike dali i hrvatski enolozi.
Dragec.... ne mijesaj pjenusac i sampanjac.Pitaj strucnjake ako ne znas.