Povodom ulaska u EU

Sljubljene zastave EU i RH na novoj markici Hrvatske pošte

nova markica (1)
Foto: Hrvatska pošta
1/3
26.06.2013.
u 13:25

Hrvatska pošta 1. srpnja pustit će u optjecaj novu poštansku marku koja je tehnikom i tiskom jedinstvena u svijetu

Hrvatska pošta priopćila je kako će 1. srpnja 2013. u optjecaj pustiti novu prigodnu poštansku marku i poštanski blok posvećene pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Za ovaj poseban događaj pripremljeno je posebno izdanje koje je tehnikom i tiskom jedinstveno u svijetu, kažu iz hrvatske pošte. Motiv su marke, nominalne vrijednosti 3,10 kuna, izdane u tzv. hrvatskom arku sljubljene zastave Europske unije i Republike Hrvatske. Na marki u poštanskom bloku, nominalne vrijednosti 20 kuna, nalazi se motiv Hrvatske na zemljovidu Europe.

Obje marke rad su Jane Žiljak Vujić, renomirane dizajnerice iz Zagreba. Hrvatska pošta tiskala je i dvije omotnice prvog dana (FDC) te prigodni album. Žig prvog dana bit će u uporabi 1. i 2. srpnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

U ovom izdanju poštanskih maraka Hrvatska pošta je prvi put \"ugradila\" priznato znanstveno otkriće INFRAREDESIGN (IRD), koje podrazumijeva dizajn dvije međusobno zavisne slike na jednoj površini. Na vodećoj svjetskoj izložbi inovacija i novih proizvoda, INPEX, održanoj pred nekoliko dana u Pittsburghu, doc.dr.sc. Jani Žiljak Vujić i njenom timu za ovo je otkriće dodijeljeno zlatno odličje i posebna nagrada za najbolju europsku inovaciju.

To je ujedno prva poštanska marka u Europskoj uniji na kojoj se s pomoću ove nove tehnologije omogućuje prikazivanje dvostrukog sadržaja. Jedna je slika vidljiva golim okom u realnim uvjetima, dok je druga slika vidljiva u bliskom infracrvenom području, tj. uz pomoć infracrvenih naočala ili infracrvene kamere. Na hrvatskom arku, koji čini 25 maraka u 30 polja, pod infracrvenim svjetlom u podlozi marke vidljiv je hrvatski grb i zvjezdice sa zastave EU, a na bloku mogu se vidjeti prve dvije kitice himne Republike Hrvatske.

>>Mladi filatelisti istinski su ambasadori Hrvatske u svijetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije