IZBJEGLIČKA KRIZA

Slovenska vojska počela postavljati žicu na granici s Hrvatskom

Veliki Obrež
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/30
11.11.2015.
u 10:48

STA navodi da su logističke pripreme za postavljanje žice počele rano ujutro, a ograda će se najprije postaviti u blizini Brežica sredinom dana

Slovenska vojska jutros je počela postavljati žicu na granici s Hrvatskom kod Rigonaca i Velikog Obreža, ali i rastezati žicu po polju u općini Raskrižje, nasuprot Štrigove u Međimurju. Na terenu su vojni kamioni, a ima i policije. Blizu je prijelaz Bukovje (s hrvatske strane) i slovenski prijelaz Gibine. Na tom području dosad nije bilo većih ilegalnih prelazaka izbjeglica preko granice.

- I nama ograda ide na živce, ali okolnosti su takve da se moramo zaštititi, prenose slovenski mediji izjavu župana Razkrižja Stanka Ivanušiča. Postavlja se oko 500 metara žice s oštricama.

U Sloveniji su jutros započele pripreme za postavljanje žičane ograde na dijelu granice s Hrvatskom, u skladu s najavom premijera Mire Cerara da će njegova država tako bolje kontrolirati očekivani izbjeglički val, ali i spriječiti "humanitarnu katastrofu" do koje bi zimi moglo doći ako bi migranti dolazili na granicu schengenske Europe u velikom broju i disperzirano jer su kapaciteti za njihovo primanje male dvomilijunske Slovenije ograničeni, a Europa još ne može riješiti izbjegličku krizu zajedničkim naporima.

Službenih informacija nema, ali slovenska tiskovna agencija STA navodi da su logističke pripreme za postavljanje žice počele rano ujutro, a ograda će se najprije postaviti u blizini Brežica sredinom dana.

Slovenska televizija navodi neslužbene informacije da će žičana ograda koju će oko podneva početi postavljati vojska i civilna zaštita biti visoka oko 180 centimetara.

 

Žica privremeno rješenje

Slovenska policija obavijestila je vlasnike zemljišta uz granicu s Hrvatskom da je riječ o privremenoj mjeri, dok istodobno njemački FAZ upozorava da je između izjava slovenskog premijera Mire Cerara i mađarskog premijera Viktora Orbana "sve manja razlika". 

Riječ je o privremenoj mjeri donesenoj odlukom vlade i temeljem zakona o kontroli državne granice iz 2007. godine, a vlasnici zemljišta na kojima će danas i idućih dana biti postavljene prepreke biti će o tome naknadno obaviješteni poštom, navela je uprava slovenske policije u priopćenju za javnost na svojem portalu.

Policija navodi da su vlasnici dužni vojsci i policiji omogućiti nesmetan dolazak na zemljište te da je cilj mjera u prvom redu onemogućiti nekontroliran ulazak migranata preko zelene granice, kako bi se spriječili eventualni postupci koji bi  mogli ugroziti sigurnost i mir.

Slovenski mediji danas, uglavnom neslužbeno, tvrde kako se s postavljanjem ograde na slovenskoj schengenskoj granici slažu Austrija, ali i Njemačka, koju je premijer Cerar upozorio da bi u malu srednjoeuropsku državu sa samo dva milijuna stanovnika i malim integrativnim sposobnostima u iduća dva tjedna moglo ući čak oko 100.000 migranata na putu prema Njemačkoj te da želi spriječiti humanitarnu katastrofu i braniti južnu granicu Schengena.

Mediji danas prenose i komentar o žici na slovensko-hrvatskoj granici iz Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ), vodećeg njemačkog konzervativnog dnevnika.

"U odluci da prema Hrvatskoj na brzu ruku postavi ogradu Cerar se, po svojim riječima, vodio time što nema sustavnog rješenja za izbjegličku krizu na razini EU-a, ali je Ljubljanu zapravo u prvom redu strah što će napraviti Njemačka i Austrija i hoće li polako zatvoriti granicu za migrante", navodi FAZ.

Kancelarka Merkel u utorak nije željela kritizirati Sloveniju nego je rekla da njen potez upozorava na hitno traženje europskog rješenja, no iako slovenski premijer nastoji spriječiti dojam da se ponaša kao njegov mađarski kolega Viktor Orban, koji je postavio žicuu prema Srbiji i Hrvatskoj, između Cerarovih i Orbanovih izjava sve je manje razlika, navodi FAZ.

Kampanju protiv postavljanja ograde pokrenuo je ljubljanski nevladin Mirovni institut, jumbo plakatima sa simboličnim prikazom ruke s prstima u znaku slova V (pobjeda), koji su istodobno stilizirani tako da podsjećaju na škare i  presijecaju bodljikavu žicu.

Konvoj vojnih kamiona

Na autocesti između Krškog i Brežica, prema STA, ujutro je primijećen konvoj vojnih kamiona koji se kretao prema Dobovi, a onda skrenuo prema Velikom Obrežu. Slovenska je policija pristup tom području zatvorila.

Dopisnik STA iz Vukova Sela na hrvatskoj strani granice primijetio je na kilometar udaljenosti na slovenskoj strani slovenske vojne inženjerijske postrojbe kako s kamiona istovaruju kolutove žice, ali se sa slovenske strane ne vidi ništa, a slovenska vojska službeno ne daje informacije.

Nema nikakvih informacija ni s područja Zavrča, male općine čiji je načelnik u utorak kazao da podržava akciju vlade da se postavi ograda prema Hrvatskoj, ali da nema službenih informacija o tome kada će je postaviti. 

Prijevoz izbjeglica iz Hrvatske u Sloveniju preko Dobove tijekom noći je nastavljen, pa su u Dobovu jutros stigla dva vlaka s nešto više od dvije tisuće migranata.

Slovenska vojska je tijekom noći počela dopremati žicu i materijal za ogradu na nekoliko lokacija na granici s Hrvatskom. Oko 7.30 kamioni sa žicom stigli su i kod Dobove. Prve točke na kojima će se zatvoriti granica na području su Brežica i Zavrča, jer je tamo granica najpropusnija. 

Britanska agencija Reuters javila je da su kamioni s ogradom koju Slovenija namjerava podići na granici s Hrvatskom stigli jutros na područje slovenskog mjesta Veliki Obrež koji se nalazi u blizini Harmice. Fotograf Reutersa u tom selu vidio je dosta vojnika i policajaca koji namjeravaju početi postavljati ogradu u idućim satima.

Dan prije slovenska je vlada objavila kako namjerava postaviti ogradu kako bi kontrolirala prolazak velikog broja izbjeglica s Bliskog istoka koji ulaze u zemlje preko granice s Hrvatskom.

>> Cerar poput Orbána: Diže se žica prema Hrvatskoj

>> Slovenski mediji sve dramatičnije upozoravaju na izbjegličku krizu u regiji

Komentara 109

HE
hr.eu
09:23 11.11.2015.

Slovenski komunisti su prije svega Slovenci i vole svoju zemlju, zato će je ograditi na način da ostane u EU i europskoj zajednici naroda i kutlure. Hrvatski komunisti za razliku od slovenskih nisu Hrvati nego ili Srbi ili posrbice tj. ideološki tzv. jugoslaveni" i mrze svoju zemlju a vole srpsku zemlju i Balkan, zato su učinili sve da Hrvatska dobije zid prema EU i odvoje je time od europske zajednice naroda i kulture a pripoje je srpsko-balkanskom primitivizmu. Eto, pa svi vi koji ste glasali za SDP sada uživajte u "regionu" kroz "Big brother" i ostalo srpsko medijsko smeće kojim nas terorizirate i to samo dok mžete, a nećete dugo, jer zemlju uskoro preplavljuju stotine tisuća muslimanskih migranata koji u EU ne mogu nego ostaju zauvijek u balkanskoj rupi zvanoj Hrvatska i čim postanu dovoljna većina šerijat nastupa a onda će svi pederi, lezbijke, Teršelići i Pusići, i svi ostali "nevladini" gledati ono "tražili ste-gledajte".

MR
mrvica23
08:40 11.11.2015.

Dragi Istrani, Gorani, Zagorci, Međimurci i ostali uz granicu sa Slovenijom - čestitam uspjeli ste! Birajući Milanovića podigli ste tu ogradu.

Avatar El Indio
El Indio
08:37 11.11.2015.

I Slovenija poslala vojsku na granicu? Ma nije valjda da puca kako bi rekao bivsi-buduci kokosinjac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije