nova blokada

Slovenija opet prijeti Hrvatskoj: Ili Ljubljanska banka ili EU!

erjavec, pusić (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
22.07.2012.
u 07:45

Riječ je o 545 milijuna njemačkih maraka bez kamata, a Erjavec je pojasnio da će se o ratifikaciji odlučivati dvotrećinskom većinom pa stoga ne vjeruje da bi je zastupnici podržali ako bi pitanje Ljubljanske banke ostalo neriješeno

Šarada je prekinuta i sad je jasno: Slovenija nema nakanu ratificirati hrvatski pristupni ugovor Europskoj uniji dok Zagreb ne odustane od traženja novca za devizne štediše Ljubljanske banke (LB). To je potvrdio slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ističući u razgovoru za list “Večer” kako ostaje “realna mogućnost da Slovenija ne ratificira ugovor ako Hrvatska pitanje LB ne bude htjela rješavati u okviru nasljedstva” bivše države.

Vrludanja i prije i sada

Erjavec je pojasnio da će se o ratifikaciji u slovenskom parlamentu odlučivati dvotrećinskom većinom pa stoga ne vjeruje da bi je zastupnici podržali ako se ne riješi pitanje Ljubljanske banke. Ključni problem su devizni polozi hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci koje su oni prenijeli na domaće banke. Riječ je o 545 milijuna njemačkih maraka, bez kamata. Zagrebačka i Privredna banka nastoje do tog novca doći sudskim postupcima, a alarm je u Ljubljani zazvonio kad je hrvatska Vlada podržala banke.

Nakon toga iz Ljubljane je krenuo orkestrirani napad sa svih razina pa je Vlada povukla odluku, a premijeri Zoran Milanović i Janez Janša su na susretu u svibnju potvrdili da se problem otvorio. Janša je rekao da je zadovoljan jer Hrvatska pristaje da sve ostaje kako je bilo dogovoreno u trenutku zatvaranja poglavlja 4, Sloboda kretanja kapitala. Milanović je rekao kako mora poštovati obveze koje je preuzela bivša vlada, bez ulaženja u detalje i korisnost za Hrvatsku.

Budući da hrvatski politički vrh, ni prijašnji ni sadašnji, nije otvoreno rekao o kakvim je obvezama riječ, navodimo tumačenje Ljubljane, čiji izvori tvrde da je vlada Jadranke Kosor 2010. godine u dogovoru s premijerom Borutom Pahorom prihvatila da se Ljubljanska banka rješava u sklopu nasljeđa. To bi značilo da će preneseni dug postati dijelom sukcesijske mase i isplaćivati se kad se sukcesija privede kraju. Otvorenim ostaje pitanje što će biti sa štednim ulozima hrvatskih građana koji ih nisu prenijeli – tu je riječ o još 312 milijuna maraka.

Demantiraju Vesnu Pusić

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić dosad je govorila kako su rješavanje Ljubljanske banke i ratifikacija sporazuma odvojeni procesi, ali je sada demantira slovenski kolega, a slično je nedavno rekao “neimenovani izvor iz vlade: Sasvim je moguće da Slovenija iskoristi Ljubljansku banku kao izgovor za usporavanje ili kašnjenje s ratifikacijom.”

Kad dodamo da je Slovenija na rubu političke krize jer Janša nema dvotrećinsku većinu za uključivanje fiskalnog pravila Europske unije u ustav te da prijeti ostavkom, a da je financijsko stanje teško i pitanje je hoće li se Slovenija izvući bez pomoći EU, jasno je da nikome u Ljubljani ne pada na pamet pristati na bilo kakvu isplatu.

Komentara 471

MA
maraosta
12:31 22.07.2012.

u europskoj uniji države propadaju jedna za drugom a u hrvatskoj se nameče dvojba da li unija ili novac štedišama, dali unija ili savudrijska vala, dali unija ili generali da li kuna ili euro,to je isto ko da vas pitaju da li život ili smrt?

SP
spartacus_
22:23 22.07.2012.

STOP slovenskoj robi

VF
vferari
08:59 22.07.2012.

mohito@ Upravo to stalno govorim,ali očito da si ti jedan od malobrojnih na ovom forumu to razumio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije