Erjavec zaoštrio retoriku

Slovenija stalno gubi sporove, ali ipak ne odustaje od sukoba s Hrvatskom

Milanovć Erjavec Pusić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
27.10.2015.
u 20:31

Šef slovenske diplomacije opet je zaoštrio retoriku, pa poručuje “neka Hrvatska zadrži svoje recepte za sebe”

Čini se kao da je glavna zadaća svakog slovenskog šefa diplomacije redovito napadati Hrvatsku, pa od toga ne odstupa ni aktualni slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, pokazao se kao pravi nasljednik po ružnim riječima poznatoga Dimitrija Rupela.

– Hrvatska dokazuje da je sve dalje od Schengena, neka svoje recepte zadrži za sebe, vidimo da s izbjeglicama ima puno problema – rekao je šef slovenske diplomacije reagirajući na prijedlog hrvatskog ministra Ranka Ostojića da Hrvatska prevozi izbjeglice ravno na Šentilj, na slovensko-austrijsku granicu, “ako Slovenija ima problema s njihovom registracijom i transportom”.

Duga povijest hrvatsko-slovenskih svađa

Nastavlja se tako duga povijest hrvatsko-slovenskih svađa, kad su se odnosi sa susjedima često koristili za dizanje nacionalnih naboja s obje strane Sutle. Pa je ostao u pamćenju tajni dogovor perjanica nacionalne samosvijesti Ive Sanadera i Janeza Janše o insceniranju sukoba. Pitanje granice između Slovenije i Hrvatske pomalo već nalikuje na viceve o međama u Hrvatskom zagorju, gdje više nije bitno koliko je zemlje u pitanju, nego samo tko će pobijediti. Ali, nijedna se vlast ne usuđuje to pitanje riješiti tako da obje strane budu zadovoljne. U Hrvatskoj bi jako loše prošao onaj tko bi Sloveniji dao izlaz kroz “dimnjak” na otvoreno more, iako Hrvatska ima dovoljno mora i mogla bi dati ustupak koji bi Slovencima tako puno značio.

Pokušao je to svojedobno Ivica Račan, dogovorivši to s Janezom Drnovšekom, ali stvar je propala čim se o sporazumu pročulo. Doduše, sad bi bilo jako teško u hrvatskoj javnosti opravdati ustupak zemlji čiji lideri ne prestaju sa sitnim podmetanjima i zločestoćama, ali ne prezaju ni od velikih udaraca jer to je zemlja koja je ni manje ni više nego svoj u tom trenutku povlašteni položaj iskoristila da blokira hrvatski pristup EU.

Učinio je to onaj isti socijaldemokrat Borut Pahor kojeg se slavilo kao mirotvorca kad je s Jadrankom Kosor – očito pod pritiskom velikih zapadnih zemalja – odigrao igrokaz pomirenja i dogovorio – umjesto sudskog postupka – arbitražu. Nakon toga je Slovenija zaigrala ispod tepiha, koristeći nedopuštene metode utjecaja na arbitražni sud i tako zapravo proigrala, čini se, dobre izglede da ipak dobije taj toliko željeni “dimnjak”. Kako god bilo, Slovenija redom gubi sporove s Hrvatskom pa je tako dvadesetak godina izgubljeno u nepotrebnoj svađi oko dugova Ljubljanske banke štedišama.  

>>Erjavec: Hrvatska svojim postupcima dokazuje da je sve dalje od Schengena

>>Slovenija razmišlja o ogradi na granici s Hrvatskom

Komentara 72

LE
lektor
20:44 27.10.2015.

"Nije bitno koliko je zemlje u pitanju, nego samo tko će pobijediti". Nije u tome stvar, gospođo, nego je bitno da pobijedi onaj koji je u pravu, dakle, da pobijedi pravo, a ne sila i prijevara.

MO
mobitel20
20:48 27.10.2015.

Slovenija moze s punim pravom poruciti " SARAJ MALO " ! Pa zasto im ne olaksamo i ne saljemo malo i u Madjarsku?! Hehehehe...pa jasno je zasto. Kao sto je i jasan igrokaz "domoljuba" Zokija ciji je rezultat trajno propusnasna granica sa SRB , i medjunarodna blamaza. Po prvi put u povijesti bez stvarnog razloga smo napali Srbiju, a sada dociraju Slovencima i kopiraju srpski nacin,s razlikom da njihovi troskovi nece ici na srpski racun. SARAJ MALO , ZOKI !

MO
morituriite
21:08 27.10.2015.

Dovoljno je pročitati samo ovo što je "štovana" "novinarka" napisala "...Hrvatska ima dovoljno mora i mogla bi dati ustupak koji bi Slovencima tako puno značio!" Jesi ti normalna? Imamo nečega puno pa idemo okolo dijeliti državni teritorij i akvatorij susjedima? Jesi ti pri zdravnom razumu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije