Turčinov Murter oštetio za 20.902 eura

Službenom karticom platio bordel, kampanju, odijela, parfeme, kahlicu

storyeditor/2024-01-16/PXL_150323_98858936.jpg
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/16
17.01.2024.
u 14:41

USKOK traži da se Toniju Turčinovu oduzme protupravno stečena imovinska korist od 18.978 eura. Prije uhićenja vratio je 1560 eura troška u bordelu.

Posjet austrijskom bordelu u travnju 2019. koštao je 1560 eura. I plaćen je karticom. Službenom. Tom karticom plaćeni su i još neki troškovi poput cestarina i goriva, hrane i pića, troškova obiteljskog putovanja u BiH, Crnu Goru, Tuheljske toplice.... Službenom karticom su plaćana i odijela i razni odjevni predmeti.

storyeditor/2024-01-16/PXL_150323_98858936.jpg
1/16

Suveniri iz Norveške

Recimo, u Varteksovoj trgovini u Splitu trošak odjevnih predmeta u lipnju 2018. bio je 87,33 eura, u svibnju 2018. u jednog trgovini u Westgateu za odjevne predmete potrošeno je 39,55 eura, u jednoj šibenskoj trgovini u lipnju 2018. odjevni predmeti plaćeni su 112,55 eura, dok je u rujnu 2018. u talijanskoj Bologni na odjevne premete potrošeno oko 1000 eura... Službenom karticom u više navrata plaćali su se i razni parfemi, suveniri iz Norveške, smještaj za neke ljude, kahlica... Ukupno su plaćena 20.902 eura privatnih troškova, a među tim troškovima bio je i trošak – političke kampanje.

Barem tako tvrdi USKOK u optužnici koju je nedavno podigao protiv Tonija Turčinova, načelnika Općine Murter, i Tomislava Pešića. USKOK u optužnici tvrdi da je Turčinov od početka 2018. do sredine 2022. u Hrvatskoj i inozemstvu službenom karticom Općine Murter plaćao razne privatne troškove, čime je Općinu Murter oštetio za 20.902 eura. Kada je istraga protiv njega lani u ožujku pokrenuta, sumnjičio se za štetu od oko 50.000 eura. No tijekom istrage ispostavilo se da je dio troškova za koje se sumnjičio uistinu napravljen u službene svrhe pa je na koncu optužen za iznos od 20.902 eura. USKOK u optužnici traži i da mu se oduzme protupravno stečena imovinska korist od 18.978 eura. Iznos je manji zato što je i prije uhićenja vratio 1560 eura, koliki je bio trošak u bordelu, što je po USKOK-u još jedan dokaz u prilog tvrdnjama iz optužnice da je znao da radi nešto što ne smije.

Turčinova se tereti i da je kao načelnik Murtera od svibnja 2020. do ožujka 2021. na Pešićevo traženje omogućio Pešićevu obrtu da stekne nepripadajuću imovinsku korist prilikom izvođenja građevinskih radova na uređenju sportskog centra. Prema optužnici, nakon što je bio proveden postupak ograničenog prikupljanja ponuda za izvođenje navedenih radova, u tom postupku neistinito je prikazano da je poziv za dostavu ponuda dostavljen većem broju ponuditelja. Turčinov se tereti da je nakon toga sklopio ugovor s Pešićem kao izvođačem radova. Troškovnikom radova koji je dio navedenog ugovora bili su obuhvaćeni i betonski radovi. Međutim, Turčinov se tereti da je na teret općine od drugog trgovačkog društva nabavio beton u vrijednosti od 4205 eura koji je Općina i platila iako za to nije bilo osnove jer je navedeno već bilo plaćeno izvođaču radova prema spomenutom ugovoru i pripadajućem troškovniku pa je Općina Murter oštećena za navedeni iznos. USKOK u optužnici traži da se taj iznos oduzme od Pešića.

VEZANI ČLANCI:

Turčinov je tijekom istrage iznio kratku obranu u kojoj je nijekao počinjenje djela. Pešić je bio malo razgovorljiviji.

– Turčinov me je kontaktirao i pitao mogu li obaviti neke radove na tom sportskom centru jer mu dolazi neka oprema. Poslao mi je nadzornog inženjera s kojim sam se odmah posvađao jer je tražio povećanje dubine iskopa, što nije bilo dogovoreno. To je povećavalo cijenu ugovorenih radova i probijalo je proračun. Turčinov mi je tada rekao da izračunam obujam radova kako traži nadzorni inženjer, a da će općina platiti beton, iako je to po troškovniku bila obveza mog obrta – branio se Pešić.

Privatna putovanja

Tijekom istrage ispitano je više svjedoka te je provedeno knjigovodstveno-financijsko vještačenje. Usporedbom troškova utvrđeno je da je Turčinov s obitelji na neradne dane i vikendom putovao u okolicu Zagreba gdje ima tazbinu te da je službenom karticom plaćao troškove benzina, cestarina, ponekad pića i hrane. Što se tiče privatnih putovanja njegove obitelji u inozemstvo, da je riječ o privatnim putovanjima, potvrđeno je, smatra USKOK, i podacima iz MUP-a, jer je njihov sustav evidentirao da su neki od troškova za koje je Turčinov tvrdio da su službeni napravljeni u vrijeme kada je granicu prelazio sa suprugom i djecom. Službenom karticom Turčinov je, po vještaku, platio gorivo za privatna putovanja u iznosu od 8745 eura, a u vještačenju se navodi i da je službenom karticom platio trošak i smještaj u Tuheljskim Toplicama u prosincu 2018. koji su, kako se navodi, bili političke svrhe, jer se tada i tamo održavao skup Hrvatske demokršćanske stranke koje je Turčinov bio član. 

VIDEO Tko je Toni Turčinov? Na Murteru uživao povjerenje, a onda je peglao službenu karticu u bordelu

Ključne riječi

Komentara 1

MA
Matek
22:48 17.01.2024.

Bordel, krađa, laž, prevara….. to su kršćanske vrijednosti za koje se zalazu demokršćani? Odvratno licemjerno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije