KADROVI

Smijenjeni O. Crnković žalio se na S. Crnković-Pozaić

30.03.2004.
u 00:00

Novi akcijski plan za zapošljavanje po uzoru na Europsku uniju pao u vodu

Smjenom ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vlada je uvela nov način komuniciranja sa svojim kadrovima: smjene bez objašnjenja i prethodnih najava. Sanja Crnković-Pozaić za smjenu je doznala s radija, a jučer je ministar gospodarstva Branko Vukelić kazao za Večernji list da je prijedlog za smjenu ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otišao iz njegova kabineta "jer nije postupala po propisima, odnosno općim aktima ustanove u postupku natječaja i imenovanja pročelnika područnih službi".

Ministrovo objašnjenje otkriva da iza neočekivana odlaska Sanje Crnković-Pozaić stoji njezin dojučerašnji suradnik Ognjen Crnković, kojega je ravnateljica nedavno smijenila s mjesta pročelnika riječkog područnog ureda koji je vodio 13 godina. Crnković u svojoj smjeni pronalazi političke elemente jer je njegova nasljednica aktivna u SDP-u, dok Crnković-Pozaić tvrdi da je riječka služba imala loše rezultate poslovanja. - Svatko ima pravo birati suradnike s kojima će raditi. Spremam svoje stvari i odlazim - kazala je Sanja Crnković-Pozaić, za koju stručna javnost misli da je i dalje jedna od najkvalificiranijih osoba za čelno mjesto Zavoda za zapošljavanje. Državna burza uvela je velike promjene u načinu rada i pokrenula niz projekata u čijem je središtu bila upravo S. Crnković-Pozaić, pa je pitanje što će se dalje događati na tom području. Zavod za zapošljavanje predložio je Vladi da donese novi akcijski plan zapošljavanja u ovoj godini, ali suprotno prvim najavama, njegovo donošenje odgođeno je za iduću godinu. Trebao je to biti prvi plan po uzoru na EU, a odsutnost bilo kakva interesa u Vladi za njegov sadržaj mogao je S. Crnković-Pozaić biti prvi znak kako se u Banskim dvorima na nju ne računa. Do daljnjega će se provoditi poticaji za zapošljavanje iz vremena Račanove vlade.

Uočeno je da se jučer u Središnjem uredu Zavoda za zapošljavanje u Zagrebu pojavio i Ognjen Crnković, a iz njegova su nastupa zaposleni u Zavodu zaključili da će Crnković ubuduće voditi glavnu riječ, bilo kao ravnatelj ili čovjek iz sjene. O. Crnković je aktivan u riječkom HDZ-u koji se zbog njegove smjene i žalio državnom tajniku za gospodarstvo Vladimiru Vrankoviću i ministrici Kolindi Grabar-Kitarović, HDZ-ovim kadrovima iz Rijeke.

Reorganizacija Zavoda za zapošljavanje, kako ju je zamislila S. Crnković-Pozaić, i koja se provodila uz međunarodnu financijsku pomoć, uključivala je i značajnu autonomiju područnih ureda. Za to su Crnković-Pozaić trebali novi kadrovi, a ne, kako je sama izjavila, ljudi koji su na ta mjesta dolazili po političkim preporukama. No, očito, još nisu došla vremena da se jedna tako značajna javna institucija kao što je Zavod za zapošljavanje oslobodi političkog utjecaja.

LJUBICA GATARIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije