uživo: Rat u ukrajini

Putin i Kim nazdravljali jedan drugome; Sjevernokorejski vođa poručio: 'Rusija će pobijediti zlo'

Putin i Kim Jong Un
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.09.2023.
u 21:30

Službeni pregovori između Putina i Kima započeli su na kozmodromu Vostočni u Amuru i uključuje članove delegacija iz svake zemlje

Ukrajina je rano u srijedu izvela raketni napad na lučki grad Sevastopolj na Krimu, na koji je odgovorila ruska protuzračna obrana, objavio je proruski guverner te regije. Mikhail Razvozhayev je na društvenoj mreži Telegramu rekao da je napad izazvao požar na "meti koja nije civilna", no pojedinosti nije naveo. Nekoliko informativnih kanala na Telegramu izvijestilo je da gori brodogradilište u kojem se grade i popravljaju brodovi ruske crnomorske flote. Službeni Kijev zasad se nije oglasio. 

Video: Putin srdačno dočekao Kima

Tijek događaja: 

21:29 - Ukrajina je objavila da je pogodila ruske pomorske mete i lučku infrastrukturu u Sevastopolju, u najvećem napadu do sada na sjedište ruske Crnomorske flote na Krimu.

>> OPŠIRNIJE


17:09 - Najmanje 24 ljudi je ozlijeđeno, a dva ratna broda su oštećena u navodnom ukrajinskom raketnom napadu u Sevastopoljskom zaljevu i oko njega na Krimu, priopćila je u srijedu regionalna uprava koju je imenovala Moskva.

"Necivilni objekt" u lučkome gradu Sevastopolju zapalio se kao posljedica napada, rekao je guverner Mihail Razvožajev na Telegramu, prenosi ruska državna novinska agencija TASS. Oko 10 eksplozija odjeknulo je gradom u kojem je stacionirana ruska crnomorska flota, navodi se u izvješću. Razvožajev je za napad okrivio ukrajinsku vojsku.

Oštećena su i dva ruska ratna broda. "Dva broda koja su bila na popravku pretrpjela su oštećenja zbog pogodaka neprijateljskih krstarećih projektila", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

VIDEO: Rusko Ministarstvo obrane potvrdilo je noćašnji napad krstarećim projektilima na Sevastopolj

12:41 - Nakon nekoliko sati provedenih s ruskim predsjednikom, Kim Jong Un je napustio kozmodrom Vostočni i krenuo je u obilazak drugih područja na dalekom istoku Rusije. Putin je na državnoj televiziji rekao da će Kim otputovati u Komsomolsk-on-Amur kako bi vidio objekte zračnog zrakoplovstva, a zatim u Vladivostok, gdje će posjetiti sveučilište.

Upitan o potencijalu vojno-tehničke suradnje sa Sjevernom Korejom, Putin je rekao da će Moskva poštovati međunarodne obveze. Dodao je da Rusija ima "što ponuditi" Pjongjangu u pogledu poljoprivrede.

Razgovori Vladimira Putina sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom bili su "važni i sadržajni", rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijela je novinska agencija Interfax.

Govoreći nakon razgovora dvojice čelnika, Peskov je dodao da je Sjeverna Koreja zainteresirana za suradnju s Rusijom u područjima zrakoplovstva i prometa.


11:29 - Završeni su razgovori Vladimira Putina i Kim Jong Una, javlja ruska novinska agencija RIA.

Mediji su rekli da je Kim otputovao nakon summita, javlja Sky News.


11:07 - Sve više detalja curi sa sastanka Vladimira Putina i Kim Jong Una. Zajedno su bili na službenom ručku nakon otvorenog sastanka s delegatima i razgovora jedan na jedan. Za ručkom je Putin nazdravio za "jačanje prijateljstva" između čelnika. U međuvremenu, Kim je rekao ruskom predsjedniku preko prevoditelja da je siguran da će njegova vojska i narod pobijediti "zlo". Sjevernokorejski čelnik također je predložio zdravicu za Putinovo "zdravlje", javlja Sky News.

Osim što je nazdravio za Putinovo zdravlje, Kim je također rekao da su se dogovorili o daljnjem produbljivanju strateške suradnje.


11:02 - Rusija je u Ukrajini rasporedila dijelove nove vojske znatno ranije nego što je bilo planirano, vjerojatno zato što se previše razvukla i jer se ukrajinska protuofenziva odvija na trima bojišnicama, objavilo je britansko ministarstvo obrane u srijedu.

"Vjerojatno su jedinice ranije poslane u akciju, dijelom zbog toga što se Rusija i dalje suočava s previše razvučenom vojskom uzduž bojišnice, a Ukrajina nastavlja svoju protuofenzivu na trima različitim osovinama", objavilo je ministarstvo obrane u svom dnevnom izvješću na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

Rusija je u svojim reklamama za novačenje tvrdila da vojnici neće biti raspoređeni u Ukrajini do prosinca.

No, njeni prvi elementi su sada "vrlo vjerojatno" raspoređeni u Ukrajini po prvi put i bit će se smješteni u Luganskoj oblasti, rekao je London.

Ministarstvo obrane je također reklo da postoji i "realna mogućnost" da će Rusija koristiti dijelove novih snaga da "obnovi neangažirane rezervne snage na ratištu kako bi zapovjednicima omogućila veću operativnu fleksibilnost".

Rusija dnevne izvještaje britanskog ministarstva obrane o napretku rata naziva dezinformacijama.

Video: Rusko Ministarstvo obrane potvrdilo je noćašnji napad krstarećim projektilima na Sevastopolj


10:00 - Govoreći na ruskom kozmodromu Vostočni, Kim Jong Un je rekao da je “Rusija ustala u svetoj borbi za zaštitu svog suvereniteta i sigurnosti. Uvijek ćemo podržavati odluke predsjednika Putina i ruskog vodstva... i bit ćemo zajedno u borbi protiv imperijalizma.”

Putin je poželio dobrodošlicu Kimu, rekavši: “Mi, naravno, moramo razgovarati o pitanjima gospodarske suradnje i pitanjima humanitarne prirode. Imamo puno pitanja”. SAD je sugerirao da Rusija traži sjevernokorejsku vojnu opremu za pomoć u invaziji na Ukrajinu. Sjeverna Koreja ranije je negirala da je isporučivala oružje Moskvi.

Glasnogovornik Kremlja rekao je da odnos između Rusije i Sjeverne Koreje nije usmjeren prema drugim zemljama i ne bi trebao biti razlog za brigu za treće zemlje. Sjeverna Koreja jutros je lansirala dvije balističke rakete u more kao demonstraciju snage dok je Kim bio izvan zemlje. Japan je protestirao.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un obećao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pomoć u ratu Rusije protiv Ukrajine, izvijestili su mediji nakon njegova sastanka s Putinom u modernom ruskom svemirskom postrojenju Vostočni u srijedu.


9:54 - Završen je sastanak u četiri oka Vladimira Putina i Kim Jong Una, javlja ruska novinska agencija TASS.

Interfax je odvojeno izvijestio da će nakon sastanka uslijediti službeni ručak.


9:14 - Vladimir Putin i Kim Jong Un započeli su razgovore licem u lice, javljaju ruske novinske agencije. Tass je citirao glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da će njih dvoje razmijeniti mišljenja o "relevantnim sigurnosnim pitanjima".

Upitan o dugogodišnjim sankcijama UN-a Sjevernoj Koreji, Peskov je rekao: "Rusija zadržava svoju poziciju u Ujedinjenim narodima, u Vijeću sigurnosti, ali to ne može i neće spriječiti daljnji razvoj rusko-sjevernokorejskih odnosa."


9:00 - Ujedinjeno Kraljevstvo pomno prati razgovore Vladimira Putina i Kim Jong Una. Zastupnica Maria Caulfield, parlamentarna državna podtajnica za žene, rekla je za Sky News da postoji "zabrinutost" zbog potencijalne pomoći Sjeverne Koreje Rusiji, ali to pokazuje koliko je Moskva postala "izolirana". "Brzo ćemo pratiti sve odluke ili pokrete koji proizađu iz tog sastanka", rekla je.

"Ono što vidimo su dvije izolirane nacije koje se zapravo mogu osloniti samo na sebe, a to pokazuje da mjere koje smo poduzeli protiv Rusije djeluju".

Video: Putin i Kim Jong Un pregledavaju rakete na kozmodrom Vostočni u Amuru


8:02 - Sjeverna Koreja podržava sve Putinove odluke, rekao je Kim Jong Un ruskom predsjedniku prema ruskim medijima, i uvijek će biti uz Rusiju u borbi protiv imperijalizma. Također je rekao da je Rusija u svetoj borbi za zaštitu svoje sigurnosti, te da se nada da će današnji pregovori podići odnose između njihove dvije zemlje na novu razinu.

Vladimir Putin je navodno rekao Kim Jong Unu da trebaju razgovarati o gospodarskoj suradnji između Rusije i Sjeverne Koreje. Kim je rekao da je "zahvalan" što ruski predsjednik "pridaje toliku pažnju" njegovom posjetu.


7:45 - Službeni pregovori između Putina i Kima započeli su na kozmodromu Vostočni u Amuru, javlja Tass i uključuje članove delegacija iz svake zemlje. Sastanak se održava "u sobi za sastanke na prvom katu inženjerske zgrade tehničkog kompleksa svemirskog raketnog kompleksa Sojuz-2", piše ruska novinska agencija.

Na sastanak s Putinom stigla je i sestra Kim Jong Una.

Foto: Reuters/PIXSELL


7:21 - Reuters ima komentar glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, koji je upitan hoće li Kim Jong Un i Vladimir Putin razgovarati o opskrbi oružjem, kao što očekuju zapadni promatrači.

“Kao susjedi, naše zemlje ostvaruju suradnju u osjetljivim područjima koja ne bi smjela postati predmetom javnog otkrivanja i najave. Ali to je sasvim prirodno za susjedne države", kazao je Peskov.


7:14 - Kim Jong Un susreo se s Vladimirom Putinom. 

Pozdravili su se na poligonu za lansiranje svemirskih raketa, javlja ruska novinska agencija TASS. Nakon što je Kim stigao limuzinom Putin se rukovao s njim i rekao da mu je "jako drago što ga vidi". Dvojici čelnika bit će omogućen obilazak najmodernije ruske svemirske luke, a potom će sjesti za razgovor, izvijestili su ruski državni mediji.

Sjevernokorejski i ruski čelnici "razgovarat će o svim pitanjima", rekao je Putin odgovarajući na pitanje hoće li vojno-tehnička suradnja biti na dnevnom redu, prenosi ruska novinska agencija RIA. “Razgovarat ćemo o svim problemima, polako. Ima vremena”, rekao je. Više pročitajte OVDJE

GALERIJA Susret Kim Jong Una i Vladimira Putina

Putin i Kim Jong Un
1/13

6:23 - Ukrajina je ispalila deset krstarećih projektila na brodogradilište u Sevastopolju, objavilo je rusko ministarstvo obrane u objavi na Telegramu, a dva broda na popravcima su pogođena i oštećena. U napadu su sudjelovala i tri broda bez posade, navodi se.

"Sustavi protuzračne obrane oborili su sedam krstarećih projektila, a patrolni brod Vasily Bykov uništio je sve bespilotne brodove", rečeno je.


5:43 - Dvadeset i četiri osobe su ozlijeđene nakon ukrajinskog raketnog napada na Sevastapoljsko brodogradilište koji je izazvao požar, rekao je guverner luke postavljen od strane Rusije.

Mikhail Razvozhayev objavio je svoju sliku ispred onoga što je izgledalo kao veliki požar u brodogradilištu koje gradi i popravlja plovila za rusku Crnomorsku flotu. Rekao je da nema opasnosti za civile. Bilo je i izvješća o velikim eksplozijama u luci. Prethodno je promet na Kerčanskom mostu, koji povezuje Krim s kopnenom Rusijom, privremeno obustavljen, izvijestila je ruska novinska agencija Ria, ne navodeći više detalja.


5:44 - Njemačka energetska tvrtka udružila se s Ukrajinom radi izgradnje vjetroparka u zaštićenoj zoni oko nuklearke u Černobilu.

Tvrtka NOTUS objavila je u utorak da je potpisala pismo namjere s ukrajinskom državnom kompanijom Ukrenergo tijekom posjeta njemačke ministrice vanjskih poslova ovoga tjedna.

U zaštićenoj zoni oko nuklearke u Černobilu moglo bi se iz energije vjetra proizvesti 1000 megavata i strujom opskrbiti 800.000 domaćinstava u glavnom gradu Kijevu, procijenio je NOTUS.

To je područje ispražnjeno od 1986. kada se istopio jedan od reaktora u najgoroj nuklearnoj katastrofi ikada.

Prema NOTUS-u, jedna od prednosti izgradnje vjetroparka u zaštićenoj zoni je to što se na projekt neće žaliti udruge za zaštitu okoliša i nevlasine organizacije.

Zona se nalazi oko 150 kilometara sjeverno od Kijeva.

Rusija od početka invazije u veljači 2022. redovito napada ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Komentara 99

MA
MarasG
06:13 13.09.2023.

Samo hrabro Ukrajinci ,deri bandu sto jace .

Avatar dosadno
dosadno
07:11 13.09.2023.

Pristaše Igora Girkina (Strelkova) u blizini zgrade suda ispričale su kako su ih dočekali na privremeno okupiranim teritorijima “Stižete u Severodonjeck. Prilaze bake i pitaju: “Sine, ti si nas anektirao, ti si nas oslobodio. Od čega? Reci! Od hrane? Od vode? Od struje? Od čega si nas oslobodio? “Ali nemam što odgovoriti, sram nas je!”

FU
Fusnota
06:27 13.09.2023.

Akcija oslobođenja se nastavlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije