STUDENTI U panici zbog smještaja kupuju mjesto u studentskom domu bez straha od kontrole

Soba na crno bolja od najma

hrv-soba-txt.jpg
import
31.08.2006.
u 19:52

Bez mjesta u studentskom domu u Zagrebu, prema prvim rezultatima natječaja, ove godine ostaju 4262 studenta. Mnogi od njih zbog toga panično pokušavaju do jeftinog studentskog kreveta doći ilegalnim putem. Kako su privatni stanodavci iskoristili muku studenata kojima je hitno bio potreban krov nad glavom, u kolovozu su vrtoglavo podigli cijene najamnina za čak 100 eura. Studentima tako ostaje da se snalaze kako znaju i umiju. Za studentsku sobu neki su spremni dati i do 700 eura jer im se to više isplati, kažu, nego cijelu godinu plaćati stanarinu koja je za jednosoban stan 300 eura, a za dvosoban 200 eura na mjesec. Ne strahuju da će zabranjena trgovina ispod tezge biti otkrivena.

Tražim vezu
Lena iz Slavonskog Broda na četvrtoj je godini studija matematike. Dosad je živjela u domu, no ove godine nije imala uvjete pa nije ni predala molbu.   
 Ne pitam za cijenu, dala bih za mjesto 700 eura. Živjela sam u domu, nikad me nitko ništa nije pitao. Ma kakva kontrola, nema straha. S iksicom od studenta čija je soba bez problema mogu sama platiti dom  kaže Lena. Studentica geodezije Jelena još traži "vezu" za dom, a sobu bi platila 450 eura. Ne može dati više.
  Ako dođe kontrola, imam čovjeka koji mi može pomoći da se sredi stvar  kaže Jelena, a drugog izbora nema jer joj roditelji ne mogu dati novac za stan. Krešo je student povijesti iz Opuzena i dobio je dom, no kupio bi sobu za djevojku da mogu živjeti zajedno. Za ljubavni sklad studentskog života dao bi do 600 eura. Kontrola, kaže, ionako ne postoji.

SC: Ne igrajte se!
No, u Studentskom centru tvrde suprotno. Ističu da su samo prošle godine u domovima uhvatili i izbacili 56 ilegalaca koji su nakon toga izgubili pravo na studentski smještaj do kraja studiranja.
Naglasili su kako se zbog straha od rigoroznih kontrolora više nitko i ne usudi ostaviti oglas da prodaje mjesto u domu jer i njihova inspekcija naziva telefonske brojeve koji se mogu naći na svakom stablu i ogradi pokraj studentskih domova. Dom prodaju uglavnom apsolventi i studenti kojima su roditelji kupili stanove, kažu u SC-u.

Ništa od gradnje
Unatoč planu za gradnju novoga studentskoga doma sa 1320 mjesta i 40 000 četvornih metara u Dubravi, na području koje je Policijska akademija ustupila Ministarstvu prosvjete, još se ništa nije pokrenulo da bi se projekt počeo ostvarivati. Već se godinama govori i o prenamjeni kompleksa vojarne na Borongaju za smještaj studenata, no ni o tome još nitko ništa ne zna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije