Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U MREŽI PRVOGA

Sokol: Najpouzdaniji smo saveznik. Mađarska i Srbija pokušavaju sjediti na dvije stolice

Zagreb: Konferencija o smanjenju zdravstvenih razlika u Hrvatskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
19.12.2022.
u 10:07

Sokol je rekao da je lider SNSD-a Milorad Dodik pragmatičar te da mu je sasvim jasno, s obzirom na situaciju u Europi i stanje na terenu u Ukrajini, da nema mnogo izbora nego da mora ići prema zapadu.

Hrvatski eurozastupnici Tomislav Sokol i Tonino Picula kao i vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić komentirali su u HRT-ovoj emisiji "U mreži Prvog" odluku o odobrenju statusu kandidata za članstvo u EU-u Bosni i Hercegovini, te poziciju Hrvatske i susjednih zemalja oko rata u Ukrajini..

Avdagić je odluku ocijenio pozitivnom, dodajući da bi bilo dobro da se ona dogodila i prije, a komentirajući sklapanje nove koalicije na državnoj razini rekao je da s pravom vlada određena doza optimizma.

- Puno je rasprava kao da se radi o zemlji koja je jednaka Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji ili bilo kojoj drugoj europskoj zemlji, no realnost je da se radi o međunarodnom protektoratu, da se radi o protektoratu gdje je visoki predstavnik iz EU-a, njegov zamjenik iz SAD-a u Brčkom, rekao je Avdagić, dodajući da se, s obzirom na to, BiH trebalo više pomoći.

Sokol je rekao kako je činjenica da je rat u Ukrajini uzrokovao potrebu za vrlo jasnim pozicioniranjem te da prostor zapadnog Balkana ne može ostati nedefiniran.

- Jer ako se tu zapadne sile, SAD i EU, neće aktivnije uključiti, onda će tu jačati utjecaj Rusije, Turske, arapskih država, Irana, Kine i tako dalje, rekao je Sokol. Naveo je da je geopolitička uloga Hrvatske mnogo veća nego prije rata u Ukrajini te da se pokazalo da je Hrvatska najpouzdaniji zapadni saveznik u ovom dijelu Europe, dok Mađarska i Srbija pokušavaju sjediti na dvije stolice.

S druge strane, Picula je kazao kako je ovo prva vanjska kriza od 2008. koja je pogodila EU i pogodovala politici proširenja, a ne smanjila apetit za pridošlicama.

- Politika proširenja dosad je bila najbolji jamac širenja europskog utjecaja i stabilnosti i možemo reći da je Vladimir Putin napravio više na obnovi politike proširenja EU-a i širenju NATO-a nego možda svi zagovornici iznutra, rekao je Picula.

O situaciji u BiH

Čelnici HDZ-a BiH, SDP-a BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) potpisali su u četvrtak u Sarajevu dokument kojim su i formalno potvrdili koalicijsku suradnju i zajedničku uspostavu vlasti na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada.

Komentiraju to, Avdagić je rekao da je riječ o najboljem mogućem ishodu s obzirom na rezultate i Daytonski ustav te da određena doza optimizma vlada s pravom. Pozitivno je ocijenio i to što smo "izgubili promatračku ulogu visokog predstavnika" i dobili aktivnog.

Sokol je rekao da je lider SNSD-a Milorad Dodik pragmatičar te da mu je sasvim jasno, s obzirom na situaciju u Europi i stanje na terenu u Ukrajini, da nema mnogo izbora nego da mora ići prema zapadu.

Picula je, među ostalim, ustvrdio da Crna Gora postaje sve više nalik BiH te da je već mjesecima trese ozbiljna kriza institucija. Sokol je rekao da je situacija ondje vrlo zabrinjavajuća, dodajući da "vidimo što se događa kad prosrpske i proruske snage zajednički rade na destabiliziranju jedne države".

VIDEO:Tijekom noći osvanuli uvredljivi natpisi na zgradi grada Makarske i SDP Makarska

 

Komentara 1

DU
Deleted user
10:38 19.12.2022.

Najpouzdaniji saveznik? Ja bih rekao prije da sa nama najlakše upravljaju ili da se mi najlakše sagnemo pred tuđim željama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije