Hepiend

Spašena 16-godišnjakinja sama na jedrilici usred Indijskog oceana

Sunderland (1)
Foto: AFP/Reuters
1/5
11.06.2010.
u 14:44

Abby Sunderland se u pokušaju obaranja bratova rekorda u solo jedrenju oko svijeta u Indijskom oceanu borila s olujom i valovima od deset metara.

Krenula je u siječnju, a njeno putovanje završava danas. Šesnaestogodišnja Amerikanka Abigail Sunderland u siječnju je krenula jednjakom Wild Eyes da ponovi uspjeh koji je postigla na putovanju od lanjskog listopada do 15. svibnja njena vršnjakinja iz Australije Jessica Watson, koja je mimo izričite zabrane pomorskih vlasti prva uspjela sama oploviti svijet.

Nevolje su počele u četvrtak oko 13 sati po Greenwichu usred Indijskog oceana kada su automatski dojavljivači počeli tražiti pomoć. U posljednjem kontaktu Abby Sunderland rekla je roditeljima da se suočava s olujom i valovima visokima i po deset metara. Rano u jutro Qantasov putnički avion Airbus A330 ugledao je jedrilicu Wild Eyes u južnom Indijskom oceanu i s Abby je uspio ostvariti kontakt. Jedra su joj bila polomljena, ali jedrilica je plovila. Pilotima aviona rekla je da je dobro, ima dovoljno hrane i čeka da do nje doplove spasioci. Piloti su javili da je djevojčica zvučala pribrano, čak i pomalo veselo.

Prema njoj su s otoka Reuniona krenuli spasioci, a s juga ribarica Ile de Reunion. Ali do Wild Eyes s Reuniona ima otprilike 1500 nautičkih milja, pa će to potrajati. Iz Australije je putovala prema Capetownu, a u mnogim komentarima pomoraca, posebno u Australiji, bilo je kritičkih intonacija o tome da je izabrano posebno loše doba godine, usred zime.

Još je u srijedu Abby pisala u svom blogu da je uletjela u područje lošega vremena koje traje već nekoliko dana, a da se brod valja i bacaka kao lud.

Laurence Sunderland, njen otac, agencijama je izjavio da im je javila kako ne želi nastaviti putovanje te da će se na najbrži način vratiti kući u Thousand Oaks u Australiji. Jedino što su premrli od straha jer punih 20 sati nisu o Abigail imali nikakvih vijesti, a znali su da joj nije lako. Ne zamjeraju kćeri na ambiciji da oplovi svijet. Lani je to uspjelo njenom bratu Zacu koji je imao 17 godina. Ona je poželjela ponajprije oboriti njegov rekord.

Komentara 10

OR
ordinaryhandsome
10:00 12.06.2010.

bolje da je isla sa mnom u birtiju neg se tam ludirat po oceanu... Jooooj joj hehehe :d

Avatar jura-100
jura-100
21:36 15.06.2010.

Ovaj bogec \"novinar\" Kiš marljivo briše svaki komentar koji ga kritizira i otkriva njegovo ogromno neznanje.... Tužno za odraslog čovjeka...

ZA
zami
09:23 12.06.2010.

Roditelje maloljetnice obavezno kazniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije