Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filmsko spašavanje

Specijalci: Da je surađivao, spasili bismo i motore koje je htio izvući

'helic09_nnn_unu_200910'
''
20.09.2010.
u 19:40

Vlasnik broda bit će samo prekršajno prijavljen zbog pomutnje koju je izazvao u nedjelju na Savi.

– S njime nismo razgovarali. Nakon što smo ga izvukli s broda, predali smo ga policiji na obali. Žao mi je što mu se sve to dogodilo, ali volio bih s njime porazgovarati i upitati ga je li svjestan da je ugrozio svoj, ali i tuđe živote – dan nakon uspješno odrađene akcije na savskom nasipu pripovijeda Dražen Pezer, pripadnik ATJ-a Alfe.

Prijetilo potapanje

Uz Sinišu Nakanija, Davora Bošnjaka, Damira Kurtalja i Alena Klabota, zapovjednika ATJ-a Alfe, u nedjelju je bio u helikopteru kojim je s broda u nabujaloj Savi spašen Ivan Plevnik (66), zbog čega ih je ovaj poslije, blago rečeno, prozvao da su mu zapravo nanijeli štetu. Dojavu da je Plevniku život ugrožen, nastavlja Pezer, njegova jedinica primila je u bazi u Lučkom u 13.30 sati te je zbog toga prema Savi poslan helikopter s peteročlanom posadom. Nadletjeli su, nastavlja, brod kojem je prijetilo potapanje te im je, kaže, bilo jasno da je samo pitanje vremena kada će nestati u mutnoj vodi.

– Bio je potpuno krivo usidren. A jaka je struja išla točno prema njemu noseći okolno granje te je bilo jasno da moramo djelovati – objašnjava Pezer kako je počela akcija spašavanja. Plevnik je, što se i vidi na snimci intervencije, isprva stajao na pramcu broda te je odbio poslušati Klabota, koji je u tom trenutku kao spasilac visio nad brodom užetom pričvršćenim za helikopter, da prihvati drugo uže kako bi ga spasili. O tome da ih Plevnik ne sluša odmah je obaviješteno Zapovjedništvo specijalne policije. Povratna informacija bila je: zbog sigurnosne procjene mora napustiti brod! Plevnik je nakon toga u jednom trenutku odlučio otići na stražnji dio broda, na kojem je voda već propuštala kroz dvije rupe, te se, iz samo njemu poznata razloga, zaključao u kabinu. Nakon što mu je Klabot naredio da otvori vrata, ipak je poslušao te je ubrzo evakuiran s broda koji je, netom nakon što ga je napustio, oko 14.35 sati potonuo.

– Da je odmah surađivao, akcija bi trajala nekoliko sekundi. Spasili bismo i motore koje je on želio izvući van. Ovako je ugrozio vlastiti život. Procjena da je u opasnosti te da mora biti evakuiran bila je točna. Helikopter je cijelo vrijeme bio na mjestu gdje je trebao biti te nema govora da je na kraju prouzročio potapanje broda – napominje Pezer. Poslije se, kaže, utvrdilo da je Plevnik još prije sebe izložio opasnosti time što je noću prehodao dio Save, uspeo se na brod te proveo noć na njemu. Budući da je vlasnik broda odbio postupiti prema zapovijedi službene osobe te ugrozio vlastiti, ali i živote spasilaca, objašnjava, bit će prekršajno prijavljen.

– Ne želimo ići đonom na ljude. Prekršajna prijava slijedi kako bi ga se upozorilo na pogrešku koju je napravio – zaključuje.

Čekali poziv iz Zaprešića

Inače, nakon što je na kraju uspješno izvukla Plevnika s tonućeg broda, posada helikoptera vratila se u bazu jedinice u Lučkom. Ubrzo su obaviješteni da je zbog poplava prilično dramatično u Zaprešiću te da moraju biti spremni pomagati bude li trebalo evakuirati tamošnje stanovništvo. No taj se crni scenarij, na svu sreću, ipak nije odigrao.

Vlasnik broda Ivan Plevnik ima svoju verziju priče:
>>Savski Vuk: Neprofesionalni policajci potopili su mi brod

Komentara 27

VI
Vito
07:46 21.09.2010.

Ugrozio živote spasilaca? Nisu li spasioci sami izabrali taj posao spašavanja drugih u stvarnim nevolajma, a time svijesno odlučili ugoržavati vlastite živote za malo adrenalinskog uzbuđenja? A sad, kad ih ne hvale i ne zahvaljuju im, prebacuju svoju odluku oo ugrožavanju vlastitog života na druge. Sramota.

PL
pluki
08:32 21.09.2010.

Koliko sam vidio u njegovoj izjavi poslije spašavanja gospodin Plevnik je rekao da je samo tražio kruha i sajlu da se drugačije usidri ali prije kruha i sajle dobio je potop brodice.

DE
devil
12:59 21.09.2010.

Contractor..jako sam dobro informirana...iz prve ruke..Alfe i ATJ Lučko NIJE ISTO!!!!Alfe su prije bile specijalna policija za Zagreb, kao što je sada npr. Bat za Split...a, ATJ je specijalna jedinica za cijelu Hrvatsku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije