DRAMA KOD JAPANA

Splitski kapetan vodio dramatičnu akciju spašavanja na oceanu: 'Pomorac je živ izgorio u strojarnici!'

Ilustracija
EUNAVFOR ASPIDES/REUTERS
01.09.2024.
u 11:22

Tom prilikom spašena su sedmorica preživjelih pomoraca, šestorica Indonežana i japanski zapovjednik ribarice, koji su na oceanskoj pučini plutali u splavu za spašavanje

Posada broda za prijevoz ukapljenog prirodnog plina "Gaslog Salem" pod zapovjedništvom kapetana Marina Raića iz Splita, u petak je sudjelovala u akciji spašavanja na Tihom oceanu. Tom prilikom spašena su sedmorica preživjelih pomoraca, šestorica Indonežana i japanski zapovjednik ribarice, koji su na oceanskoj pučini plutali u splavu za spašavanje. Grčki "plinaš" koji plovi pod bermudskom zastavom na putu je iz luke Dampier u zapadnoj Australiji prema japanskom Himeiju, gdje se očekuje kasnije tijekom današnjeg dana.

- U petak ujutro, u 10:05 po lokalnom vremenu, zaprimili smo žurnu poruku Japanske obalne straže da se japanski ribarski brod "Koufimaru No 8" nalazi u opasnosti. Riječ je o brodu s osam članova posade. Nakon primitka poruke zaputili smo se prema naznačenoj poziciji i uključili u akciju traganja i spašavanja kao jedini brod u blizini. Ubrzo nakon toga pridružio nam se zrakoplov obalne straže koji je uočio preživjele ribare u splavi nedaleko od tonuće ribarice koja je u cijelosti bila i zahvaćena vatrom i iz nje se širio gusti crni dim vidljiv na horizontu - svjedoči kapetan Raić za "Slobodnu Dalmaciju".

Kako se doznaje, pomorci s "Gaslog Salema" su u suradnji sa zrakoplovcima uočili preživjele ribare na uzburkanom moru i uspješno ih spasili iz mora u posijepodnevnim satima petka. Posadi ribarice je pružena prva pomoć.

- Prema izjavama preživjelih, tunolovac je 8. kolovoza isplovio s japanskog otoka Okinawa na ribarenje. U ranim jutarnjim satima petka buknuo je požar u strojarnici njihova broda i upravitelj stroja je ostao zarobljen gaseći požar. Zbog širenja vatre i nemogućnosti daljnjega gašenja posada je napustila brod, a upravitelj stroja, Japanac, ostao je zarobljen u strojarnici do potonuća ribarice i, nažalost, nije preživio. Preživjeli pomorci prebačeni su na brod Japanske obalne straže u ranim jutarnjim satima subote, piše Slobodna Dalmacija.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Pitali smo umjetnu inteligenciju kako će hrvatski gradovi izgledati za 100 godina. Rezultati su fascinantni

Ilustracija
1/13

Komentara 2

Avatar Marko
Marko
11:48 01.09.2024.

Uvijek se bude živ prije nego se pogine..

ŠA
Šašnik
12:01 01.09.2024.

Nitko još nije spasio živog mrtvaca iz takve situacije. Na kamionu, kad se zapali guma, bolje da nastavi vožnju dok ne otpadne gorući materijal jer ako stane izgori cijeli kamion.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije