Rat mobitelima

Srbija: Vratili smo signal na Kosovo; Kosovo: Neće vam to ići

antene
Sanjin Strukić/Pixsell
30.04.2010.
u 17:52

Nenad Rašić, ministar u kosovskoj vladi, tvrdi da je rad srbijanskih operatera na Kosovu "završena priča":

Rat Srbije i Kosova oko mobilnih operatera traje već osmi dan, a najnoviju "akciju" poduzeli su Srbi sa sjevera zemlje koji su eksplozivom srušili još jedan odašiljač legalnog operatera Ipko kod Zubinog Potoka. To je ukupno peta bazna stanica legalnih operatera koju su iz osvete za gašenje ilegalnih uništili kosovski Srbi.

Proteklog tjedna kosovske vlasti onesposobile su 26 od 28 odašiljača srbijanskih mobilnih operatera MTS (Telekom Srbija) i Telenor za koje su tvrdili da nemaju valjane dozvole za rad na Kosovu, čime ih smatraju ilegalnima.

Ministrica iz Beograda tvrdi da signala ima, Srbi s Kosova kažu da nema

Srbijanska ministrica za telekomunikacije Jasna Matić izjavila je danas da je signal srbijanskih operatera vraćen u većem dijelu Kosova iako nije objasnila na koji je način to učinjeno, javlja B92.

S druge strane, korisnici srbijanskih mobilnih mreža iz središnjeg Kosova na internetskim forumima javljaju da signala na svojim mobitelima još nemaju, čime demantiraju izjave ministrice Matić.

"Srbijanski operateri su završena priča na Kosovu"

Ministar u kosovskoj vladi Nenad Rašić tvrdi da je rad srbijanskih operatera na Kosovu "završena priča":

- Nažalost, MTS, Telenor i VIP više neće imati signal na Kosovu. To je činjenica. Na sjednici vlade pričali smo o tome i svi moji kolege su vrlo odlučni po tom pitanju, objašnjava Rašić.

Kosovski Telekom (PTK) proteklih je dana Srbima u Gračanici, Štrpcu i Kosovskom Pomoravlju podijelio 6300 bespatnih SIM kartica mobilnog operatera Vala, a korisnici su većinom mladi. Snižena je i cijena poziva prema Srbiji, a najjeftinija minuta stoji 10 centa.

Iako Srbija posljednji potez vlasti Kosova želi okarakterizirati isključivo kao politički, potežući ponovno priče o ugroženosti Srba, čini se da je u pozadini svega ipak novac. Kosovski telekom zajedno s mobilnom mrežom Vala priprema se za prodaju, a svako tržište na kojem konkurenciju rade ilegalni operateri nije odveć primamljivo za potencijalnog kupca.

Uvodili red, ali tržište je i dalje "neuredno"

I dok vlasti u Srbiji poručuju da će vratiti signal na Kosovo, iz Prištine stižu uvjeravanja da akcija uklanjanja operatera koji nemaju licencu za rad na Kosovu nema nikakve veze s politikom te da je u pitanju samo uvođenje reda na telekomunikacijsko tržište novonastale države koju je priznalo 67 zemalja svijeta.

Zasad nije poznato hoće li se akcija isključenja operatera proširiti i na područje sjeverno od Ibra, gdje mahom žive Srbi i gdje se proteklih dana događaju napadi na bazne stanice legalnih kosovskih operatera Vala i Ipko. Telekom Srbija osposobio je i neke manje bazne stanice u unutrašnjosti Kosova pa se postavlja pitanje je li akcijom kosovskih vlasti zaista uveden red u telekomunikacijski sektor ili su samo uzburkani duhovi.

Komentara 47

HT
Hodi_tamo
20:26 30.04.2010.

Magic Serb Ti i dalje u Subotici?! Sta je bilo sa zeljama i odlaskom u Spaniju,izgleda da neces ostvariti svoje zelje!!! Zaomi je te zaista?!

DO
dobravečerhr
00:29 01.05.2010.

Srpska posla i talibanski način suočavanja sa problemom: \"eksplozivom srušili još jedan odašiljač legalnog operatera\"... A jeste bre civilizovani...

KR
krmak12
16:41 04.05.2010.

mali_cvrčak , _______________________________________________________________ malo_ČETNIČKO govno!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije