Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDUĆA AKADEMSKA GODINA

Srednjoškolci i dalje bez besplatnih udžbenika: Evo tko ima pravo na knjige bez plaćanja

Školski pribor
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
01.07.2024.
u 13:10

Iz državnog proračuna, kada je riječ o srednjoškolcima pravo na nabavu udžbenika imat će i u novoj školskoj godini samo oni učenici srednjih škola koji su socijalno ugroženi

Dok maturanti s nestrpljenjem očekuju rezultate državne mature, time ujedno i rezultate upisa na fakultete, a budući srednjoškolci rezultate upisa u željene škole, iduća generacija učenika ne mora razmišljati o udžbenicima. Oni će im kao i prethodnih godina biti osigurani i to iz državnog proračuna i dodjeljeni prvog dana nove nastavne godine. Riječ je isključivo o udžbenicima samo za učenike svih razreda osnovnih škola diljem zemlje, dok se ista mjera ne odnosi na srednjoškolce pa će njihovi roditelji za novu nastavnu godinu ipak morati izdvojiti više novaca nego oni osnovnoškolaca kako bi ih pripremili sa svim potrebnim materijalima za novu školsku godinu. 

Iz državnog proračuna, kada je riječ o srednjoškolcima pravo na nabavu udžbenika imat će i u novoj školskoj godini samo oni učenici srednjih škola koji su socijalno ugroženi, odnosno koji su korisnici zajamčene minimalne naknade. Nabava udžbenika za učenike osnovnih škola u našem obrazovnom sustavu već nekoliko godina omogućila je gradovima i općinama da oni, ukoliko to žele ili mogu, pak osiguraju novac za nabavu dodatnog nastavnog materijala, odnosno radnih bilježnica, radnih listova i radnih materijala za tehničku kulturu, na svome području čime se roditeljima osnovnoškolaca maksimalno olakšava ionako veliki izdataka s kojim se suoče svake jeseni. Toj bez sumnje i populističkoj mjeri pobjegnu svaku jesen mnogi gradovi, kao što će to biti i na jesen s novom školskom godinom. Tako će primjerice iz proračuna Grada Zaprešića samo za dodatne nastavne materijale osnovnoškolaca biti izdvojeno nešto više od 128 tisuća eura. Nešto više od 245 tisuća eura osigurano je u proračunu Grada Slavonskog Broda za sav potreban dodatan pribor za osnovnoškolce a u taj iznos iz grada su odlučili nabaviti i pribor za likovnu kulturu za sve učenike prvih razreda na svome području.

Kada je riječ o srednjoškolcima prema procjenama Ministarstva obrazovanja, u sljedećoj školskoj godini bit će potrebno izdvojiti oko 100.000,00 eura za one srednjoškolce koji su članovi kućanstva koje je do 31. kolovoza 2024. utvrđeno kao korisnik zajamčene minimalne naknade, sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi. Pretpostavlja se da će takvih učenika biti oko 600, naime u ovoj školskoj godini takvih je srednjoškolaca kojima su osigurani udžbenici bilo 535 a za nabavu njihovih udžbenika iz proračuna je utrošeno 97.393,66 eura .

U slijedećoj školskoj godini nastavlja se i financiranje jednog obroka dnevno za sve učenike osnovnih škola u Hrvatskoj. Na osnovu te mjere po kojoj svako dijete neovisno ima li škola kuhinju ili ne mora dobiti jedan obrok iz praračuna će se u slijedećoj školskoj godini izdvojiti 70 milijuna eura. Naime uvođenjem te mjere, od 2023. godine do kraja ove školske godine u osnovnim je školama zaposleno nešto više od 400 novih kuhara.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Učenici 4c razreda OŠ Otok na satu glazbenog sviraju blok flaute

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije