Skupe nekretnine

Stanovi u Zagrebu sve skuplji, evo koliko su porasle cijene u zadnjih pet godina

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija
04.04.2019.
u 12:41

U posljednjih 5 godina prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu bilježila je rast za 26 posto, dok su cijene kvadrata kuća na gotovo istoj razini

Prema novom istraživanju Njuškala provedenom na uzorku od 157 tisuća nekretnina, one su u posljednjih godinu dana zabilježile rast od gotovo sedam i pol posto. Prosječne tražene cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj bilježile su rast od deset posto, dok su kuće skuplje za više od šest posto. Usporedimo li trenutačne tražene cijene stanova s cijenama iz 2011. godine, vidljiv je rast za sedam posto, dok su cijene kuća rasle za više od 15 posto.

Tražene cijene stanova u Republici Hrvatskoj bilježe neprekidan rast 39 mjeseci uzastopce, točnije od početka 2016. godine. I dok se u početku navedenog razdoblja rast kretao od nekih dva do pet posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, od početka 2018. godine prisutan je sve ubrzaniji godišnji skok cijena, što je vidljivo i na indeksu traženih cijena stanova u RH. Prosječni godišnji indeks traženih cijena stanova u RH u posljednjih 12 mjeseci iznosi 107,62.

Navedeni rast traženih cijena nekretnina može se smatrati izravnom posljedicom rasta potražnje. Tako je upravo od početka 2018. godine zabilježen ubrzani rast posjećenosti kategorije Nekretnine. U prvom kvartalu 2018. godine zabilježeno je čak 17 posto više posjeta u odnosu na isto razdoblje godinu prije. Rast posjećenosti nastavio se i ove godine, pa je tako u prvom kvartalu zabilježeno nešto više od četiri posto posjeta u odnosu na prošlu godinu, a čak 22 posto više nego u prvom kvartalu 2017. U ožujku je Njuškalo zabilježio čak 14 i pol milijuna detaljnih pregleda oglasa nekretnina, tri posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Inozemna posjećenost čini čak 13 posto ukupne posjećenosti u ovoj kategoriji, a najtraženije nekretnine u ožujku bile su u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji te u Gradu Zagrebu. Gledamo li tipove nekretnina, najtraženiji su stanovi i kuće na prodaju, i u ožujku je navedeno činilo čak dvije trećine ukupne potražnje za svim nekretninama za prodaju i najam.

Iako je godišnji rast traženih cijena stanova na razini Hrvatske u ožujku iznosio gotovo deset posto, pogledamo li detaljnije po gradovima, vidljivo je da on varira u ovisnosti o lokaciji. Tako je u Zagrebu godišnji rast prosječnih cijena kvadrata iznosio više od 11 posto, odnosno u samo 12 mjeseci prosječna cijena kvadrata stana skuplja je za 206 eura i trenutačno iznosi 2019 eura. Tako je, primjerice, za stan od 50 kvadrata u Gradu Zagrebu sada potrebno izdvojiti oko 10.000 eura više u odnosu na razdoblje prije godinu dana.

Rast traženih cijena stanova zabilježen je u svim najvećim hrvatskih gradovima. Tako je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Splitu u ožujku iznosila 2838 eura, odnosno 246 eura više nego u istom mjesecu prošle godine, što iznosi rast od deset posto. Gotovo identičan zabilježen je i u Zadru, gdje je prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 2138 eura. Osijek bilježi godišnji rast cijena stanova od tri posto, a tamo je prosječna tražena cijena kvadrata stana u ožujku iznosila 966 eura.

I dok je godišnji rast cijena stanova u glavnom gradu viši od 11 posto, cijene kuća tamo bilježe nešto manji rast. One su u odnosu na isti mjesec prošle godine rasle za nešto više od tri i pol posto. Prosječna tražena cijena kvadrata kuće s okućnicom u Zagrebu u ožujku je iznosila 1318 eura. Same cijene kvadrata kuća u Zagrebu u posljednjih pet godina nisu previše oscilirale. Tako se prosječna cijena kvadrata kuće od 2015. do danas kretala u rasponu od 1263 eura do 1338 eura. Dok je u navedenom razdoblju rast cijena stanova u Zagrebu bio pravocrtan, kod kuća to nije slučaj.

U posljednjih pet godina prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu bilježila je rast za 26 posto, dok su cijene kvadrata kuća na gotovo identičnoj razini. Prosječne cijene zagrebačkih stanova u ožujku su varirale od 900 eura po kvadratu u kvartovima Kozari Bok, Kraljevečki Novaki i Resnik pa do čak tri tisuće eura u kvartovima poput Gornjeg Grada i Tuškanca. U kvartovima poput Knežije, Vrbana i Maksimira prosječna cijena kvadrata stana kreće se u prosjeku cijelog grada, tj.nešto više od 2 tisuće eura za kvadrat. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u kvartu Savica u ožujku je iznosila 1858 eura, dok je u obližnjem Borovju prosječna cijena iznosila 1634 eura, odnosno 224 eura manje.

VIDEO Porez na imovinu: Razlozi 'za' i 'protiv'

Komentara 6

GR
gragakarlovac
13:00 04.04.2019.

Ove stare zgrade smrde po komunizmu, raspadaju se. A nove? Nove su isto smece jer se radi na brzinu gdje vlasnici koriste jeftini materijali i jos jeftinije radnike. Imate bezbroj stanova po gradu koja su stara 5 godina i fasada izleti kad je malo vece nevrijeme.

PH
Petarstijena-HR
12:54 04.04.2019.

To je sponzorirani članak. Nitko normalan neće kupovati stanove u ovakvoj situaciji gdje ljudi iseljavaju...Realizirane cijene su i 30% niže od cijena koje se traže u oglasnicima....u HR trenutno živi 3,85 milion stanovnika...Sve je laž i manipulacija...Doći će do balona i pada cijena ..u Grčkoj apartman od 30 kvadrata vrijedi 20.000 EUR...

PS
psiho84
13:23 04.04.2019.

Zagrebacke nekretnine treba dovesti u rang sa dubrovackim nekretninama. Milijun eura za garsonjeru pa ko voli nek kupuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije