KAOS U KURSKU

Bijes među Rusima zbog pogrešnih informacija: Ovo je objavljeno nakon što su Ukrajinci probili granicu

FILE PHOTO: Aftermath of missile attack in Russia's Kursk
Foto: Anatoliy Zhdanov/REUTERS
1/5
19.08.2024.
u 09:09

U utorak navečer, kada su ukrajinske trupe već bile u Sudži, vijesti Prvog kanala ustvrdile su da je ruska vojska "spriječila prelazak granice"

Ukrajinski prekogranični napad na rusku regiju Kursk 6. kolovoza bio je prvi vojni upad na ruski teritorij od Drugog svjetskog rata. Lyubov Antipova posljednji je put razgovarala sa svojim roditeljima prije gotovo dva tjedna, kada je prvi put čula glasine o ukrajinskom upadu, i molila ih da napuste svoje selo u ruskoj regiji Kursk. Prijetnja se činila nestvarnom, a ruski državni mediji isprva su odbacili invaziju kao jednokratni “pokušaj infiltracije”. Roditelji Antipove zbog toga su odlučili ostati u Zaolešenki. Sljedećeg dana, Antipova je na internetu vidjela fotografije ukrajinskih vojnika kako poziraju pokraj supermarketa i ureda plinske tvrtke. Mjesto je odmah prepoznala, pedesetak metara dalje žive njezini roditelji.

“Bili smo sigurni da će nas ruska vojska zaštititi. Zapanjena sam koliko su brzo ukrajinske snage napredovale”, komentirala je. Mnogi stanovnici kritiziraju vladu da umanjuje važnost ukrajinskog napada ili ih pogrešno informira o opasnosti. Ukrajinska vojska tvrdila da je da je do petka poslala oko 10.000 vojnika da zauzmu oko 1100 četvornih kilometara regije Kursk, uglavnom oko grada Sudže, piše The Guardian

Upad u Kursk zatekao je Aleksandra Zorina, kustosa arheološkog muzeja, na iskopinama u selu Gočevo gdje on i njegovi kolege rade svakog ljeta već tri desetljeća. Zorin je smatrao da su zujanje bespilotnih letjelica, mlažnjaka i tutnjava topništva rutina s obzirom na to da je njegov tim svjedočio sličnoj aktivnosti tijekom dva prethodna ljeta. 

 

VIDEO Rusija rasporedila tenkove u pograničnom području Kursk

“Izvješća dužnosnika uopće nisu bila zastrašujuća: 'Ušlo je 100 diverzanata.' Ali, onda je došlo do 300, 800... Bilo je nemoguće dobiti jasnu sliku. Odlučili smo otići tek nakon što smo vidjeli mještane koji su evakuirani odande i rekli su nam da idemo”, rekao je. Službena evakuacija s područja proglašena je dan kasnije. Mnogi u Kursku krive vladu i državne medije što ih drže u neznanju. "Ne znam čak ni koga više mrzim – ukrajinsku vojsku koja je zauzela našu zemlju ili našu vladu koja je dopustila da se to dogodi", napisala je Nelli Tikhonova na web stranici VKontakte. 

U utorak navečer, kada su ukrajinske trupe već bile u Sudži, vijesti Prvog kanala ustvrdile su da je ruska vojska "spriječila prelazak granice". Sljedeći dan predsjednik Vladimir Putin nastavio je spominjati "situaciju u pograničnom području Kurska", izbjegavajući bilo kakvo spominjanje upada na ruski teritorij. Danima je državna televizija izvještavala o napadima na ukrajinske trupe u "graničnom području", ne navodeći je li strana vojska još uvijek na njihovu tlu. Zračni napadi postali su rutina u Kursku, gradu s oko milijun stanovnika.

“Radim u centru grada i svaki dan vidim ljude u redovima za humanitarnu pomoć. Toliko je izbjeglica, nemaju ništa. Ljudi su morali bježati u kratkim hlačama i japankama", komentirao je Stas Volobujev. Ruski službenici za izvanredne situacije na kraju su procijenili da je broj interno raseljenih iz Kurska 76.000.

 

FOTO/VIDEO Ovo je luksuzna ruska megajahta na prisilnom vezu u Splitu
FILE PHOTO: Aftermath of missile attack in Russia's Kursk
1/6
Ključne riječi

Komentara 30

MV
mvukovic
09:33 19.08.2024.

Sad neznaju sto ih je snaslo, a jesu li znali prije 2.5 godine sto ih je snaslo?! Vecinu ruskog naroda moze biti SRAM sto su dopustili diktatorovu agresiju na susjednu Ukrajinu! Oni su ti koji su je mogli sprijeciti. Ali mnostvo njih je pobjeglo od rata iako su 'podrzavali svo'...

DU
Deleted user
09:38 19.08.2024.

Bolna spoznaja za Rusko stanovnistvo.Razumljivo.Propagandna masina paranoidnog predsjednika RF ih je uljuljala u zimski san,matriks iluziju da su sigurni,nepobjedivi,uzviseni i jedini na ovoj planeti koji imaju pravo.Trebali bi se zapitati kako je masi Ukrajinaca protjeranim sa svog ognjista nakon 'oslobodjenja' Istocne Ukrajine. Zapad nemoze spasiti ovu planetu ludila jednog paranoidnog sizofrenika. To moze uciniti samo Ruski narod,nazalost,ja cisto sumnjam nakon svega da ce to uciniti. Imago i popularnost Putina je drzavni aparat,njegovi vjerni psi FSB,osigurao,kontinuirao i svaku formu aktivnog otpora anestezirao.Ova civilizacija je vec djelomicno unistena,ne zbog nemoguce misije zapada zaustaviti Putina,nego zbog slabost Rusa. Putin je kao pauk razapeo matriks oko Ruskog naroda;izgradio je zatvor za um. Sistem dizajniran da drzi covjeka uspavanim. Kontrola. Programi. Iluzija. Zabluda. Uslovljena i ogranicena stvarnost.

Avatar majkuvam
majkuvam
09:52 19.08.2024.

Dakle,Kursk je grad sa oko milijun stanovnika?Mora da su Rusi strahovito povećali svoj natalitet kroz nekoliko dana jer je grad prije kratkog vremena imao samo oko 415 tisuća stanovnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije