STIPAN DUNDOVIĆ

Stipanovoj majci Anki miješao se ponos na sina i tuga što ga više nema

Obljetnica pogibije hrvatskog branitelja Stipana Dundovića iz Radovina
Marijana Dokoza
10.08.2024.
u 17:52

Mnoge Radovinjane su dirnule riječi koje su izgovorene u spomen na njihovog pokojnog sumještanina Stipana, ali u Stipanovoj majci Anki miješao se ponos na sina i tuga što ga više nema. Sa svete mise su majci mladog poginulog junaka njegovi Radovinjani poručili: “…slušaj majko misu moju…”

“U tihom kutku našeg sjećanja, gdje vrijeme ne može izbrisati tragove prošlosti, živi uspomena na hrabrog hrvatskog vojnika junaka Domovinskog rata radovinskog sina Stipana Dundovića, koji je svoju mladost položio na oltar slobode prije 29 godina tijekom operacije Oluja kao pripadnik 4. Gardijske brigade Pauci, 2. pješačke bojne, piše Fenix-magazin.de

Ovo su riječi kojima je u petak, 09. kolovoza, u Radovinu nadomak Ražanca, započeta obljetnica pogibije hrvatskog branitelja Stipana Dundovića. Stipan je pripadnik hrvatske vojske iz Radovina koji je svoj mladi život položio na Oltar domovine u VRA Oluja 1995. godine u blizini Knina.

Na početku obilježavanja obljetnice, održana je molitva na grobu pokojnog Stipana Dundovića, potom i misa zadušnica u Crkvi Gospe od zdravlja u Radovinu.

Obilježavanju obljetnice pogibije Stipana Dundovića, nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zastupnik u Hrvatskom saboru Ante Babić, zamjenik župana Božidara Longina, Šime Vicković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove,  Daniel Segarić, načelnik Općine Ražanac Damir Jordan, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Blaž Beretin koji je rodom iz Radovina, te predstavnici Udruge veterana 4. Gardijske brigade.

Svi su se zajedno prisjetili Stipana Dundovića koji je u trenutku pogibije imao samo 23 godine. Bio je  pun snova i nade, sa srcem ispunjenom ljubavlju prema domovini. U trenutku kada je njegova zemlja zvala, nije se dvoumio. Znao je da sloboda nije darovana, već izborena, te da je svaka stopa ove zemlje natopljena i krvlju onih koji su joj se zavjetovali. Ostavio je svoje najmilije, prijatelje, i sve one sitnice koje čine život kako bi stao na branik domovine. Njegova hrabrost nije bila tek prolazni čin, već trajni simbol ljubavi prema domovini.

 

Pokojni Stipan Dundović bi danas imao 52 godine, bio bi suprug, otac, možda već i djed, čovjek s čijeg bi se lica iščitavala sva životna iskustva, radosti i tue. Bio bi ispunjen ponosom dok bi gledao kako djeca odrastaju u slobodnoj zemlji.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved biranim se riječima obratio obitelji, prijateljima i suborcima poginulog hrvatskog branitelja Stipana Dundovića,  te je ukazao na važnost očuvanja sjećanja na sve heroje Domovinskog rata.

– Jasno je da u odnosu prema našim poginulima i svim žrtvama, moramo stalno iskazivati zahvalu, moramo biti dostupni i poštivati roditelje, supruge, djecu i obitelji naših poginulih junaka, sve hrvatske ratne invalide, sve branitelje. Iskazujemo počast i neizmjernu zahvalu jer samostalna i suverena Republika Hrvatska počiva na njihovoj žrtvi. U odnosu prema hrvatskim braniteljima, u iznalaženju rješenja i potpori očuvanja njihovih statusa i njihovog zdravlja, učinili smo ogromne napore proteklih godina i činit ćemo ih ubuduće, istaknuo je ministar Tomo Medved.

Nakon prigodnog programa, druženje se nastavilo na memorijalnom malonogometnom turniru četiri sela koja pripadaju Općini Ražanac. Turnir je organiziran s posebnim pijetetom u spomen na Stipana i sve one koji su dali svoje živote za našu slobodu. Svojim su dolaskom u narodnim nošnjama počast pok. Stipanu odali i kulturno-umjetnička društva Radovin i Sv. Šime Rtina.

Mnoge Radovinjane su dirnule riječi koje su izgovorene u spomen na njihovog pokojnog sumještanina Stipana, ali u Stipanovoj majci Anki miješao se ponos na sina i tuga što ga više nema.

Sa svete mise su majci mladog poginulog junaka njegovi Radovinjani poručili: “…slušaj majko misu moju…”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije