intervju

Stipendirali smo 112 izvrsnih đaka iz siromašnih obitelji

ivan lukšić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
09.11.2015.
u 23:21

O međunarodnom udruženju poznatih pojedinaca i njihovoj aktivnosti u nas govori čelni čovjek Rotaryja u Hrvatskoj

Rotary je poznat kao međunarodno udruženje osoba realiziranih i priznatih u svojim profesionalnim djelatnostima i prepoznatih u zajednici kao čestitih i vrijednih pojedinaca koji se posvećuju humanim ciljevima, cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu. Članovi Rotaryja angažirani su na mnogim humanitarnim projektima, a kažu da su u suradnji sa zakladom Melinde i Billa Gatesa najzaslužniji za gotovo potpuno iskorjenjivanje dječje paralize u svijetu. Ovo filantropsko udruženje slavi 15 godina djelovanja u Hrvatskoj. Tim povodom razgovaramo s njegovim predsjednikom dr. Ivanom Lukšićem.

Djelujemo primjerom 

Rotary club poznata je organizacija u Hrvatskoj, no manje je poznato čime se Rotary bavi. Možete li nas uputiti u aktivnosti tog kluba?

​Prvi Rotary klub u Hrvatskoj osnovan je ​1​990.​ godine, a danas u našoj zemlji djeluje 49 klubova koji okupljaju oko 1200 rotarijanskih prijateljica i prijatelja. Naš klub, Rotary klub Zagreb Centar​, prvi je mješoviti klub u Hrvatskoj osnovan samo 11 godina nakon što je prva žena postala članica Rotaryja u svijetu. Glavni projekt našeg kluba je stipendiranje izvrsnih učenika srednjih škola čiju izvrsnost ne prate i materijalni uvjeti života.

Projekt je pokrenut 2007. godine i do sada je stipendirano 112 djece s ukupno 1,120.000 kuna. Klub je sudjelovao u brojnim humanitarnim akcijama u svijetu, ali i u hrvatskoj franjevačkoj misiji koja se brine o nezbrinutoj djeci u Keniji, pomoći u razminiravanju okolice Karlovca, opremanju igrališta u dječjim vrtićima u Hrvatskoj, pomoći poplavljenim obiteljima u Rajevu Selu ili sasvim “sitnim”, pojedinačnim akcijama koje samohranoj majci s troje djece svakodnevni život učine malo boljim.

Tko su članovi Rotary kluba, znamo da u članstvu ima i javnih osoba?

Rotary u svijetu ima ukupno oko 1,2 milijuna članova ​i kao međunarodno udruženje prije svega okuplja uspješne poslovne ​ljude visokih moralnih i etičnih načela koji žele pomagati i služiti drugima, promi​cati prijateljstvo i ​toleranciju, razumijevanje i razmjenu ideja. Isti principi vrijede i u našem Distriktu 1913 i u našem Klubu. Mi smo otvoreno društvo, ali s jasnim pravilima organizacije i ponašanja.

Kako će Rotary klub Zagreb Centar proslaviti 15 godina svoga postojanja?

Iznimno smo ponosni i sretni što imamo privilegiju djelovati primjerom i izvrsnim gimnazijalcima i studentima pomoći u njihovu školovanju i odrastanju. Upravo zato je naš Klub osnovao Fond za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata koji je dobio ime po našem tragično preminulom rotarijanskom prijatelju Gordanu Čačiću, generalu HV-a. I ove godine dodijelit ćemo novih 20-ak stipendija u pojedinačnom iznosu od 10.000 kuna po učeniku. Vrijedi istaknuti da su financijska sredstva za stipendiranje prikupljena isključivo osobnim prilozima i donacijama članova Kluba i naših prijatelja.​

Djeca na razmjenama 

Kažete da ste fokusirani na kvalitetno obrazovanje mladih. Rotary je poznat i po međunarodnoj razmjeni učenika.

Javnosti je možda slabije poznata akcija Rotary kluba Zagreb Centar da uz pomoć naših prijatelja iz Rotary Internationala pripremamo projekt obnove srednje škole u Glini u vrijednosti većoj od 100.000 USD. 

Jednako tako više od 8000 mladih iz cijelog svijeta sudjeluje svake godine u Rotary Youth Exchange programu koji podrazumijeva jednogodišnje školovanje u inozemstvu i boravak u rotarijanskim obiteljima. U tome sudjeluju i naša djeca, a mi smo domaćini djeci koja dođu u Hrvatsku na godinu dana. Kroz te programe naš Klub poslao je ili ugostio više od 40 djece na dugoročnim razmjenama i više od 80 djece na ljetnim razmjenama od dva tjedna. 

>> Stipendije Rotary Cluba Zagreb Kaptol za studente, djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije