Pripremite se

Stiže prava zima, u noći na ponedjeljak snijeg!

snijeg
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/7
24.11.2013.
u 12:50

U narednim danima će nad Hrvatsku stići hladan kontinentalan zrak sa sjeveroistoka Europe te će se spustiti temperature na one koje su primjerenije siječnju

Snažno nevrijeme pogodilo je jučer oko 17 sati Split i okolicu zbog čega je dolazilo do nestanaka struje i problema sa kišom i gromovima.

Policija je izvijestila da je u subotu oko 17,35 sati u mjestu Dol na otoku Braču uslijed grmljavinskog nevremena došlo do udara groma u krovište kuće, nakon čega je izbio požar u kojem je potpuno izgorio krov kuće. Materijalna šteta se procjenjuje na oko 40 tisuća kuna.

Jučer je rekorder po oborinama u 24 sata bila Makarska gdje je do 19 sati palo 126 litara, čime je premašen čitav višegodišnji prosjek oborina za mjesec studeni. Na mnogim lokacijama diljem srednje Dalmacije je palo preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Jučer je pijavica zabilježena na Malom Lošinju. Trenutno na Zavižanu ima 46 centimetara snijega, u Begovom Razdolju 9, a u Gospiću jedan centimetar. Portal Crometeo piše da će ciklona Zlatka ostati upamćena kao jedna od najjačih koja je djelovala na vrijeme u Hrvatskoj, a donijela je i prvi snijeg u planinama, jako jugo i obilne oborine u Dalmaciji.

U noći na ponedjeljak snijeg u nizinama

U narednim danima će nad Hrvatsku stići hladan kontinentalan zrak sa sjeveroistoka Europe te će se spustiti temperature na one koje su primjerenije siječnju, a posebno će se to odnositi na Jadran. Prema kraju današnjeg dana je veća šansa za kišu, a u gorju i snijeg. U noći na ponedjeljak bi snijega moglo biti ponegdje i u nizinama. Iako Crometeo piše da bi snijega moglo biti u nizinama, DHMZ kaže da bi mogao pasti samo u visokom gorju.

U Dalmaciji će nedjelja biti promjenjiva uz moguću kišu, pljuskove i grmljavinu. Podno Velebita navečer može biti slabog snijega nošenog burom. Na sjevernom Jadranu će umjerena bura navečer ojačati, a podno Velebita će biti olujna s orkanskim udarima.

Snijeg u Slavoniji

U ponedjeljak će u središnjoj Hrvatskoj veći dio dana biti suho. U Lici i Gorskom Kotaru biti će slab snijeg, a u Slavoniji malo susnježica i slabog snijega. Dan će biti vjetrovit i hladno. U gorju će biti ispod nule, a u nizinskom području oko nule. U ponedjeljak će na Jadranu puhati umjerena do jaka bura, a podno Velebita olujna bura s orkanskim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 3°C, uz obalu i na otocima od 5 do 11°C. Najviše dnevne temperature većinom od 5 do 12°C, u Zagori i malo niže.

U utorak je slab snijeg moguć u Lici i Slavoniji, a bit će još hladnije. Na Jadranu će povremeno biti više oblaka, a na otvorenom moru postoji mogućnost slabe kiše i susnježice. Puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima, a podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 1°C, uz obalu i na otocima od 1 do 7°C. Najviše dnevne temperature većinom od 3 do 8°C, u Zagori i malo niže. U srijedu malo snijega može biti u Lici i Slavoniji.

Ukoliko imate fotografije ili snimke nevremena pošaljite nam ih na mail: javi@vecernji.net

>>Snijeg zabijelio G. kotar i Liku, izdano upozorenje za Dalmaciju!

Komentara 12

Avatar lojzek1
lojzek1
21:06 23.11.2013.

Da li sam je jedini kome smetaju davanja imena ciklonam ? Kako se anticiklone nebi osječale diskriminirano predlažem da se i njima daju imena.

DU
Deleted user
21:16 23.11.2013.

Ovo su normalne vremenske prilike za kraj jedanaestog i početak dvanaestog mjeseca. Ne znam čemu panika snježit će u Slavoniji alis e neće zadržati na kolniku i što sad da plačemo?

GR
GRGOO
10:27 24.11.2013.

U narodu se kaže: Sveta Kata, snijeg na vrata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije