U JEKU PANDEMIJE

Što očekuje radnike? Poslodavci otkrili imaju li poslovni scenarij koji predviđa otkaze

Foto: PIXSELL
1/11
17.03.2020.
u 23:04

Luka Burilović: Čak 6% mikropoduzeća i 3% velikih kompanija procjenjuje da će morati ugasiti poslovanje ako se ovakvo stanje nastavi još mjesec dana

Vladine mjere čekamo s velikim optimizmom, ali treba vidjeti i što će u njima pisati “malim slovima”, budući da će i operacionalizacija tih mjera biti jako važna, odgovarali su jučer redom iz hotelijersko-turističkog sektora, koji je, uz drvnu industriju, poljoprivredu te prijevoz i dalje najpogođeniji koronavirusom. Nitko ne želi javno sijati psihozu nagađanjem hoće li biti otpuštanja i koliko. Zasad je uglavnom zaustavljeno sezonsko zapošljavanje, a mnogi su radnici i na prisilnom godišnjem.

Zbog pada narudžbi, izvoza, likvidnosti..., 5% tvrtki u drvnom sektoru već se izjasnilo da su počele s otpuštanjima, pokazala je anketa Hrvatskog drvnog klastera, dok prehrambena industrija ovih dana radi pojačano pokušavajući zadovoljiti sve potrebe kupaca. Najnovija anketa HGK pokazala je da već 80% domaćih tvrtki osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje, što je porast od 13 % u samo 16 dana. Gotovo 60% tvrtki prijavilo je da su do sada zabilježile gubitke do pola milijuna kuna, a ako situacija potraje, njih 11% očekuje gubitke veće od milijun kuna.

 

Posebno zabrinjava to što 6% mikropoduzeća i 3% velikih kompanija procjenjuje da će morati ugasiti poslovanje ako se ovakvo stanje nastavi još mjesec dana, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Najčešće poteškoće poduzetnika i dalje su vezane uz dovršenje postojećih i već ugovorenih poslova te smanjenu potražnju na domaćem tržištu. Putničke agencije bile su prve na udaru krize pa ih više od polovice prijavljuje pad bookinga od 20 do 60%. Otežan je izvoz, 7% tvrtki ima radnike u samoizolaciji, a više ih od polovice mogućnost rada od kuće.

Pitali smo poslodavce kakve posljedice mogu očekivati radnici:

ZDRAVKO JELČIĆ, Spin Valis - Procjenjujemo trenutačnu situaciju, zalihe i otpremu. Otkazano nam je već 60% gotovih narudžbi. Od idućeg tjedna gasimo proizvodnju po segmentima i postupno ćemo otpuštati radnike. Čekamo mjere Vlade kojima bi se otpuštanja mogla ublažiti.

PREDRAG GRUBIĆ iz korp. komunikacija Adrisa - Poduzimamo sve mjere u skladu s preporukama i odlukama mjerodavnih zdravstvenih institucija te organiziramo poslovanje primjereno okolnostima. Zasad smo zaustavili planirano sezonsko zapošljavanje.

PAVEL PAVLIČEK, direktor McDonald’sa Hrvatska - Ne planiramo otpuštati djelatnike. Trudimo se prilagoditi situaciji. Reorganizirali smo rad restorana i usmjerili se na dostavu i McDrive jer tako štitimo i zdravlje zaposlenika. Situacija je ozbiljna, nadamo se da će kriza brzo proći.

BORIS ŽGOMBA, predsjednik uprave Unilinea - Situacija u sektoru je kritična, početak glavnog dijela turističke sezone jako je upitan i u skladu s time svi vode računa o održivosti poslovanja. Za sada nećemo otpuštati, ali pratimo situaciju i ne isključujemo ni tu mogućnost.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL/ Ilustracija

JASMINKO HERCEG, direktor Medike - Gotovo sto posto neće biti otkaza zato što smo sada toliko upregnuti da je to strašno, radimo u dvije i tri smjene jer građani hrle u ljekarne i kupuju što treba i što ne treba. A što god da kupe u ljekarnama, ne pomaže im protiv ovog virusa.

ALEN FONTANA, direktor Dukata - U Dukatu ne planiramo otpuštanje zaposlenika. Naime, u ključnim funkcijama uveden je i izvanredni način rada s ciljem očuvanja poslovnih procesa i isporuka svih potrebnih količina Dukatovih proizvoda za kojima na tržištu ima potražnje.

ZLATKO PUNTIJAR, vlasnik hotela Puntijar - Nisam još otpuštao, ali planiramo. Teško mi je u ovome trenutku reći koliko, promet je pao gotovo 100%, a prijedlozi Vlade koje sam čuo nama ugostiteljima neće puno pomoći. Borili smo se da dobijemo radnike, a sad ih ne možemo platiti.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

DAVOR ZEC, direktor Moderatora Udbina - Još nismo išli u radikalni zahvat jer čekamo mjere Vlade. Od početka ožujka otpustili smo dio radnika kojima je istjecao ugovor na određeno. Ukinuli smo i jednu smjenu pa dio preostalih radnika rotiramo, a dio ih je po tjedan dana na godišnjem.

JURICA LOVRINČEVIĆ, predsjednik uprave Pevexa - Naš asortiman je od vitalne važnosti za smanjenje udara epidemije na građevinski sektor i zato ne planiramo otpuštanja. Čak i ako se pojedine trgovine na zaraženom području zatvore, mi smo osigurali isplatu neto plaća za šest mjeseci.

VLADIMIR JURČEC, vlasnik tvrtke Jurčec transporti - Bude li zaustavljen prijevoz robe na dva do tri tjedna, mnogi će vozači sami dati otkaz, a mnogi prijevoznici morat će dati otkaz svojim vozačima. Više ćemo znati idućih dana, način na koji su to naši zamislili ne može funkcionirati.

Ključne riječi

Komentara 19

ST
stefj
23:29 17.03.2020.

Ova ti je dobra - 50.000 iz javnog sektora će ostati bez posla... Prije će se sve raspasti nego će iti jedan od njih ostati bez posla.

TH
than
01:55 18.03.2020.

Očekuje isto što i seljake. I gore. Odite i vidite u Slavoniju. U ovoj državi je više zarađivao neko tko je vrtio običnu birtiju nego prosječni seljak sa proizvodnjom dok je svoja leđa uništavao. Znači sada bi trebalo kao spašavatii konkretno što dok su poljoprivredni prostori demografski i ekonomski opustošeni ?! Gdje su svu bili tada ? I tko bi to kao trebao spašavati ? Nema ove godine ništa od turizma, a ostalo je sve uništeno jer je svako gledao samo na svoje dupe.

MM
Mirko_Motika
00:34 18.03.2020.

stiže nam ekonomska katastrofa. naravno za ove u privatnom sektoru. ovi u javnom su zatvorili vrata, a plaću naravno očekuju kao i do sad da padne s neba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije