izrael i hezbollah ne posustaju

Stotine ispaljenih projektila, zgrade u plamenu... Eskaliralo je tijekom noći: 'Nikad nismo bili bliže potpunom ratu'

Aftermath of a rocket attack in Kiryat Bialik
Foto: SHIR TOREM/REUTERS
1/5
23.09.2024.
u 08:46

Hezbollah je započeo trenutni sukob s Izraelom 8. listopada, kao znak podrške Hamasu nakon što je palestinska militantna skupina iz Gaze pokrenula napade 7. listopada na jug Izraela, u kojima je, prema tvrdnjama Izraela, ubijeno 1200 ljudi, a 250 ih je uzeto kao taoci

Izrael i Hezbollah intenzivirali su svoje prekogranične napade u noći na nedjelju, uz razmjenu prijetnji između njihovih čelnika, što je dovelo do toga da su obje strane bliže otvorenom ratu nego što su bile tijekom gotovo godinu dana sukoba. Deseci ratnih zrakoplova napali su južni Libanon u subotu navečer i nedjeljno jutro, priopćila je izraelska vojska, nazivajući to preventivnim napadom na pozicije za lansiranje raketa koje su bile spremne za širi napad u nedjelju ujutro. Stanovnici su izjavili da je to bilo jedno od najžešćih bombardiranja južnog Libanona koje pamte od početka sukoba.

Hezbollah je priopćio da je u nedjelju cilj bio izraelski obrambeni izvođač Rafael Advanced Defense Systems, jedan od autora Željezne Kupole, u sklopu početnog odgovora skupine na eksploziju tisuća pejdžera i radiouređaja u dva odvojena napada u kojem je ubijeno više od 30 osoba, među kojima i veći broj civila. Tvrtka se nalazi u blizini Haife, otprilike 24 kilometra od izraelsko-libanonske granice. Militantna skupina iz Libanona također je izjavila da je ciljala izraelsku zračnu bazu Ramat David, također blizu Haife, raketama proizvedenim u Siriji. Izraelska vojska nije potvrdila ciljeve napada, ali je izjavila da je Hezbollah pogodio dublje u izraelski teritorij nego inače, piše The Wall Street Journal.

Smoke billows over southern Lebanon following Israeli strikes, amid ongoing cross-border hostilities between Hezbollah and Israeli forces, as seen from Tyre, southern Lebanon September 23, 2024. REUTERS/Aziz Taher Photo: AZIZ TAHER/REUTERS
Foto: AZIZ TAHER/REUTERS

Dim od intenzivnih prekograničnih borbi mogao se vidjeti u nedjelju iz libanonskog grada Tira. Napadi su uslijedili nakon tjedna u kojem su tenzije između Izraela i Hezbollaha naglo porasle, što je izazvalo strah od eskalacije u potpuni rat koji bi mogao uvući cijelu regiju. Kroz niz šokantnih udaraca nanesenih Hezbollahu prošlog tjedna, Izrael je pokušao zaustaviti njihove napade na sjevernu granicu, ali Hezbollah nije pokazao znakove povlačenja, pa će se napadi vjerojatno nastaviti. "Ako Hezbollah ne shvati poruku, obećavam im da će je razumjeti", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon nedjeljnih napada. "Poduzet ćemo sve potrebne korake kako bismo vratili sigurnost."

Hezbollah je započeo trenutni sukob s Izraelom 8. listopada, kao znak podrške Hamasu nakon što je palestinska militantna skupina iz Gaze pokrenula napade 7. listopada na jug Izraela, u kojima je, prema tvrdnjama Izraela, ubijeno 1200 ljudi, a 250 ih je uzeto kao taoci. Hezbollah je priopćio da je više od 500 njihovih boraca ubijeno u izraelskim napadima. Deseci tisuća civila s obje strane granice bili su prisiljeni napustiti svoje domove zbog sukoba, a ubijeno je više od 150 civila u Libanonu i više od dvadeset izraelskih civila, prema vlastima obje zemlje.

VEZANI ČLANCI:

Američki State Department u nedjelju je pozvao američke državljane da napuste Libanon, dok su komercijalni letovi još uvijek dostupni. Također su upozorili one koji ostaju da budu spremni na sklonište ako se situacija dodatno pogorša.

Izraelska vojska izjavila je da je u nedjelju ujutro ispaljeno 115 projektila iz Libanona prema Izraelu. Većina je presretnuta ili su pali na otvorena područja, ali Hezbollah je pogodio tri objekta u izraelskim zajednicama, uključujući dva stambena objekta u gradu Kiryat Bialiku, izvijestio je državni radio vojske. Videosnimke koje kruže internetom i koje je vojska potvrdila prikazuju vozila i zgrade u plamenu, a hitne službe izvijestile su o četiri ozlijeđene osobe zbog šrapnela.

Izraelska vojska uzvratila je desecima dodatnih napada u južnom Libanonu u nedjelju, pri čemu su poginule najmanje tri osobe, prema libanonskom Ministarstvu zdravstva. Fatima, stanovnica grada Ebba u regiji Nabatieh, izjavila je da je tijekom noći čula udare otprilike svakih pola sata, a bomba je pala blizu kuće njezine sestre. "Nema mjesta koje nisu pogodili", rekla je putem telefona.

U petak je Izrael ubio 16 visokih dužnosnika Hezbollaha u Bejrutu, u napadu koji je, prema tvrdnjama Libanona, također ubio više od 30 civila. Izrael šalje jasnu poruku da se mora pronaći rješenje ili će nastaviti borbu, čak i ako to vodi prema ratu koji bi bio devastirajući za obje strane. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant obećao je nastaviti pritisak sve dok se stanovnici sjevernog Izraela ne budu mogli vratiti svojim domovima. „"o je cilj, to je misija, i iskoristit ćemo sve što je potrebno da to postignemo", rekao je zapovjednicima zrakoplovstva u nedjelju.

VEZANI ČLANCI:

Tisuće pristaša Hezbollaha ispunilo je ulice južnih predgrađa Bejruta u nedjelju na sprovodu Ibrahima Aqila, visokog vojnog zapovjednika ubijenog u petak. Organizatori su se borili pronaći prostor za okupljene, od kojih su neki ranije tog dana sudjelovali u sprovodu pet civila poginulih u napadu.

Zamjenik glavnog tajnika Hezbollaha, Naim Qassem, govorio je na sprovodu, rekavši da je skupina ušla u novu fazu sukoba s Izraelom i da je spremna za eskalaciju. "Prijetnje nas neće zaustaviti i ne bojimo se najopasnijih mogućnosti. Spremni smo suočiti se sa svim vojnim mogućnostima", rekao je. "Ne trebamo prijetiti i nećemo unaprijed definirati vrstu odgovora na agresiju."

Qassem je rekao da će Hezbollah nastaviti borbu sve dok rat u Gazi ne završi, upozoravajući da nijedno izraelsko vojno rješenje neće omogućiti stanovnicima da se vrate na sjever, dok su okupljeni povremeno uzvikivali "smrt Izraelu" i "smrt Americi". Stariji čovjek, koji je rekao da se zove Mohammed, izjavio je da je sudjelovao u dugoj sprovodnoj povorci kako bi odao počast ubijenim borcima Hezbollaha. Na pitanje gdje misli da vodi ovaj sukob nakon prošlotjednih eskalacijskih napada, odgovorio je: "Do pobjede."

Nicholas Blanford, viši suradnik Programa za Bliski istok pri Atlantskom vijeću, rekao je da je Izrael potisnuo Hezbollah u kut, nadajući se da će se skupina povući ili će nasjesti na potpunu eskalaciju rata. Predviđa da militanti neće odustati. "Žele pokazati Izraelu da nismo pokleknuli", rekao je Blanford, koji je napisao knjigu o Hezbollahu. "Možete pronaći naše zapovjednike, možete ih eliminirati jednog po jednog, ali mi smo mnogo jači od jednog zapovjednika i nastavit ćemo podršku dok rat u Gazi ne završi."

Izraelska domaća fronta priprema se za intenzivnije borbe. U nedjelju je izraelsko Ministarstvo zdravstva naložilo bolnicama na sjeveru zemlje da rade iz zaštićenih prostora, dok je nacionalna banka krvi javno pozvala na donacije. Neke bolnice, poput haifskog Rambam Health Care Campusa, izgradile su podzemne objekte u pripremi za rat, s obzirom na intenzitet napada u njihovoj blizini tijekom rata između Izraela i Hezbollaha 2006. godine. Bolnica je počela premještati pacijente u podzemne prostore u nedjelju, rekao je njezin direktor. Izraelska vojska u nedjelju ujutro naložila je civilima diljem sjevernog Izraela da ostanu blizu skloništa, u jednom od najširih i najrestriktivnijih naređenja u posljednjih nekoliko mjeseci. Također su naložili zatvaranje škola u toj regiji.

FOTO Nik Titanik izložio karikature slavnih Hrvata: Milanović se nije prestajao smijati, a kad je ugledao sebe...

Aftermath of a rocket attack in Kiryat Bialik
1/64
Ključne riječi

Komentara 6

VI
Vérité Indolore56
10:04 23.09.2024.

Istine radi, upravo je Iran taj koji nas je pored Rusije naoružao u Domovinskom ratu, dok su naši sadašnji saveznici očekivali da pokleknemo, potonemo, predamo se. Naravno da to Iran nije uradio (poput Rusije koja je isto ispravno posmatrala nastavkom agresije NATO pakta na istok) ideološki, nego je to, kao što već i sami znate bio dio deala u naoružavanju tadašnje Armije BiH. Dogovor je bio podjela oružja pola-pola, ali se to pretvorilo u 70% za Hrvatsku. Iran je samo povećao dostavu i nije pravio problem. Uz to je u dva dijela platio Republici Hrvatskoj punu cijenu smještaja izbjeglica iz BiH koji su tada boravili na državnoj skrbi. Ovo je značajno podpomoglo RH u vrijeme embarga. Bio je to civilizirani i kulturan pristup tom tada velikom problemu za Hrvatsku. Naravno da je sve ovo moguće popljuvati temeljem današnjeg narativa, ali ostaje upisano za budućnost kao što će ostati upisane i reakcije na izneseno.

ST
starigrad
10:54 23.09.2024.

Pejdzer je po Vuku Karadzicu? Pisemo li isto tako Njujork?? Grozno!

ED
edgar2
10:15 23.09.2024.

"Ako svijet ne ukloni Hezbollah sjeverno od rijeke Litani u skladu s Rezolucijom 1701, Izrael će to učiniti." (Israel Katz, izraelski ministar vanjskih poslova jučer u obraćanju desecima ministara vanjskih poslova diljem svijeta )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije