ozlijeđene u nesreći

Stradale i maloljetne sestre. Jedna je uspješno operirana.

Ostojići (1)
Foto: Kristina Štedul-Fabac/Pixsell
1/4
23.06.2012.
u 16:13

Prva ekipa Hitne pomoći na mjestu nesreće je bila već za sedam minuta, kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić

Jindra Mala, češka konzulica u Hrvatskoj, te trojica šefova resornih ministrastava zdravstva, policije i turizma u Gospiću su izrazila sućut obiteljima stradalih putnika i u ime Vlade i premijera Zorana Milanovića te obišla sve one koji su završili na bolničkim krevetima.

>> U prevrtanju busa poginulo osam čeških turista. Vozač zaspao?

– Četrdeset pacijenata smješteno je u Opću bolnicu Gospić, troje ih je ondje operirano, a troje je otišlo u Zagreb. Dvoje djece je na Rebru, a odrasla ženska osoba u KB Dubrava. Svi su izvan životne opasnosti – rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić, te se zahvalio djelatnicima Hitne pomoći i gospićke bolnice, koji su, kako je rekao, dali sve od sebe i hitro reagirali. Primjerice, prva ekipa Hitne pomoći došla je u roku od sedam minuta s time da je ukupno bilo angažirano devet timova Hitne i helikopter.

Ministar Ostojić za RTL Danas je rekao da je razgovarao sa svima.

– Iskustva su prestrašna, odmah smo oformili krizni stožer Ministarstva zdravlja koji nudi psihološku pomoć preživjelima.  Moramo dobro procijeniti tko ide kući sutra. Za sada ih sutra kući ide 26, no postoje odgođena krvarenja zbog kojih ranjeni putnici moraju biti pod nadzorom te ih 14-ero sanitetskim vozilom ide natrag u Češku za dan, dva ili tri – rekao je ministar. Osvrnuo se i na stanje djevojčica.

Ozlijeđene i 16-godišnje sestre blizanke

–  Jedna djevojčica je trenutačno na operaciji. Cijelo vrijeme je bila bez svijesti. Ima traume glave, prsnog koša, trbuha i frakture kostiju. Riječ je o vrlo delikatnoj situaciji. Razgovarao sam i s njezinom sestrom, koja ima frakturu noge, ona je stabilno i uskoro ide na operaciju - rekao je ministar za RTL Danas.

Doznajemo da se radi o 16-godišnjim blizankama. Jedna je još uvijek u besvjesnom stanju i oko 19.30 sati je uspješno završila operacija te je prevezena na intenzivnu njegu. Druga je i dalje stabilno.

Brza reakcija

Šef MUP-a, Ranko Ostojić također je pohvalio brzu reakciju svih službi čiji su djelatnici učinili sve što se može da smanje posljedice tragedije. I policija i vatrogasci i djelatnici Državne službe za zaštitu i spašavanje radili su, kazao je, najbolje što su mogli.

– Moja poruka svima je da ćemo učiniti više za sigurnost, odnosno da ćemo raditi na preventivi. Što se tiče snimke nesreće, dok Državno odvjetništvo ne donese odluku ista neće biti dostupna javnosti — napomenuo je šef policije. Tračak sreće, onim sretnijim češkim turistima koji su preživjeli strahotu donio je ministar turizma Veljko Ostojić.

– Poručujem da će ministarstvo turizma pružiti svu moguću pomoć onima koji su u Gospiću i njihovim obiteljima. Želimo pozvati sve one koji su nažalost bili u autobusu na besplatno ljetovanje u Hrvatskoj.

>> Pogledajte fotografije stravične nesreće snimljene iz zraka

>> Preživjeli turisti u šoku

Komentara 6

JA
jamanuša
16:30 23.06.2012.

ovo je ljudska gesta, evala!

OB
-obrisani-
16:37 23.06.2012.

Bez obzira na krivicu vozača. putnici turisti nisu krivi, neka se ljudi odmore na račun poreznih obveznika RH, za to mi nije žao novaca.

TA
tania
18:45 23.06.2012.

pohvala spasilačkom timu, mogu si misliti kako im je bilo kad su dobili poziv. Mi smo turistička zemlja i u svakom slučaju treba biti pripravan na ovakve nesreće. Nažalost. Pretužno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije