VLADA

Strah od premoćnih medija?

17.04.2004.
u 00:00

Jadran Antolović: Nije riječ o "taktičkom koraku", nego o tome da preuzimamo rješenja Europske unije

Hoće li novi Zakon o medijima drukčije grupirati vlasničku strukturu hrvatskih tiskovina i uozbiljiti njihov sadržaj? Način na koji je zakonski prijedlog oblikovan u posljednjem trenutku, te pojedini zahtjevi iz pripremnih rasprava, upozoravaju upravo na tu mogućnost. Uži Vladin kabinet neposredno pred Vladinu sjednicu ipak je u prijedlog teksta unio klauzulu o dopuštenoj tržišnoj koncentraciji, a kako se stjecajem okolnosti sve događa u vrijeme kad je na Vladinu stolu EPH-ova ponuda za kupnju Slobodne Dalmacije, prvi bi zaključak mogao biti da se taj posao ipak neće realizirati.

No, prema tumačenjima mjerodavnih, bio bi to preuranjen zaključak.

- Koliko znamo, u slučaju EPH dopuštena koncentracija ne premašuje 40 posto, što znači da time nije isključen kao potencijalni kupac "Slobodne". Novom odredbom o koncentraciji želi se samo spriječiti da, ako koncentracija nekog izdavača, recimo zbog porasta kvalitete tiskovina i tržišne uspješnosti dosegne 70 posto, on neće moći "gutati" preostale manje igrače na tržištu - kaže jedan Vladin dužnosnik.

U konačnom tekstu prijedloga Zakona o medijima, članak 37 koji definira dopuštenu koncentraciju formuliran je mnogo strože nego dosad.

Granica - 40 posto

Predlagatelji novog zakona iz početka su naime bili skloni tome da se taj članak izostavi iz teksta, a da se mjerenje tržišne koncentracije medija regulira kao i za sve ostale, Zakonom o tržišnom natjecanju. Taj zakon pak kaže kako se "pretpostavlja" da je u vladajućem položaju onaj poduzetnik koji zauzima više od 40 posto tržišta.

Uži kabinet Vlade ne samo što je vratio u tekst članak 37., nego je uzeo mnogo decidiraniju formulaciju. Sada prijedlog toga članka kaže da je "nedopuštena" svaka koncentracija poduzetnika na tržištu dnevnika ili tjednika koja premašuje 40 posto ukupno prodane naklade.

Izraz "pretpostavljena" koncentracija zamijenjen je dakle mnogo izričitijim - "nedopuštenom" koncentracijom, što Vladi i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja pri donošenju konačne odluke o kupcu "Slobodne" ostavlja manje rastezljiv kriterij.

Važna preporuka EU

Kako se ta promjena zbila u manje od 24 sata, dojam je bio da je Vlada u posljednjem trenutku posegnula za strožim rješenjem zbog pritisaka iz javnosti, ili pak zbog vlastita straha i zakonskog "alibija" za buduću odluku o ponudi EPH. Državni tajnnik u Ministarstvu kulture Jadran Antolović, međutim, kaže kako nije riječ ni o kakvu "taktičkom koraku" nego samo o tome da se predlaže rješenje poput onih što se primjenjuju u zemljama Europske unije.

Odredba u prijedlogu novog zakona o medijima, prema kojoj bi nedopuštena bila svaka koncentracija kojom bi udio sudionika te koncentracije prelazio 40 posto tržišta dnevnih novina i tjednika, unesena je na izričitu preporuku predstavnika Europske komisije u Hrvatskoj, kazao je premijer Ivo Sanader.

Deana Knežević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije