PROMIJENILI MU SVRHU

Strašno novo prilagođeno oružje na ukrajinskom bojištu: 'Smrvili su ih u prah'

Foto: Screenshot
07.04.2023.
u 11:49

Snimka se prvo pojavila na aplikaciji Telegram, a potom je objavljena i na Twitteru. Korisnik @Tendar napisao je u opisu kako se snimka odnosi na borbe koje se trenutačno vode u Bahmutu.

Vozilo za razminiranje UR-77 Meteorit iz sovjetske ere koristi se od počekat invazije na Ukrajinu, a koristio se za probijanje kroz minska polja. No, prema snimkama koje su objavljene na internetu, čini se da su mu Ukrajinci sada pronašli novu svrhu te ga koriste kao neku vrstu topništva, piše portal War Zone. Dodaju kako se ne može sa sigurnošću reći jesu li s Meteoritom upravljale ruske ili ukrajinske snage.

Snimka se prvo pojavila na aplikaciji Telegram, a potom je objavljena i na Twitteru. Korisnik @Tendar napisao je u opisu kako se snimka odnosi na borbe koje se trenutačno vode u Bahmutu.

– Jučer sam izvijestio da su Rusi potisnuti iza ulice Korsunskogo u Bakhmutu i ovdje imamo vizualne dokaze, i to kakve. Ukrajinski UR-77 pucao je ravno u ruske položaje i aktivirao naboj koji ih je smrvio u prah – stoji u objavi na Twitteru, prenosi portal War Zone.

Meteorit koristi šasiju samohodnog topa 2S1 Gvozdika i opremljen je lanserom s dva linijska punjena za čišćenje mina (MCLC). Oni se projektilima lansiraju u minsko polje. Punjenje stvara udarni val koji aktivira mine ili druga neeksplodirana ubojita sredstva. Tako se stvara šest metara širok i do 90 metara dugačak očišćeni koridor. Iz ovoga se može vidjet njegova šira primjena, no s vrlo ograničenim dometom, piše War Zone.

Korisnik @Tendar navodi kako je Ukrajina u rat ušla bez Meteorita u svojim redovima te da su do ''najmanje 13'' komada došli zarobivši ruske primjerke. Blog Oryx, koji uspoređuje ruske gubitke koristeći otvorene obavještajne podatke, navodi taj broj na 16, iako nisu svi nužno operativni.

The War Zone o zarobljavanju raznih ruskih vozila izvještavao je i ranije tijekom prvih napada Rusa. Među tim prvim ''ulovima' bio je i Meteorit koji je, prema tadašnjim podacima, snimljen na sjeveroistoku Ukrajine te je kasnije viđen kako ga vuče traktor. Pišu i kako bi korištenje Meteorita u ofenzivne svrhe u urbanom okruženju imalo smisla zbog njegove sposobnosti da isporuči veliku količinu eksplozivne sile na široko područje i to s velikom preciznošću.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar zong
zong
16:34 07.04.2023.

Još malo pa će nam Ukri pričati kako su razbili rusku diviziju poljevanjem vrelim uljem...🤣🤣

HR
Hrvoje5
12:21 07.04.2023.

Svakako, prosječni ukrajinac skače 4m u zrak i trči 100m za 2 sek, a kuhinjske miksere koristi za razbijanje ruskih trupa, haha

Avatar NasaPosla
NasaPosla
13:01 07.04.2023.

Navijači,ima li vas,koji želite mir u Ukrajini?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije