alarm u pentagonu

FOTO Rusi se dočepali tajnih američkih ratnih dokumenata, neke stvari su izmijenili?

Pentagon
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
07.04.2023.
u 11:12

Pentagon istražuje tko bi mogao stajati iza curenja dokumenata koji su se pojavili na Twitteru i Telegramu

Nakon što je New York Times izvijestio da su iscurili povjerljivi ratni dokumenti koji detaljno opisuju tajne planove Amerike i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske prije planirane ofenzive, dopisnik The Wall Street Journala Yaroslav Trofimov objavio je na svom Twitteru fotografije iz tajnih dokumenta. Vojni analitičari rekli su da se čini da su dokumenti u određenim dijelovima izmijenjeni u odnosu na njihov izvorni format, preuveličavajući američke procjene stradalih u ratu i podcjenjujući procjene ubijenih ruskih vojnika. To bi moglo upućivati da iza svega stoji Moskva. Upravo se razlike vide na fotografijama Trofimova. Na lijevoj fotografiji su navodno autentični dokumenti, a na desnoj oni koji bi mogli biti izmijenjeni u režiji Rusa. Naime, na jednoj je brojka od 43,5 tisuća ruskih smrtnih slučajeva, a na drugoj ta brojka bila je 17,5 tisuća. Kod Ukrajinaca se brojka od 17,5 tisuća pretvorila u 71,5 tisuća. Gubici ruskih vozila smanjili su se na fotografijama sa 6004 na 600. 

Inače, dokumenti su objavljeni ovaj tjedan na društvenim mrežama. Pentagon istražuje tko bi mogao stajati iza curenja dokumenata koji su se pojavili na Twitteru i Telegramu, platformi s više od pola milijarde korisnika koja je široko dostupna u Rusiji, piše New York Times. Dokumenti su se proširili na Twitteru i Telegramu, a navodno sadrže grafikone i detalje o isporukama oružja, jačini bataljuna i drugim osjetljivim informacijama, piše Times. To predstavlja značajan propust američkih obavještajnih službi u nastojanju da pomognu Ukrajini. Analitičari kažu da bi izmjene u sadržaju mogle biti pokušaj Rusa da dezinformira. Bidenovi dužnosnici radili su na tome da ih izbrišu, ali do četvrtka navečer nisu uspjeli. "Svjesni smo izvješća o objavama na društvenim mrežama te ih istražujemo", rekla je Sabrina Singh, zamjenica glasnogovornika Pentagona, piše NYT.

Dokumenti ne odaju konkretne borbene planove, poput toga kako, kada i gdje Ukrajina namjerava pokrenuti svoju ofenzivu, za koju američki dužnosnici kažu da će vjerojatno uslijediti u sljedećih mjesec dana.  Podaci u dokumentima stari su najmanje pet tjedana, a posljednji datiraju od 1. ožujka, stoji u izvješću.

Jedan od dokumenata sažeo je rasporede obuke 12 ukrajinskih borbenih brigada i rekao da njih devet obučavaju snage SAD-a i NATO-a, te da im je potrebno 250 tenkova i više od 350 mehaniziranih vozila, pišu novine. Dokumenti, od kojih je barem jedan nosio oznaku "strogo povjerljivo" počeli su kružiti ruskim društvenim medijima.

Neki analitičari kažu da se dijelovi dokumenata čine ipak autentičnima i da će Rusiji pružiti vrijedne informacije poput rasporeda za isporuku oružja i trupa, nagomilavanja ukrajinskih trupa i drugih vojnih detalja. Informacije u dokumentima također detaljno navode stope izdataka za streljivo pod ukrajinskom vojnom kontrolom, uključujući ono za raketne sustave Himars, topničke raketne sustave američke proizvodnje koji su se pokazali vrlo učinkovitima protiv ruskih snaga.

Video: Djevojka optužena za ubojstvo ruskog blogera, pojavila se danas pred sudom, evo kako je izgledala

Komentara 9

DU
Deleted user
11:57 07.04.2023.

Hollywood radi! Tako je bilo i za Sjeverni tok, skupilo se par klinaca, došli jahticom i boom,.... Stvarno, tko u to sve što nam govore vjeruje morao bi da potraži stručnu pomoć.

Avatar zong
zong
11:53 07.04.2023.

"Rusi se doćepali tajnih američkih dokumenata, neke stvari su izmjenjali..." Ma naravno... Sada znamo i kako će Ameri pokušati smanjiti štetu na stvarima iz tih dokumenata koje ih najviše bole kada izađu u javnost.

MA
MarasG
11:34 07.04.2023.

Vidim to iskljucivo kao jedan cin medijskog rata i " prodavanja" laznih informacija.Sumnjam u autenticnost tih "otkrivenih" dokumenata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije