Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESETLJEĆIMA SMANJUJU MOĆ

Stručnjak okrivio Merkel za stanje vojske: Njemačka ne bi izdržala tjedan dana ruskih napada

Inauguration of new Inspector General of Germany's army Bundeswehr, in Berlin
Foto: Annegret Hilse/REUTERS
1/3
22.03.2023.
u 08:41

U proteklih godinu dana, prema Bartelsu, ništa nije učinjeno, a 'zaokret u upravljanju' koji je najavio Olaf Scholz opisao je kao 'katastrofu'

Na konferenciji instituta Denkfabrik R21 na temu 'Njemačka nakon ere Merkel', bivši državni povjerenik za obranu Hans-Peter Bartels u utorak je kritizirao dugogodišnju kancelarku jer je dopustila propadanje vojske nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

- Njemačka je desetljećima smanjivala svoju vojnu moć, a s Angelom Merkel 'letjela je naslijepo'. Operativna spremnost Bundeswehra danas je na samom dnu. Da nije bilo američkog atomskog kišobrana, Njemačka bi ovih dana provodila besane noći - ocijenio je strogo Bartels, prenosi Fenix magazin.

On kaže da, iako su se ruske oružane snage u Ukrajini pokazale 'iznenađujuće nesposobnima', Njemačka u svom trenutnom stanju ne bi mogla izdržati niti tjedan dana takvih napada.

Ustvrdio je i kako 'poznati golemi deficit', koji je nastao tijekom desetljeća zanemarivanja Bundeswehra, sada zbog slanja oružja Ukrajini zjapi još dublje. - Streljivo, samohodne haubice, raketne bacače i tenkove trebalo je odmah naručiti od industrije - istaknuo je.

U proteklih godinu dana, prema Bartelsu, ništa nije učinjeno, a 'zaokret u upravljanju' koji je najavio Olaf Scholz opisao je kao 'katastrofu'.

VIDEO Neočekivane posljedice krize: Njemačka pivnica nudi pivu u zamjenu za suncokretovo ulje

Komentara 4

IV
IvanHB1
16:07 22.03.2023.

Njemačka bi doživjela kolaps da je samo stranci napuste,nebi joj Putin trebao.

Avatar Balcanicus
Balcanicus
19:51 22.03.2023.

To propadanje je počelo prije Merkelice. Odmah nakon hladnog rata su otkazani ugovori za streljivo, rakete i slično. Zatvarane su tvornice. Sada se čude da nema granata i da ih nema tko napraviti.

ZA
zagabria1
08:58 22.03.2023.

Njemačka i ne treba vojsku jer je dokazala da se ne zna kontrolirati. Ovako je bolje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije