SEZONA URAGANA

Stručnjake zbunjuje vremenski fenomen: 'Da ste mi prije mjesec dana rekli, ne bih vam vjerovao'

Hurricane Ernesto moves on in the Atlantic Ocean after making landfall on Bermuda
Foto: NOAA/REUTERS
1/4
11.09.2024.
u 09:31

Više od 40% svih tropskih aktivnosti u tipičnoj sezoni događa se nakon 10. rujna, tako da postoji mogućnost da oluje ponovno razviju u sljedećim mjesecima

Početak rujna trebao bi biti period kada je sezona uragana na vrhuncu. Prognostičari su predviđali da će se nizati oluja za olujom, no Atlantski ocean obavijen je rijetkom i čudnom mirnoćom koja je zbunila stručnjake i poništila njihova očekivanja. Unatoč uvjetima koji su potaknuli predsezonska predviđanja, niti jedna oluja nije se formirala u Atlantiku od Ernesta sredinom kolovoza, što se nije dogodilo 56 godina.

"Da ste mi prije mjesec dana rekli da se ništa neće (razviti) nakon Ernesta, ne bih vam vjerovao", rekao je Phil Klotzbach, stručnjak za uragane i istraživač na Državnom sveučilištu Colorado. "To je stvarno iznenađujuće." Na neobičnu sezonu utjecali su ekstremni atmosferski uvjeti koji su posljedica klimatskih promjena, kažu stručnjaci. Znanstvenici su dugo govorili da će zagrijavanje svijeta u konačnici rezultirati s manje oluja koje će biti intenzivnije i jače, piše CNN.

Uvjeti za razvoj uragana - topla oceanska voda, minimalni vjetrovi koji ometaju oluje na višim razinama i obilje vlažnog zraka - postoje, ali oluje se ne događaju. Na to su utjecali manje shvaćeni atmosferski čimbenici, rekao je Klotzbach, a oni su povezani s globalnim zagrijavanjem.

VEZANI ČLANCI:

Atlantik je bio gotovo rekordno topao od prije početka sezone. Potaknuo je rekordni uragan 5. kategorije Beryl. Ali, topla voda ne može pojačati oluje ako one tamo uopće ne dođu. Gotovo svi uragani potječu od olujnog vremena koje dolazi s obale središnje Afrike. Otprilike od sredine ljeta, oni su pomaknuti sjevernije nego inače – čak u jedno od najsušnijih područja na Zemlji – Saharu. Suh, prašnjav zrak i niže temperature oceana, u blizini sjeverozapadne obale kontinenta, u kombinaciji su ugušili oluje.

Zajedno sa zagrijavanjem na površini, čak i najviše razine troposfere zagrijavaju se tijekom vremena, pokazalo je istraživanje iz 2023. objavljeno u časopisu Nature. Ovaj bi trend potencijalno mogao zadržati oluje u Atlantiku mnogo prigušenijim tijekom najtoplijeg dijela godine, slično onome što se dogodilo ove godine. Neobično vrijeme znači da trenutno nema legitimnih izgleda za oluju. Ipak, stručnjaci upozoravaju da sezona nije gotova. Više od 40% svih tropskih aktivnosti u tipičnoj sezoni događa se nakon 10. rujna, tako da postoji mogućnost da oluje ponovno razviju u sljedećim mjesecima.

GALERIJA Jedan od najljepših dvoraca nadomak Zagreba ima jezivu povijest, godinama je trunuo, a sada čeka renesansu
Hurricane Ernesto moves on in the Atlantic Ocean after making landfall on Bermuda
1/48
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar svinjski_biser2
svinjski_biser2
12:43 11.09.2024.

manipulacije vremenom i "man made" stvaranje uragana je već odavno patentirano, slabi neki stručnjaci da su zbunjeni i da to ne znaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije