zatvorena za promet

Strug se izlio, pod vodom Ekoetno selo i cesta Plesmo prema Krapju

voda,ekoetno selo,strug,portal (1)
Foto: Željko Gašparović/PIXSELL
1/8
09.04.2013.
u 16:35

Zaobalne vode preplavile su poljoprivredne površine i livade. Slijevale su se i od kanala Strug kroz dio na kojim nije izgrađen nasip, kaže Željko Mlinarević

- Voda se još ne povlači s površina koje je ovih dana poplavila, niti na području jasenovačke Posavine, gdje voda još prijeti selu Košutarica kao i u Plesmu na području grada Novska. Dok je proteklih dana sva pozornost bila uperena prema visokom vodostaju Save, i opasnosti koje ja je bila za više naselja u Posavini, mještani sela Plesmo borili su se s razlijevanjem kanala Strug. Vrtovi i okućnica su poplavljeni, kao i poznato Ekoetno sela \'\'Strug“, niz turističkih objekata smještenih u neposrednoj blizini Struga. Poplavljene su niže prostorije restorana, pune su vode, a očajni vlasnik kaže, da je voda počela prodirati krajem proteklog vikenda, a pronalazi i uzrok. 

- Zaobalne vode preplavile su poljoprivredne površine i livade. Slijevale su se i od kanala Strug kroz dio na kojim nije izgrađen nasip. Sve zbog toga što se vlasnik zemljišta gdje je trebalo graditi nasip nije dogovorio i pronašao rješenje s Hrvatskim vodama. Radi se o inatu vlasnika pa je meni sada pod vodom deset hektara površine. Da je izgrađen nasip bilo bi puno manje vode. Ona je sada na mjestima duboka i do 4 metra. Šteta je velika i potrajati će dok se prostorije ne prosuše, kazao je Željko Mlinarević, vlasnik. U više je objekta ušla voda, upija je stara cigla i drvo od kojih su građeni, crpke stalno rade ne bi li se malo umanjila šteta. U veliki restoran zaposlenici dolaze uskom stazom preko vreća od pijeska, vlasnik kaže da ne očekuje dugo goste. 

- Htio sam turističke objekte u blizini vode, a sada imam restoran na vodi, dodao je Mlinarević. I vikendaške kućice su pod vodom. Kućica Damira Taritaša, ribiča iz Bjelovara do prozora je poplavljena, a na kavu u restoran je došao čamcem. Mještani od kućnog praga mogu u čamcem, u vožnju vrtovima iz kuća koji su pod vodom. Situacija je teška no malo zabavne vožnje za mladu obitelj Matić, s djecom i psom. . Zbog vode zatvorena je cesta od Plesma prema Krapju, pa školski prijevoz nije došao po Anu i Nataliju, a niti drugih desetak učenika iz Plesma, koji od početka tjedna izostaju na nastavi u Osnovnoj školi u Jasenovcu. U postavljanju vreće uključeni su mještani, no u ispomoć postigli su im radnici \'\'Presoflex vodogradnje“ iz Požega, koji trenutno utvrđuju sva kritična mjesta.

>>U sisačkim selima deseci kuća pod vodom, najkritičnije u Žabnu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije