Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
36 trgovina u Zagrebu

Studenac preuzima zagrebački trgovački lanac Decentiju, grade i novi distribucijski centar

Šibenik: Trgovački lanac "Studenac" preuzeo trgovine "Pemo"
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
26.06.2024.
u 12:04

Do kraja 2023. godine, tvrtka je upravljala s 1265 trgovina diljem Hrvatske i tako uspostavila snažnu prisutnost u lokalnim zajednicama

Studenac, najbrže rastući maloprodajni trgovački lanac u Hrvatskoj po broju trgovina, planira preuzeti 36 trgovina zagrebačkog lanca Decentia i tako nastaviti svoju strategiju širenja uključivanjem lokalnih i regionalnih trgovačkih lanaca u svoju mrežu, priopćili su iz te kompanije u vlasništvu fonda kojim upravlja Enterprise Investors, jedan od najvećih investicijskih fondova privatnog kapitala u Srednjoj i Istočnoj Europi. Transakcija je trenutno u procesu odobrenja Hrvatske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Iz Studenca kažu kako će po uspješnom završetku procesa ojačati svoju poziciju u kontinentalnoj Hrvatskoj, posebice u Zagrebu, gdje će biti dostupni kupcima na više od 130 lokacija. Decentia je zagrebački trgovački lanac osnovan 2001. koji je lani ostvario prihod veći od 38 milijuna eura. Prosječna veličina prodajne površine trgovina je 110 četvornih metara. Sve to, naravno, uklapa se u Studenčevu politiku formata trgovine-susjeda koje razvija sljedeći strategiju organskog rasta odnosno otvaranja vlastitih trgovina te preuzimanja i uključivanja maloprodajnih lanaca u svoju mrežu. Studenac je na ovaj način više nego utrostručio broj svojih trgovina od 2018. i tako se pozicionirao kao najveći maloprodajni trgovac u zemlji po broju lokacija.

– Nakon integracije više od 650 trgovina u svoju mrežu kroz preuzimanja tijekom proteklih šest godina, Studenac je razvio model kojim stječe razumijevanje potreba lokalnih potrošača. U skladu s time prilagođava svoju ponudu i optimizira asortiman proizvoda na svakoj lokaciji kako bi povećao zadovoljstvo kupaca i operativnu učinkovitost – kažu iz Studenca. Do kraja 2023. godine, tvrtka je upravljala s 1265 trgovina diljem Hrvatske i tako uspostavila snažnu prisutnost u lokalnim zajednicama, od užurbanih urbanih središta poput Zagreba i Splita do ruralnih područja s nižom gustoćom naseljenosti.

Prema pisanju PAP Biznesa, što iz EI-ja nisu htjeli komentirati, Studenac bi do kraja ove godine mogao biti izlistan i na burzama u Zagrebu i Varšavi, a u konzorciju koji će ponuditi dionice te omiške tvrtke bit će JP Morgan, Jefferies, Erste Bank i Santander Bank. Prema podacima Fine, ukupni prihodi tog trgovačkog lanca u Hrvatskoj, 6. u Top 10 trgovaca, lani su iznosili 659,1 milijun eura, a dobit gotovo 3,5 milijuna eura.

POVEZANI ČLANCI:

Dugoročna strategija kompanije, tvrdi se, usmjerena je na dodatno povećanje tržišnog udjela i jačanje pozicije najbrže rastućeg trgovačkog lanca kroz nastavak širenja mreže trgovina, ulaganje u postojeću te kontinuirane inovacije. S druge strane, nije tajna, čeka se i potencijalni kupac za Studenac, s obzirom na to da je uobičajena politika EI-ja da zdravim kompanijama koje je akvizirao najmanje utrostruči vrijednost i proda ih dalje, u pravilu u roku oko pet godina. U međuvremenu se i dalje ulaže u poslovanje pa je ovih dana najavljeno i kako će Studenac do iduće godine upravljati novim distribucijskim centrom u Velikoj Gorici. Novi objekt prostirat će se na više od 36 tisuća četvornih metara što u konačnici podrazumijeva i približno 500 novih radnih mjesta.

– Izgradnja novog distribucijskog centra čije otvaranje planiramo u drugom kvartalu 2025. još je jedan značajan iskorak u našem poslovanju. Dobro optimiziran opskrbni lanac jedna je od konkurentskih prednosti Studenca i na njoj ćemo temeljiti daljnji razvoj naše mreže susjedskih trgovina – istaknuo je tom prigodom Michal Senczuk, predsjednik Uprave Studenca.

GALERIJA Robotaksi Verne

Šibenik: Trgovački lanac "Studenac" preuzeo trgovine "Pemo"
1/15

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije