PRESUDA

Sud Europske unije: EK nije bila dovoljno transparentna oko objave ugovora o nabavi cjepiva protiv Covida-19

Plenary session of the European Parliament
Foto: Philipp von Ditfurth/DPA
1/4
17.07.2024.
u 13:36

Europska komisija se u priopćenju brani tezom da presuda zapravo u većini spornih točaka staje na stranu postupanja Komisije.

Samo dan uoči glasanja Europskog parlamenta o izboru Ursule von der Leyen na drugi mandat na mjestu predsjednice Europske komisije, jutrošnja presuda Suda Europske unije, koja kaže da njezina Komisija nije bila dovoljno transparentna oko objave ugovora o zajedničkoj nabavi cjepiva protiv Covida-19, uzdrmala je njemačku kandidatkinju i njezine šanse za reizbor.

I dalje se očekuje da će gospođa von der Leyen vjerojatno imati većinu prilikom sutrašnjeg glasanja u EP-u, premda bi to mogla biti tijesna većina. Ali, presuda ju je svejedno uzdrmala jer mnogi europarlamentarci, koji se protive ili nisu sigurni oko njezina drugog mandata, imaju prigovore na način na koji je Komisija pod njezinim vodstvom pregovarala tijekom globalne pandemije koronavirusa o nabavi cjepiva.

VEZANI ČLANCI

“Tijekom 2020. i 2021. Komisija i neka farmaceutska poduzeća sklopili su ugovore o kupnji cjepiva protiv Covid-19. Približno 2,7 milijardi eura brzo je isplaćeno kako bi se mogla napraviti čvrsta narudžba za više od 1 milijarde doza cjepiva. Tijekom 2021. neki zastupnici u Europskom parlamentu i privatni pojedinci zatražili su, na temelju zakonskih propisa, pristup tim ugovorima i određenim povezanim dokumentima kako bi mogli razumjeti njihove odredbe i uvjete, te se uvjeriti da je javni interes zaštićen. Kako je Komisija odobrila samo djelomičan pristup tim dokumentima, koji su objavljeni na internetu u redigiranim verzijama, spomenuti zastupnici Europskog parlamenta i privatni pojedinci pokrenuli su tužbe za poništenje pred Općim sudom Europske unije. U svojim presudama, Opći sud djelomično prihvaća dvije tužbe i poništava dosadašnje odluke Komisije, s obzirom da sadrže nepravilnosti”, kaže se u priopćenju suda nakon presude.

- Presudom je odbačen automatizam kojim se Komisija pozvala na povjerljivost gotovo svega što je relevantno u tim ugovorima - komentirali su u klubu zastupnika zelenih, čiji su zastupnici podnijeli tužbe

Europska komisija se u priopćenju brani tezom da presuda zapravo u većini spornih točaka staje na stranu postupanja Komisije

VEZANI ČLANCI

“Sud priznaje da zaštita komercijalnog interesa obuhvaća odredbe ugovora koje se odnose na: a) lokaciju proizvodnih pogona; b) odredbe o pravima intelektualnog vlasništva; c) odredbe o predujmovima; d) pristup rokovima isporuke. Opći sud potvrdio je da je Komisija imala pravo omogućiti samo djelomičan pristup. Samo je djelomično prihvatio tužbu u dvije točke. Presudio je da je Komisija trebala pružiti dodatna objašnjenja kako bi opravdala odbijanje pristupa određenim odredbama ugovora. Presudio je i da je Komisija trebala dostaviti osobne podatke članova pregovaračkih timova koji se sastoje od predstavnika država članica i dužnosnika Komisije”, kaže se u priopćenju EK. 

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta, član kluba zastupnika europskih konzervativaca i reformista, u jučerašnjem je intervjuu za Večernji List otkrio da će i on biti među onim zastupnicima koji će glasati protiv Ursule von der Leyen zbog njezine uloge u zajedničkoj nabavi cjepiva. Tu njezinu ulogu istražuje i Ured europske javne tužiteljice (EPPO), i to ponajprije zbog poruka koje je putem mobitela predsjednica Komisije izmjenjivala s glavnim direktorom Pfizera Albertom Bourlom

Komentara 9

D3
dylan 3
14:31 17.07.2024.

Europski sud pravde presudio je da je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen prekršila europski zakon držanjem ugovora o ubrizgavanju mRNA u pretjeranoj tajnosti. Ursula von der Leyen udana je za njemačkog liječnika Heika von der Leyena, koji je direktor tvrtke Orgenesis u vlasništvu Pfizera. Ista tvrtka s kojom je Ursula potpisala ugovor vrijedan 71 milijardu eura za kupnju astronomskih 4,6 milijardi doza (10 po građaninu)

DI
dino85
14:39 17.07.2024.

Svi oni koji su smetali Merkel, završili su u EU Parlamentu, ništa drugačije nije ni kod nas. Samo što je dotična dama kao ministrica obrane u Njemačkoj rasipala novce šakom i kapom, na svakojake vrste savjetnika i povjerenstava, ali štaćeš jad taki imaju moć, a ljudi misle da je iz naroda, da, dok su ju birali, a za koga radi poslije, to se nepita.

Avatar Vrsalj
Vrsalj
14:29 17.07.2024.

Imala je ona dosta afera dok je bila njemačka ministrica ali sve se zataškalo valjda neće i sad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije