Glasanje u 14 američkih saveznih država

Superutorak: Sanders vodi u Kaliforniji, Biden u Teksasu

Joe Biden
Foto: Eric Thayer/REUTERS/PIXSELL
1/6
04.03.2020.
u 08:38

Superutorak, dan kada glasa 14 američkih saveznih država, imat će presudan utjecaj na to tko će se od demokratskih kandidata suprotstaviti Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u studenome. Dosad je dao vjetar u leđa Joeu Bidenu.

Senator Bernie Sanders vodi u Kaliforniji na stranačkim predizborima za predsjedničku nominaciju, prema procjenama velikih američkih televizijskih postaja, a bivši američki potpredsjednik Joe Biden u blagoj je prednosti u Teksasu u kojemu je televizijska kuća NBC već proglasila njegovu pobjedu.

 

U SAD-u su zatvorena sva birališta na izborima za demokratsku stranačku nominaciju za američke predsjedničke izbore.

Superutorak, dan kad je glasalo 14 američkih saveznih država, ima ogromni utjecaj na to tko će se od demokratskih kandidata suprotstaviti Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u studenome. 

Superutorak je vratio u život kampanju bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena (77) koji sada ima 302 sigurna od potrebnih 1991 delegata za demokratsku nominaciju za američke predsjedničke izbore. Senator Bernie Sanders (78) ima 234 sigurnih delegata. Prema procjenama velikih televizijskih postaja bivši američki predsjednik pobjednik je u Teksasu, Virginiji, Sjevernoj Karolini, Tennesseeju, Alabami, Arkanzasu, Oklahomi, Minnesoti i Massachusettsu. Sanders je po projekcijama pobijedio u Vermontu, Coloradu i Utahu. U Maineu su Sanders i Biden izjednačeni.

Gubitnik superutorka je milijarder Michael Bloomberg koji je odnio pobjedu samo na Američkoj Samoi koja nosi šest glasova delegata, te senatorica Elizabeth Warren.

U superutorak odlučuje se u 14 američkih saveznih država o 1357 delegata koji u srpnju biraju stranačkog kandidata za američke predsjedničke izbore - Kalifornija (415 delegata), Teksas (228), Virginia (99) , Massachusetts (91), Tennessee (64), Alabama (52), Arkansas (31), Oklahoma (37), Minnesota (75), Vermont (16), Colorado (67), Utah (29), Sjeverna Karolina (110) i Maine (24).

Broj delegata koji kandidat dobije u saveznoj državi ovisi o postotku osvojenih glasova.

Trump proglasio pobjedu 

Američki predsjednik Donald Trump pobijedio je u saveznim državama u kojima su dosad zatvorena birališta u superutorak, što je bio i očekivani rezultat budući da se natječe gotovo bez suparnika. U tvitovima, Trump je zahvalio državama Vermont, Sjeverna Karolina, Alabama, Oklahoma, Massachusetts, Tennessee i Maine.

U nekim državama, kao što je Virginia, republikanci su otkazali predizbore jer je bilo potpuno jasno da će Trump pobijediti.

Superutorak je dan kada i demokrati i republikanci biraju na predizborima kandidate za predsjedničke izbore u 14 saveznih država. Međutim, kod republikanaca su ti izbori malo relevantni pošto aktualni predsjednik SAD-a nema ozbiljne rivale, te je nezamisliv bilo kakav ishod osim njegove nominacije na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u kolovozu.

Komentara 8

AA
Aartur
07:19 04.03.2020.

Na prošlim predizborima, Trump je počeo kao totalni outsajder kojeg su potpuno ignorirali jer se smatralo da nema nikakve šanse. Na ovim predizborima je praktički bez konkurencije. Voljeli ga ili ne, činjenica je da takav preokret može napraviti samo talentirani političar.

KO
kopemife
08:58 04.03.2020.

Kad ce suceljavanje s Trumpom. Onaj jerry springer show. 😂😂😂

DU
Deleted user
08:39 04.03.2020.

Po onome što sam čuo Sanders se čini jedini normalan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije