Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI GODINE OD UHIĆENJA

Supružnici optuženi da su lažirali trgovinu čeličnim armaturama te oštetili proračun za 27,7 milijuna kuna

Ovjeravanje ugovora pečatom
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
04.01.2022.
u 15:06

Optuženo je osam osoba predvođenih supružnicima Ivanom i Mirjanom Ušljebrkom, a USKOK je optužnicu podigao i protiv  tvrtke Kajzer d.o.o..

Prošlo je gotovo tri godine od njihovog uhićenja, a sada ih je USKOK optužio da su u sklopu zločinačkog udruženja počinili zloporabe kojima su, trgujući čeličnim armaturama, proračun oštetili za oko 27,7 milijuna kuna, dok su sebi pribavili nepripadajuću imovinsku korist od oko 6,7 milijuna kuna.

Optuženo je osam osoba predvođenih supružnicima Ivanom i Mirjanom Ušljebrkom, a USKOK je optužnicu podigao i protiv  tvrtke Kajzer d.o.o. Osim njih dvoje još su optuženi Zlatko Oremuš, Duje Ljevar, Tomislav Marić, Aleksander Horvat, Jasmin Alihodžić i Marko Krajcar.

Prema optužnici, djela za koja se sada terete počinili su od listopada 2016. do  31. siječnja 2019. na području Zagreba i  Siska. Pojednostavljeno rečeno, bračni par Ušljebrka je osmislio dobar sistem izvlačenja novca. Prema optužnici, supružnici Ušljebrka su preko tvrtke Kajzer sami nabavljali  čelične armature od dobavljača iz Italije, Slovenije, BiH, Mađarske, Slovačke i Rumunjske te su robu dalje prodavali na području Hrvatske.

Armature su sami naručivali i organizirali  njihov prijevoz do skladišta tvrtke Kajzer. Međutim, u poslovnoj dokumentaciji su prikazivali da su robu kupili u  Hrvatskoj i to od tvrtki drugih optuženika. USKOK ih tereti da su  izrađivali nevjerodostojne račune, s obračunatim PDV-om koje su ispostavljali Kajzeru.

Tvrtka Kajzer je, pak, na temelju tih lažnih faktura neosnovano iskazivala pretporez i tako su umanjivali obvezu plaćanja PDV-a. Prema optužnici, Kajzer je uplaćivao novac na račune navodnih posrednika koji su onda dio dobivenih sredstava isplaćivali dalje dobavljačima, a u gotovini je podignuto oko 6,8 milijuna kuna.

>> VIDEO Vozaču prijeti 82.300 kuna kazne i četiri mjeseca zatvora

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije