Odvratne izjave

Suspendiran ruski voditelj koji je pozivao na utapanje ukrajinske djece, sad kaže da mu je žao...

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
24.10.2022.
u 13:40

U emisiji emitiranoj prošli tjedan, Krasovski je izazvao pravi skandal rekavši kako djecu koja su Ruse smatrala okupatorima pod Sovjetskim Savezom trebalo baciti ravno u rijeku s jakom strujom i utopiti ili ih zatvoriti u kolibu i zapaliti.

Ruska državna televizija Russia Today suspendirala je televizijskog voditelja Antona Krasovskog nakon što su njegovi komentari puni mržnje o Ukrajini izazvali zgražanje u zemlji i inozemstvu.

Glavna urednica, Margarita Simonjan objavila je kako je odluku donijela zbog njegovih "odvratnih" komentara, dodajući kako nitko na RT-u ne dijeli njegovo mišljenje. Kao voditelj RT-ovog programa na ruskom jeziku, 47-godišnji Krasovski je mjesecima govorio s mržnjom o Ukrajini, a od veljače je na popisu sankcija EU-a.

U emisiji emitiranoj prošli tjedan, Krasovski je izazvao pravi skandal rekavši kako djecu koja su Ruse smatrala okupatorima pod Sovjetskim Savezom trebalo baciti ravno u rijeku s jakom strujom i utopiti ili ih zatvoriti u kolibu i zapaliti.

Krasovski je odgovarao na izvještaj ruskog pisca znanstvene fantastike Sergeja Lukjanenka o tome kako su mu, kada je prvi put posjetio Ukrajinu 1980-ih, djeca rekla da bi bilo bolje da im Moskva nije okupirala zemlju.

- Trebalo ih je utopiti u Tisini (rijeci). Samo utopite tu djecu, utopite ih ili strpajte u kolibe i spalite - izjavio je tada Krasovski.

Negirao je i pravo Ukrajine na postojanje, pozvao na strijeljanje Ukrajinaca i banalizirao silovanja.

Naime, u dijelu intervjua, koji je podijeljen na društvenim mrežama Krasovski se nasmijao izvještajima da su ruski vojnici silovali starije Ukrajinke tijekom invazije.

Negirao je i pravo Ukrajine na postojanje, pozvao na strijeljanje Ukrajinaca i banalizirao silovanja.

Komentar Krasovskog izazvao je bijes u Ukrajini i na Zapadu, potvrđujući tvrdnje da Rusija namjerava iskorijeniti Ukrajince kao naciju. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je međunarodnu zajednicu da zabrani RT koji emitira i na engleskom jeziku.

- Vlade koje još uvijek nisu zabranile RT moraju pogledati ovaj isječak. Agresivno poticanje na genocid nema veze sa slobodom govora. Potrebno je zabraniti RT u cijelom svijetu - poručio je Kuleba.

Urednica Simonjan rekla je da je Krasovskog zahvatilo "privremeno ludilo" i da ona privremeno prekida suradnju RT-a s njim kako nitko ne bi pomislio da ona ili drugi zaposlenici RT-a dijele takva stajališta.

Krasovski, nekoć smatran liberalnim novinarom, posljednjih godina je nekoliko puta privukao pozornost zbog veličanja nasilja.

Početkom listopada rekao je da slavi raketne napade na Ukrajinu. - Plešem na balkonu u spavaćici na kojoj piše 'Ruska armija - rekao je. Suspendirani voditelj u ponedjeljak je na društvenim mrežama objavio kako mu je žao što je prešao granicu i dodao da se ponekad "zanese".

- Pa, dogodi se. U eteru si, zaneseš se i ne možeš stati. Molim za oprost sve koje je ovo zaprepastilo - rekao je Krasovski.

Video: Snimka s kacige ruskog pilota: Avion mu je pogođen, on se katapultirao

Komentara 24

PR
prajdali100
13:59 24.10.2022.

Pozvao JAVNO na masovna ubojstva djece i sutradan kaže da mu je žao ! Ajde !

Avatar Payback
Payback
13:56 24.10.2022.

Sad će on uskoro biti poslan na bojišnicu..pa će plivati kroz Dnipr

DU
Deleted user
15:09 24.10.2022.

Sindrom Vulin se širi ruskim prostranstvima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije