Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
8 na moru, 4 na unutarnjim vodama

Sustav lučkih kapetanija slavi 250 godina, do 2027. obnova flote

Šibenik: Brod Lučke kapetanije u kanalu sv. Ante
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
20.05.2024.
u 18:05

Lučke kapetanije ustrojene su unutar Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nadležne za obavljanje poslova sigurnosti plovidbe i nadzora pomorskog dobra

Danas, na Europski dan pomorstva, u Rijeci će se obilježiti 250 godina od uspostave sustava lučkih kapetanija u Hrvatskoj. – Ovo je za Hrvatsku kao pomorsku zemlju zaista velika obljetnica, koja pokazuje da imamo i tradiciju i kontinuitet postojanja iznimno važne službe na moru. Naša je zadaća i dalje osiguravati što bolje uvjete za rad ljudima koji rade u kapetanijama i koji čine stup sustava sigurnosti plovidbe – kaže Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

Sustav lučkih kapetanija na prostoru Republike Hrvatske postoji u kontinuitetu od "Državnog proglasa o plovidbi" iz 1774. godine, dok središnji upravni organi postoje od 1850. godine, čime se zadržava tradicijski identitet i organizacija lučkih kapetanija i središnje uprave kao okosnice vlasti na moru i u pomorstvu.

Danas na području Republike Hrvatske imamo 12 lučkih kapetanija, od kojih je osam na moru (Pula, Rijeka, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik), četiri na unutarnjim vodama (Sisak, Osijek, Slavonski Brod i Vukovar) te 61 ispostava lučkih kapetanija, u kojima je trenutačno zaposleno 397 službenika, a u tijeku su natječaji za dodatna zapošljavanja.

Lučke kapetanije ustrojene su unutar Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nadležne za obavljanje poslova sigurnosti plovidbe i nadzora pomorskog dobra. Obavljaju traganje i spašavanje na moru i na rijekama i jezerima, sprječavanje onečišćenja mora i morskog okoliša te rijeka i jezera, nadzor i upravljanje pomorskim prometom te riječnim prometom, inspekcijski nadzor sigurnosti plovidbe, inspekcijski nadzor nad zaštitom okoliša od onečišćenja s pomorskih objekata i objekata unutarnje plovidbe itd. Provode i utvrđivanje sposobnosti za plovidbu brodica i čamaca, izdaju pomorske i brodarske knjižice, odobrenja za ukrcavanje pomoraca, ispite za stjecanje svjedodžbi i uvjerenja o osposobljenosti pomoraca, brodaraca i nautičara, a rade i druge poslove.

VEZANI ČLANCI:

Hrvatske lučke kapetanije prosječno godišnje obave između 400 do 600 akcija traganja i spašavanja na moru, u prosjeku ukupno godišnje obave oko šest tisuća inspekcijskih pregleda, izdaju oko 40.000 svjedodžbi o osposobljenosti hrvatskim pomorcima i brodarcima te oko 20.000 različitih uvjerenja o osposobljenosti za upravljanje brodicama, čamcima i jahtama. Obave oko 50.00 različitih upisa u Upisnik brodova Republike Hrvatske.

Lučke kapetanije i njihove ispostave trenutačno raspolažu s ukupno 34 plovila (od čega četiri broda), a s obzirom na to da je u tijeku projekt obnove flote lučkih kapetanija, do 2027. godine kapetanije i ispostave raspolagat će s dva nova broda i 39 novih brodica, od čega 15 aluminijskih, 15 stakloplastičnih i devet gumenjaka.

– Zadovoljan sam što smo krenuli u sveobuhvatnu obnovu flote, ali i da smo se izborili za povećanje materijalnih prava, što je sigurno nešto što će i posao u lučkim kapetanijama učiniti atraktivnijim pa već sad imamo brojna zapošljavanja u tijeku. Nastavit ćemo i dalje raditi kako bi sustav funkcionirao najbolje što može, a da je tako, govori i činjenica da, unatoč sve većem broju plovila na Jadranu, bilježimo pad broja nesreća na moru. To možemo zahvaliti našim ljudima u kapetanijama kojima je spašavanje ljudi na moru jedna od osnovnih zadaća, ali i ostalim javnim službama, nautičarima i građanima koji se spremno odazivaju na pomoć kad je to potrebno – kaže ministar Oleg Butković.

 

GALERIJA Jedna od najvećih katastrofa: Pogledajte prizore koji su prije 10 godina šokirali Hrvatsku
Šibenik: Brod Lučke kapetanije u kanalu sv. Ante
1/41

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije