JEDINO SUD TRAJNO ODUZIMA AUTOMOBILE

Svaki mjesec policija oduzme 20-ak auta, a mi smo provjerili kada možete ostati bez vozila

storyeditor/2022-10-16/PXL_111120_30811638.jpg
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
16.10.2022.
u 22:14

Prekršajni zakon propisuje da će predmeti i sredstva koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje prekršaja ili su nastali njegovim počinjenjem, biti oduzeti postoji li opasnost da će ponovno biti korišteni za počinjenje prekršaja.

Mjesečno dvadesetak vozača ostane bez automobila jer im ih oduzme policija. Od siječnja 2021. do kraja rujna ove godine onima koji su u razdoblju od tri godine skrivili dva ili više prekršaja, oduzeto je više od 460 vozila, od čega najmanje 53 trajno!

Posljednji takav slučaj zabilježen je u Međimurju, gdje je 28-godišnjak, odlukom Općinskog suda u Čakovcu, ostao bez 100.000 eura vrijednog Porschea Cayenne. Prekršajni zakon propisuje da će predmeti i sredstva koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje prekršaja ili su nastali njegovim počinjenjem, biti oduzeti postoji li opasnost da će ponovno biti korišteni za počinjenje prekršaja.

– Sud može oduzeti predmete i sredstva i kada je njihovo oduzimanje potrebno radi zaštite opće sigurnosti, javnog poretka, zaštite zdravlja ljudi ili iz moralnih razloga – objašnjavaju u Ministarstvu unutarnjih poslova. Vozač može ostati bez automobila ako vozi suprotnim smjerom od dopuštenog, nagazi na gas 50 kilometara brže od dopuštenog, projuri preko raskrižja kad je na semaforu crveno svjetlo, odbije alkotestiranje, vozi s više od 1,50 promila alkohola u krvi ili pod utjecajem droga ili lijekova, ako vozi bez položenog vozačkog ispita ili mu je vozačka zbog prekršaja oduzeta.

Policija ima ovlasti privremeno oduzeti vozilo, a samo sud može automobil oduzeti trajno. Za trajno oduzeto vozilo brigu potom preuzima područni ured Porezne uprave koja organizira javne dražbe, a novac od prodaje postaje prihod državnog proračuna, na veselje ministra financija. Ako se postupak prodaje ne uspije provesti i ako je to, objašnjavaju u MUP-u, u javnom interesu, oduzeto vozilo može se besplatno dodijeliti tijelima državne vlasti ili jedinicama lokalne i područne samouprave, pravnim osobama koje imaju javne ovlasti i neprofitnim organizacijama za obavljanje humanitarne, socijalne, druge društvene ili općekorisne djelatnosti, a ako se ne proda ili ne dodijeli, uništit će se. 

VIDEO:Propustio vozačicu, a onda je ugledao poruku na stražnjem staklu koja ga je oduševila

Komentara 8

Avatar Zbregov
Zbregov
22:33 16.10.2022.

samo još "čekamo" da policijski posao preuzmu "law enforcement" agencije, odn. po "naški" zaštitarske firme natrpane manijacima! ja uvijek pitam ljude znate li vi tko vam radi red? ako ste se ikada zapitali gdje su vam svi oni šul-kolege iz razreda koji su prolazili sa jedva sa 2?

Avatar Tombstone
Tombstone
02:57 17.10.2022.

Sve 5. Kad bute poceli kastrirati pedofile I silovatelje? Nebute jer ga nemrete prodati I staviti perje u proracun?

Avatar mustafa2
mustafa2
00:25 17.10.2022.

nakaradni zakon nakaradnog zakonodavca. da li za isti prekrsaj uzimaju sluzbene aute ili iznajmljene ili nedajboze "znas ti tko sam ja" ,naravno da ne. za isti prekrsaj uzmu auto vrijedan tisucu eura i 100 tisuca eura, gdje je tu logika? osim toga taj auto moze biti familijski tako da sa tim nakaradnim zakonom kaznjavaju cijelu obitelj jer i zena ostane bez auta ili obrnuto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije