Istraživanje: Alkohol i cigarete učenicima su lako dostupni

Svaki treći sedmaš i osmaš iz Međimurja opija se na tulumima

alkohol
Vjeran Žganec Rogulja
25.11.2009.
u 15:49

Maloljetnici bez ikakvih problema mogu u trgovinama i trgovačkim lancima kupiti limenku piva, kao da kupuju čokoladu – upozorava Gordana Barila.

Petnaestogodišnja djevojčica sa školskom torbom na leđima napuhala je 0,39 promila. Što rade mjerodavne službe? – pita Gordana Barila, predsjednica udruge Roditeljsko krilo iz Pribislavca, koja upozorava na problem lake dostupnosti alkohola i duhanskih proizvoda mlađima od 18 godina. Sve se više djevojaka opija. Roditelje zanima što rade inspekcije i policija jer i alkohol i cigarete negdje treba kupiti.

Svaki deseti puši
– Maloljetnici bez ikakvih problema mogu u trgovinama kupiti limenku piva, kao da kupuju čokoladu, što je protuzakonito – kaže G. Barila. Prema istraživanju provedenom u međimurskim osnovnim školama, čak 35 posto mladih povremeno pije, uglavnom na tulumima i rođendanima, a tri posto ih pije svaki vikend. Svaki deseti učenik puši. Svaki drugi dječak i svaka četvrta djevojčica bili su najmanje tri puta pijani do svoje 15. godine.

Lako i do jointa
Čak 92 posto djece smatra da su alkohol i cigarete lako dostupni, a 44 posto kaže da lako mogu do marihuane. Za kupnju jointa treba im, tvrde, od 10 do 20 minuta! Da nije nikakav problem kupiti pivo u trgovini, potvrdile su nam i srednjoškolke Elizabeta Kraljić i Tamara Srnec, koje često vide vršnjake kako kupuju alkohol.

– Rijetko ih je tko pitao za godine i osobnu. Dečki su znali kupiti paket limenki piva i otići u park – kaže E. Kraljić.

– Ako izgledaš starije od 18, a danas kad se sve cure šminkaju, to nije teško, kupuješ što želiš – dodaje T. Srnec. U nekim čakovečkim kafićima većina gostiju upravo su srednjoškolci, koji u njima krate “rupe” u rasporedu ili čekaju autobus. Mladići koji su izlazili iz kafića samo su se nasmijali na pitanje mogu li za šankom kupiti pivo ili bambus.

– I votku-juice ako treba! – dopunio je učenik koji ne izgleda kao da mu je više od 15 godina. Slično razmišljaju i roditelji. Danica Marciuš uvjerena je da mladi do pića mogu na svakom koraku.

Problem se može riješiti prvo u obitelji, a onda i na razini lokalne zajednice. Država može djelovati samo represivno i kažnjavati trgovine i lokale u kojima maloljetnicima prodaju alkohol. Inspekcija i policija trebaju češće kontrolirati točenje – predlaže.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
23:00 25.11.2009.

a jel si kaj pod jaja hitiju ???????????

IB
Ivana Brkić Ćubela
16:27 25.11.2009.

Ma imam tu Ekipu ispred prodavnice svaki dan i vece Muška družina u kojoj retko ko ima manje od 35 godina. Obožavaju flaširani alkohol i hlad u vrelim letnjim danima. Da nisu to što jesu sigurno bi bili fudbalski selektori,i, teniserski treneri, predsednici države, ugledni biznismeni i privatni preduzetnici. Znaju sve tajne operacije stranih obaveštajnih službi, ko ce biti sledeci Predsednik RH i kako rešiti sve aktulene probleme. Iako svakodnevno konzumiraju alkohol u količinama većim od preporučenih -nisu Alkoholičari! - Jedan moj mi je rekao da u Avganistanu postoji tajni štab Amerikanaca gde oni kloniraju svoje vojnike, hrane ih nekim superalgama i onda ih šalju na misije u svetu. Zbog tih algi oni ne spavaju, jedu samo kad su u bazi i mnogo su izdržljiviji. - Imaju Nemci neki pištolj kojim mogu da pucaju u tebe, a ti to ni ne osetiš, samo ti kroz kožu uđe neki čip, i onda kada oni žele, samo na pištlju kliknu off i taj čip te isključi kao da si usisivač i ti si umro!!! - A onda kad su Srbende bombardovali, bacali su u rezervoare vode neke hemikalije, ali o tome niko ništa nije pričao. A posle su videli da su Srbi imuni na to, ali zato njihovi kad dođu kao turisti na Kosovu porazboljevaju se od te vode! I tako dosadjuju oni svima nama do kasno navece.Dok se ne pojavi Djole i sve ih pojebe Balkon: Vi cete meni krv da sisate svako vece, ne moze da se spava od vas! lavor Hladne vode PLJUSSS Ekipa: E sada cemo ti se keve najebati! Ne znas ti kog si vodom oladio

DA
davormr
18:31 25.11.2009.

Za Hrvatsku bez dima, droge i kladionica! prof. dr. MIROSLAV TUĐMAN PREDSJEDNIK RH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije