Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BULLYING

Svako treće dijete izloženo nekom obliku nasilja putem mobitela

25.11.2008.
u 16:51

Svako treće dijete bilo je izloženo nekom obliku nasilja putem mobitela, a čak 17 posto sudjelovalo je u slanju SMS-ova, fotografija, videozapisa i slika nasilnog sadržaja, rezultati su istraživanja koje je proveo Dom za dnevni boravak djece Tić na uzorku 1742 učenika četvrtih i osmih razreda riječkih osnovnih škola.

Provokatori i žrtve
Osnovnoškolci iz 23 škole rješavanjem upitnika potvrdili su sumnje djelatnika Tića i Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, koji je podržao akciju koja je trajala gotovo godinu dana. Prikupljeni podaci, kojima je cilj bio utvrditi incidenciju izloženosti djece nasilju, način na koji se ono odvija te kako reagiraju na nj, govore o 11 posto djece koja su sama vrlo često predmet izrugivanja, tri posto nasilnika koji to priznaju te 17 posto provokativnih žrtava koje svakodnevno doživljavaju nasilje, ali i jednakom mjerom odgovaraju na njega.

Učenici nasilni sadržaj najčešće primaju pozivom, a izloženiji su mu dječaci i učenici viših razreda koji kad se nađu u ulozi provokatora, češće djeluju u sigurnim skupinama. Zabrinjava i podatak da svako peto dijete prima fotografije seksualne ili nasilne konotacije dulje od godinu dana.

Manjak komunikacije
Reakcije djece na bullying mobitelom razlikuju se - 35 posto priznaje da su imali uznemirujuće emotivne reakcije, no ipak se nikome nisu povjerili. O tome što se događa tijekom nastave između đačkih klupa odrasle izvješćuju jedino djevojčice i učenici nižih razreda; iako će vrlo rado otići na susret s osobom koju su upoznali putem mobitela, problem će radije povjeriti vršnjacima nego roditelju ili psihologu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije